31 aug. 2007

Trevlig helg

Hmmm, vill ni ha intressant tidsfördriv i helgen?

Vad sägs om artikelarkivet på katolska tidskriften Signum?

Pröva med att söka på författarna: Anders Piltz, Ulf Jonsson, Per Beskow

....och om ni inte tycker att detta var skoj att läsa, kan ni skriva och skälla ut mig ;)

Z tar en flukt på två diskussionsforum och vad de skulle behöva

...egentligen heter det säkert 'diskussionsfora' i plural, men den formen låter lite väl.....latinsk.

Ibland, då jag hinner, lägger jag in ett och annat inlägg på två olika debattforum, men jag undrar egentligen hur pass välkommen man är..... Förklarar:

1. Forum för vetenskap och folkbildning, VoF,
kallar mig här Kaxiga Z
Deras syfte:
"En viktig del av den vetenskapliga folkbildningen är att klargöra vilka frågor som kan respektive inte kan avgöras med vetenskapliga medel. Föreningen försöker granska vilka vetenskapligt grundade argument som finns för - eller emot - kontroversiella fenomen som astrologi, healing, homeopati, slagrutor, telepati, UFO och så vidare."

2. Credoakademin
Syfte och mål:
"I en sekulär och ofta kristendomsfientlig miljö tar vi frågan om Gud på allvar: – Vad innebär kristen tro och kristet liv i dag? CredoAkademin förklarar och försvarar! "
kallar mig här Eminenta Z

jahapp....då ska vi se...
På VoF skriver jag ibland för att försvara kristendomen, jag tycker att den kan försvaras med förnuftet också, förutom tron. Någon av debattörerna skrev då att hon undrar vad jag gör där. Till en viss del undrar jag också, jag ska ju försöka "ge vetenskapliga förklaringar" som medlem där.

Några tankar:
Det verkar så tråkigt med ett forum där folk bara sitter och håller med varandra hela tiden, samt skojar om och ibland raljerar över kristna: Jag tror att jag och andra behövs där, som en motvikt. Vid debatter lyssnar man väl på sina motståndare också? Eller har jag fel?
När alla jamsar med varandra saknas den spännande dynamiken. Dessutom kan man missa en massa viktiga detaljer och information om det man diskuterar. Jag har då aldrig någonsin hört om något vetenskaps-sällskap/akademi som kommit ett enda steg framåt när man inte haft olika former av opposition.

Det där med 'vetenskapligt'
Vissa verkar helt okritiskt svälja allt de hör från de andra medlemmarna, allt för att avslöja diverse "mirakel" som "bluffar". Tips: Ge inte avkall på behovet av argument och bevis för era påståenden. Granska varandra kritiskt, precis som ni i teorin verkar vilja att debatter går till.
Har hört från en fd VoF-are att man blir konstig-förklarad bara för att man tror på kvantmekanik, ibland.....
Kvantmekanik är ingen religion.

Annars är de flesta VoF-are bra debattörer, det måste påpekas. Kunniga. Och idén är grymt bra.

Nystartade Credoakademin....
...har en intressant blogg + debattforum med olika ämnen.
Hittills har jag känt mig lite dum där, eftersom jag skriver från ett kritiskt perspektiv: ett katolskt. Jag tror inte att kyrkorna i Sverige blir hjälpta av att man förtiger problem.
Samtidigt "slår jag" också mot intellignt design, och därmed har jag motsatt åsikt jämfört med moderator-gruppen, som kanske tror att jag försöker motarbeta kristen tro (hoppas inte)

Credoakademins idé är också fantastisk. Ett forum för kristna, bland annat. You go, guys!

Sammanfattning:
Vad dessa två fora behöver, är lite vitamininjektioner i form av fler meningsmotståndare.

Fast en god och trevlig ton är alltid det viktigaste. Även om man tycker heeeeelt olika.

Budapest-humor

Varsågoda
Två historier från min kusin Márk:

§1
Vad är det som är stort, gult och gör ont att få på kinden?
-Vet inte.
-En spårvagn

§2
Vad är det som är rött utanpå och svårt att äta
-Vet inte
-En spårbuss


På bilderna nedan: public transport: spårbuss (troli), spårvagn (villamos), metro, buss



30 aug. 2007

Ifrågasättandet är en del av själva bönelivet

En sak jag konstigt nog förstår mycket väl och blev lättad av att höra, var nyheterna om att man hittat den saligförklarade Moder Teresas gamla anteckningar där hon beskriver sin långa kamp mot tvivlet. Hon undrade bl a var Gud finns någonstans och om varför Han tycktes så tyst i hennes liv, ibland.
Allotetraploid ger några länkar.

Har skrivit om tro och tvivel tidigare, men kan nu förklara det lite närmare.

Sedan några år tillbaka försöker jag meditera och be lite varje dag, kanske för att det ger mig en oförklarlig känsla av dialog. Går gärna i kyrka flera gånger i veckan etc... Gillar den lugna vardagsbönen. Har svårt för högljudda söndagsmässan men går dit för att den ju är viktigast i det andliga livet och den är en utmaning: Då får man hälsa på församlingen, familjerna, de äldre....

Detta, och diverse lidanden (som inte alls kan mäta sig med den typ av misär som Moder Teresa har bevittnat), skulle jag vilja säga, är själva anledningen till att Moder Teresas nyupptäckta erfarenheter lät helt naturliga för mig.

Därför att bönelivet har gett mig några viktiga och oväntade erfarenheter:
Under bönerna reflekterar man starkt över sitt liv och börjar plötsligt ifrågasätta på starkast möjliga sätt. Man börjar tänka på människor man tycker om, inte har sett på flera år, livsval man gjort, misstag...

Det är svårt att be. Mycket svårt att koncentrera sig. Det sätter igång processer inom en som ingenting annat: bearbetande, kritiska etc
Man måste ju då sitta där med sig själv utan avlednings-manövrar och avlednings-sysselsättning.

Det är lätt att avfärda sådant som man inte varit med om. Förut kunde jag slänga ur mig: Det verkar lite för enkelt att rabbla samma böner om igen flera gånger. 50 Fader Vår, liksom....

Men, men....

Försök. Bara försök en enda gång, den läsare som vill, att rabbla upp Fader Vår 30 gånger.
Inte är det lätt inte, med denna meditativa övning.

Man kommer plötsligt att tänka på saker man glömt köpa i affären, stress, folk man glömt ringa imorse, saker man kanske sagt i irritation, etc, etc vardagshändelser......
Det är svårt att slappna av, och framför allt: kontinuerlig koncentration så att man inte slutar.

Aldrig har mitt ifrågasättande och kritiska tänkande varit så pass starkt som sedan jag ber regelbundet. Att vara tvungen att koncentrera sig åt ett håll en stund, samtidigt som man ska slappna av.....pust....

Varje morgon verkar börja med "Finns Gud?" Var är Han någonstans?

En ickereligiös kan ju fråga sig: "Men kan det inte vara så att du så starkt undrar var gud finns för att han inte finns?" Mmmmm.....men så underbart med en metod som ger mig så mycket känsla av upplysning och sunt ifrågasättande, samt gör mig ödmjuk.
Låter som någonting som kommer från Högre ort......

Vi kristna bör bli mycket mer öppna om våra tvivel och inte rädda för att vara ärliga.
MÅLET med min dag är tron. Tron innebär hårt arbete för en människa: Ett förhållande som behöver vårdas.

Mina böner påminner mig om detta stora jobb.

Moder Teresa var nog genomärlig.

Tips: Använd Twingly till dina EGNA idéer - inte tvärtom

Glad torsdag på er allihop!

Jag har ett tips på hur man kan göra bloggimperiet en nypa roligare. How 'bout that, Ladies n' Gents?

Bakgrund:
Sedan över ett år tillbaka har några olika dagstidningar en tjänst som heter Twingly: Den går, som många vet, ut på att: Om man i ett inlägg länkar till en artikel i något av dessa nyhetsblad: SVD, DN, Dagen, Computer Sweden, och sedan pingar här, så länkar de tillbaka till ens egen blogg . Kul :) :) Senaste tillskottet är alltså Dagen. På detta sätt deltar bloggarna i samhällsdebatten. Briljant. Och man kanske fördubblar sitt läsarantal, jämfört med en ickelänkande dag. Enkla bloggen har ca 100 fler unika läsare de dagar jag twinglar.

Nu kommer TIPSET:
Oftast när jag läser de twinglande bloggkommentarerna till tidningarnas artiklar - de står precis under eller bredvid artiklarna, ser jag alltså bloggarnas reaktioner på nyheterna:

"Oh, är det inte hemskt!"
"För j-ligt!"
"Typiskt hycklarsverige att detta händer!"
"Exempel på typisk dubbelmoral!"
"Där har vi det politiskt korrekta tänkandet igen!"
etc...

Det är helt ok att bara skriva sådant och självklart reagerar man på politikerbeslut, olyckor, uppfinningar and whatnot MEN man sticker då inte ut och är inte det minsta originell.

Jag förstår att man bör hålla sig till ämnet i exempelvis DN-artikeln, men detta betyder inte att man inte får föra in det på en ny tråd OCKSÅ :)

Försök skriva er egen lilla knorr istället och torgför era egna idéer.
Annars blir det bara inlägg som förstärker ursprungsartikeln i t ex SVD.
Som att skriva samma nyhet ett dygn senare. Yesterdays news.

När man ser Liten Tants blogg kanske man förstår vart jag vill komma.
Hon har i denna post kommit med en NY IDÉ till SVDs notis om en ny uppfinning som sägs "flytta jaget" Hon tar upp ett exempel med blinda. Har inte de något 'jag' enligt definitionen som presenteras?

För min del blev jag väldigt impad. Det är genuint roligt att läsa för hon lyfter fram något som man inte automatiskt tänker på då man följer strömmen och läser om nya upptäckter som "helt säkert" fastslår en massa revolutionerande paradigm-ändringar. Finurligt.

Och hon är inte den enda. En hel del "djupsinniga" bloggar har egna knorrar och nytänkande.

Själv har jag kanske gått nära gränsen för etikett, då jag skrev om ett helt annat djur då jag kommenterade SVDartikeln om utrotade kinesiska floddelfinen, men jag ville alltså bara peka på något nytt, min favoritfågel. Kan inget om delfiner......f'låt.... Erkännande nr 2: som ni märkt, är jag en riktig linslus som nästan bara länkar till tidningar som länkar tillbaka till mig.....

Ett förbehåll:
Mitt råd kanske inte ger fler bloggläsare, bara mer underhållande läsning.

Och även artikelförfattarna, nyhets-journalisterna, kommer att gilla det!

De är säkert mycket nyfikna på (klyscha-varning:) nya infallsvinklar

:)

29 aug. 2007

Vi har större FRIHET än vi vill ERKÄNNA - skyhöga bonusar är inget måste

Försöker slå hål på några myter som vi inte ens tänker på och som tas för givna i vardagen.
.
De handlar om marknaden och jag är positiv till den FRIA marknaden. Inte den typen av "fri marknad" där det i tid och otid skylls på "prisläget" och "marknadsläget" i fråga om skyhöga löner, hyror och priser. Då tänker man med skygglapparna på och blir, just det: förslavad som individ.

Nyhets-blixt:
Det står oftast ingen gubbe med pistol riktad mot ens huvud och säger:
.
"Du MÅSTE ta astronomiskt betalt! Annars blir du skjuten på fläcken!"

Det gör faktiskt inte det. ;)

§1
Många som hyr ut lägenheter i städerna upprepar detta mantra:
"Hyran jag begär har tyvärr med det höga marknadsläget att göra. Jag är tvingad att ta ut den."
.
Man är inte tvingad till detta. Hur går det annars ihop med att vissa INTE tar ut ocker?

De som vill vara lite snälla? För de finns, de är mycket få. Man kan (om man inte har höga skulder, osv) begära mindre. Eget val.
.
§2
I Brännpunkt skrivs om girigheten som blivit företagsmoral.
Direktörerna som tar ut bonusar med bibliska proportioner!
"Det är dags för ägarna att ta tag i etikfrågorna och skapa vägar att se till att vanliga människors strävan efter ett anständigt beteende också får en möjlighet att komma till uttryck i ägandet."
.
Fortfarande: Jag är FÖR fri konkurrens osv, men detta behöver skyddas från dessa girigbukar, som förstör och på sikt kan reta upp ligister som skapar revolution, diktatur och kommunism, som de håller på. De bryr sig inte om politik och samhälle, bara sina enorma tillgångar.

Förstör inte mitt fria marknads-samhälle tack! Jag vill ha det kvar! Inga monopol, oligopol och priskarteller mer, tack!
.
Fler småföretag behövs och större mångfald.
.
§3
Inom offentlig sektor ser det nästan likadant ut.
För några år seda såg jag t ex att EU-kommissionärerna begärde ÄNNU högre lön än vad de hade, som redan var otänkbara summor + alla förmåner och gratis mat, flygresor osv.....
.
Vet ni vad de sade, de europeiska gubbarna och tanterna? Jo, det inte alls oväntade:
"Om vi hade jobbat inom näringslivet, det privata, så hade vi haft minst dubbelt så hög lön!"
Sådana uttalanden ska man vara väldigt misstänksam mot:

Men gå över till det privata, då.
.
Kan det inte vara så att dessa statliga direktörer, ledamöter och kommissionärer blev NOBBADE då de tidigare sökte tjänster i privata företag? De kanske inte hade tillräcklig kompetens och skicklighet?
Ja, sådant har vi inga garantier mot. Det vet man inte förrän man är där.
.
En analogi: Man kan inte säga med säkerhet: Mina aktier är värda si och så mycket.
Deras värde får man först reda på då man sålt dem.
§4
Samtidigt rapporteras om nedskärningar på vårdcentraler i förorter med sociala problem.
Det är visst något extrastöd som dras in och man oroas över att läkarna kommer att fly till city-klinikerna istället, där det finns mer resurser (och högre lön).

Ja, marknadens statistik säger detta, men jag blir så klart extra impad av läkare som stannar kvar och faktiskt har patienternas bästa för ögonen. De har en fri vilja som med fördel kan brukas!
.
Med denna artikel ville jag egentligen mest peppa till något positivt:

Följ inte strömmen. Tänk själv. Använd din personliga frihet. :)
.
.

Ulf Jonsson om Richard Dawkins' argument

"Argumentet mot Guds existens är intressant och förtjänar en seriös diskussion, trots vissa uppenbara svagheter.

En svaghet är att det förutsätter att de
mekanismer som styr den biologiska evolutionen utan vidare kan tillämpas på universums uppkomst, trots att dessa mekanismer uppkommit långt senare."

.
Ulf Jonsson, religionsfilosof, i Under Strecket
.

28 aug. 2007

Försök förklara argumenten för tomrummet etc....

Har ni också undrat över vissa mystiska artiklar i dagstidningar/kvällstidningar i ämnet astronomi? De handlar i regel om:
Antimateria
Mörk materia
Svarta hål
Tomrum
Flera dimensioner
Strängteori
Partiklar som förstörs innan de hunnit bildas
etc.....

DN har en mycket kort notis om ett enormt tomrum i rymden
"Tomrummet finns på mellan sex och tio miljarder ljusårs avstånd, och det utgör en avsevärd bit av den synliga delen av universum."

Detta står så väldigt självsäkert skrivet. Hur vet forskarna det? Hur har beräkningarna och uppskattningarna gått till? De bör vara matematiska, för hittills är resten av universum så avlägset för våra eventuella rymdresor att uttalanden blir närmast filosofisk-teoretiska.

Det vi förfogar över (förutom månfärdsmöjligheter), är teleskop, satelliter, strålningsmätare och spektrografer som visar vilka grundämnen som finns ute i rymden.

Som tur är finns det en länk i DN-artikeln. Den går till BBC-nyheterna.
Där får man reda på lite argument för att detta tomrum skulle finnas. Det känns liksom lite skönt att läsa. Dessutom har de en avbildning av hålet i fråga.

Då kan även en vanlig, enkel läsare ha vissa möjligheter att hitta felkällor till alla påståenden.

Jag säger inte att de har fel. Tomrummet finns nog.
Men det känns lite obekvämt att läsa artiklar av journalister som haft så bråttom att de själva inte ens funderat över läsarnas förmåga att förstå lite av skeendet, upptäckten, argumenten.
Att kunna hänga med i notiserna är viktigt för underhållningen och själva nyttan med att ha presenterat nyheten.

Vem säger detta? Varför säger de detta? Vilka instrument har de använt? Finns det någon opposition mot denna teori?

Här kommer ännu en tråd jag inte lyckas följa, trots att jag läst en del fysik och gjort laborationer med spektrometrar:

"Forskarna har bearbetat data från USA:s radioobservatorium NVSS för att slå fast hålets existens. Upptäckten passar också bra ihop med observationerna av strålningen från universums "äldsta ljus", den så kallade kosmiska bakgrundsstrålningen som uppstod 380.000 år efter Big Bang. Då hade universum hunnit svalna så pass att väteatomer kunde uppstå."

Vad hade tomrummet med det "äldsta ljuset" att göra?

Bildades hålet 380.000 år efter Big Bang?

Består den kosmiska bakgrundsstrålningen av väteatomer?

Är jag trög? ;)

Tack för länken till BBC :)

Edit
Ny fråga: Hur ser det ut i gränsområdet mellan denna nya tomrumskompis och resten av universum? Riktigt tomt kan det väl inte vara någonstans?

27 aug. 2007

Vilken är din favoritblomma? Pynta bloggosfären

Rullar igång en liten, liten snöboll:
Bloggar-fråga: Vilken är er favoritblomma?

Smurfa in ett foto på den i ett inlägg
eller som permanent ornament i marginalen.
Så blir bloggosfären lite pyntad :)

På bilden: orange gerbera,
Lysande, solig, en bukett med gerberor håller
länge, vissnar inte i första taget, påminner lite
om solrosen, men lättare att ge bort i bukett

Presenterar ännu en anledning att ogilla skönhetstävlingar

Hej
Idag skriver Svd om den nya stressen; att människor strömmar till plastik-klinikerna och att utseendet samt den egna kroppen, blir varumärken. Ja, för dem som har råd. Operationer är väl fortfarande kostsamma?

Vi som har hälsan kvar slipper tänka på detta, såvida vi inte är missnöjda med vår skönhet (hur man nu mäter sådant).

Men om man tänker efter en stund......
...... på alla som har en missbildning, stort ärr, brännskador, bröst som behövt opereras bort pga cancer, skärsår efter misshandel......

Känns det då inte lite fjuttigt att vilja bättra på en frisk tursam människas utseende?
Om man jämför?

Visst finns det stats-subvetionerad hjälp att få, för patienter i i-länder, that is, men jämför med en som är frisk. Man ser inte ut som före olyckan igen.

Just DÄRFÖR, mina vänner, ogillar jag skönhetstävlingar.

Många kvinnor kan aldrig ens drömma om att ställa upp i någon "pageant":
De sitter i rullstol, har missbildade tänder, stora ansikts-ärr osv...

Smink o fina kläder är helt ok :)

Men i eftertankens kranka blekhet verkar Fröken Sverige-tävlingen rätt gen-elitistisk.
Visst hyllar den:
skönhet och elegans. Kanske romantiskt.
Men i grund och botten:
turen att inte vara handikappad.

Hrmpf...
Slutgrymtat för idag.
.

Att debattera på hederligt vis

Kära läsare. Ni som läst min blogg ett tag har säkert sett mitt alster om Dawkins & ID och deras likheter. När jag skrev det tyckte jag mig ha upptäckt ett samband, som inte riktigt uppfattades av alla..... Kanske formulerade jag mig helt fel: Det är inte så att man inte ska få tycka till utanför sitt expertområde. I sådana fall borde jag inte skriva blogg om vitt skilda teman. Jag bara påpekade att jag tyckte att det känns lättare att läsa texter av någon som faktiskt är påläst. ;) Då fick jag påpekanden från evolutionsbiologer som menade att religionens störste kritiker, Richard Dawkins, VISST har kunskaper inom filosofi etc. I stand corrected. Dessutom skrev ID-förespråkare till mig att det VISST finns många UTBILDADE biologer som propagerar för intelligent design.
Ok.
Men fortfarande skär det sig något så sandlåde-skevt i den skräniga debatten. Varför? Bara min inbillning?
Nej, jag tror att en av de senaste kommentatorerna upplyser mig om vad jag egentligen menar.

Anonym skriver:
"Naturligtvis får religioner ifrägasättas, även av icke-teologer. Vad kristna vänder sig emot är när man inte bryr sig om att läsa på först, utan skriker högt om att att "kristendomen är fel för att x, y och z är fel" — trots att kristna inte tror x, y och z, utan å, ä och ö."
Tack, Anonym. Det var precis det jag menade.

Jag har saknat denna insikt i delusion-diskussionen.
Samt i den om evolution, där flera biologer, evolutions-bloggare och författare påpekat att naturen, slumpbegreppet & evolutionen, av ID-förespråkare, blivit tillskrivna företeelser som begreppen inte alls har.

Ett tips jag fick av Doktorn, är följande:
Korrekta sättet att debattera på uppnås då man FÖRST PRESENTERAR MOTSTÅNDARENS ARGUMENT PÅ ETT SÄTT SOM HAN/HON HÅLLER MED OM

Enkelt exempel:
"Tycker du så här och så här?"
"Nja...."
"Ok, omformulering: så här & så här, men ändå så här & så här?"
"Ja, PRECIS så tycker jag"
"Bra. Då har jag följande motargument:..........."

Så befriande fantastiskt skönt det vore om detta praktiserades av oss människor.

En mer djuplodande analys i Under strecket kommer från jesuitpatern och religionsfilosofen Ulf Jonsson.
.
.

24 aug. 2007

Hur kan jag vara kristen trots alla läskiga saker Jesus verkar ha sagt, enligt evangelierna?

Vet inte riktigt hur jag ska börja berätta om Budapestveckan.....
Spontant kommer jag att tänka på en predikan i Sankt Istvan-domen, som fick mig att kontemplera kring frågan:
"Hur KAN du vara kristen när följande förskräckliga ting ska ha uttalats av Jesus:........?"
Prästen förklarade vad Jesus kan ha menat då han sade följande:

”Jag har kommit för att tända en eld på jorden. [...] Tror ni att jag är här för att skapa fred på jorden? Nej, säger jag, men splittring! Ty där fem bor i ett hus skall de i fortsättningen leva splittrade, tre mot två och två mot tre, far mot son och son mot far, mor mot dotter och dotter mot mor, svärmor mot sonhustru och sonhustru mot svärmor.” (Lk 12:49-53)

Splittrade familjer? Har Jesus kommit för att splittra familjer?
Prästen berättade om en kvinna i församlingen som var alldeles bestört över att hennes son ville flytta ihop med sin flickvän. Hon trodde inte att detta var rätt leverne.
I en annan familj hade en ung kvinna blivit utskälld och utstött för att hon ville bli nunna och bo i kloster.
Kanske var det detta Jesus menade: att våra principer och egna viljor inte alltid gillas ens av dem som står oss närmast.......

Andra svårsmälta citat presenteras på bloggen Allotetraploid Bl a:
"Om någon kommer till mig utan att hata sin far och sin mor och hustru och sina barn och sina syskon och därtill sitt eget liv, kan han inte bli min lärjunge."

Skriver ner en till:

"Ni ormar, ni huggormsyngel, hur skall ni kunna undgå att dömas till helvetet? Se, jag skall sända er profeter, visa män och lärare. Somliga av dem kommer ni att döda och korsfästa, andra kommer ni att piska och förfölja från stad till stad."

Om huruvida man ska betala skatt till kejsaren och Jesu hårda inledning på svaret:

Då gick fariseerna och överlade om hur de skulle kunna fälla honom för något som han sade. De sände till honom sina lärjungar tillsammans med herodianerna,* som skulle säga: "Mästare, vi vet att du är ärlig och ger en rätt undervisning om Guds väg* och inte tar parti för någon utan behandlar alla lika.

Säg oss nu: Vad anser du? Är det tillåtet att betala skatt till kejsaren eller är det inte tillåtet?" Jesus märkte deras ondska och frågade: "Varför försöker ni snärja mig, ni hycklare? Visa mig det mynt som man betalar skatten med." De räckte honom en denar, 20 och han frågade dem: "Vems bild och inskrift är detta?" 21 De svarade: "Kejsarens". Då sade han till dem: "Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren, och Gud det som tillhör Gud." När de hörde detta, blev de mycket förvånade. Och de lämnade honom och gick sin väg. "
Matteus 22:15-22


Nu kommer FRÅGAN igen:
Hur i all sin dar kan jag ha undgått dessa paradoxer och då jag sett dem fortfarande kalla mig kristen?

Jag resonerar helt enkelt så här:
Jesus Kristus antog mänskligt leverne, kött och blod, alla våra lidanden, irritationer, oro, glädje, sorg (allt utom synd):

När man är stressad, sviken, trött, sliten osv.....så kan man säga sådana saker, jag lovar.
Vi kommer aldrig få en perfekt bild av verkligheten enbart genom att analysera evangelierna. Vi måste leva livet självt. Jag tror det är så Jesus menar, och jag riktigt skäms då jag läser vissa av dessa citat. Han blev nog otroligt tjatad på och sliten på. Dessutom: Endast Jesus kan, enligt min tro, förstå vilka intentioner en person har då han/hon ställer frågor.

Den som vill märka ord kommer alltid att märka ord.

En analogi som jag spontant själv hittat på:
En äldre dam som slitit hårt hela sitt liv med arbete, barn och barnbarn går trött över gatan. Hon har dessutom just förlorat en familjemedlem.
Hon blir stoppad av en fräck ung tjej som påpekar:
"Ursäkta damen, men jag, fniss, vill påpeka att rödprickiga byxor inte passar med grön skjorta"

Varpå damen svarar: "Din bortskämda slyngel!" Det är pga att jag lagt de flesta slantarna på familjen som jag inte har råd med bättre kläder"

Om man vill kan man i denna mening särskilt petnoggrannt lägga märke till ordet 'slyngel'.
Men då får man också tänka sig att man kan ha missat målet och syftet, ja faktiskt det mesta av vad hon ville ha sagt, samt hela situationen.....
Vill man märka ord, så....

"Men Jesus har väl förmågan att aldrig säga fel?"
Jo, som Gudomligt väsen, men Han antog ju alla våra upplevelser, förmågor, lidanden och förutsättningar i sitt MÄNSKLIGA väsen.

Det där med att hata sin moder och sin fader tolkar man som att:
I jämförelse med den enorma kärleken mellan Gud och människa ter sig till och med familjekärleken som hat.
Eller:
Var inte rädda för att bli utsatta för samvetsrepressalier från släktingar på grund av er tro och era principer här i livet.
Om er broder säger:
"Om du blir kristen/munk/går till mässan, så trampar du på min själ/mitt intellekt/är korkad, och jag blir mycket besviken. Då hatar du mig"
så ge inte efter och bli slav under familje- och heders-förtrycket utan lev ditt liv.
Låt dem tänka att du hatar dem, då! Kalla det hat, då!

När fariséerna frågar Jesus om skatt till kejsaren, förstår han att de vill trötta ut honom ordentligt, därav den hårda inledningen på svaret.

Elisabeth Sandlund skriver i Dagen om det aktuella ämnet tro och tvivel
"Det har blivit rumsrent att ställa frågor om kristen tro."
Bra utveckling.

En stor del av ateistens och tvivlarens frågor handlar om "paradoxerna" i evangelierna.

Jag tror att Jesus hela tiden, med sitt liv på jorden mer än med orden, och även nu,
försöker visa oss kärleken.
Just därför duger det inte att bara analysera orden, utan deras sammanhang.



Blog-reactions to this post:
Var Jesus hyvens ändå? (Allotetraploid)

Det beror på vad man vill uppnå med sin träning....

Trots att jag är smal, kan jag förstå hur det känns då man vill gå ner i vikt och få snyggare form. Kan verkligen tänka mig denna situation.

Svd skriver att det är mycket bättre att sparka fotboll än att gå ut och jogga.

Forskarna hade följt två grupper av otränade män, 14 st fick spela fotboll och de andra 14 löpträna.
"Medan fotbollsspelarna i genomsnitt tappade 3,5 kilo fett och lade på sig två kilo muskelmassa så tappade löparna bara två kilo i fett utan någon ökad muskelmängd. "

Jo, detta är säkert sant och de har rätt i att det är mycket roligare med bollspel än löpning. Nyttigt etc..... (Möjligen är skogsjoggande ok pga naturupplevelsen)

En liten grej, bara.....om man vil bli snygg som kvinna....
Många tjejer som bantar önskar inte så mycket muskelmassa utan mer fettförbränning.

Något man gärna undviker är enorma vader....

(såvida man inte spelar endast för att det är skoj & hälsosamt och inte bryr sig om att få en nätt form)

Tyvärr växer även vaderna då man joggar, men alls inte lika mycket som vid fotbollsspelande.
Är jag fåfäng?


23 aug. 2007

Ämnen för de närmsta veckorna

Hej, go'a filurer

Efter diverse sightseeing i Budapest + kyrkbesök har en del av inspirationen kommit tillbaka.
Dessa ämnen ämnar jag fundera kring de närmaste veckorna:
.
Jesu ord och ekonomisk politik
.
Jesu "paradoxer" och varför jag inte har så svårt för dem: "Hur kan man vara kristen när man läser:............"?
.
Varför jag tycker helgonens förböner är så viktiga
.
Skriver om decibel-skalan och dess förnyelse
.
Om berömda Gyllene snittet så att ALLA förstår
.
Ballad-mästarna Ray Charles och Jeff Lynne
.
Dagens outfit: annan än ni tror: ledning: käpp och stav
.
Huvudvärk & zonterapi
.
Ungerska språket
.
Har fått önskemål om dessa teman.
Hinner ni andra bloggare före och stjäler showen så skriv gärna något BRA kring detta. Då blir man stolt och glad. :)
.
Fotomodell, översta bilden:
Sankt Stefans-domen, Budapest
Szent István bazilika
.
István var Ungerns förste kristne kung,
som Olof Skötkonung här uppe.

15 aug. 2007

Ett hjärta som är främmande för tråkighet

Ur Bön om humor av S:t Thomas More

"Ge mig ett hjärta som är främmande för tråkighet, som inte känner till suck eller klagan.
Hjälp mig att inte bry mig alltför mycket om detta uppblåsta något som kallar sig ”jag”.
Ge mig sinne för humor, Herre, och nåden att fatta ett skämt, så att jag upplever någon lycka i livet och delar den med andra"

Idéerna tryter och man får väl ta några dagars paus. Under tiden har jag en liten nöt:
Tre damer gick in på ett bageri.

Första damen köpte hälften av alla rågbröden + ett halvt bröd
Andra damen köpte sedan hälften av de kvarvarande rågbröden + ett halvt.
Tredje damen köpte hälften av alla kvarvarande rågbröd + ett halvt.

Sedan hade bagaren inga rågbröd kvar. Han hade inte ens behövt dela på ett enda bröd.
Hur många rågbröd fanns innan damerna steg in?

Envisa frågor om prylar

För några dagar sedan erkände jag vilken ägodel jag skulle ha svårast att ta farväl av om Jesus bad mig lämna allt och följa honom. Detta gav en intressant diskussion bland kommentarerna. Lite utvalda delar:

"Z: ... fast du använder ju mobilen i Guds rikes tjänst också, eller hur,? Johan S: ... Wallace & Gromit och Pinball... går kanske att använda i Gudsrikessyfte, eller? Sen kan man ju undra om det egentligen handlar om "våra tillgångar", undrar jag?"
"Musiken, såväl i form av vinyler, CDs, och digitala filer. Men jag tror heller inte att Gud skulle vilja att vi levde utan musik, så jag oroar mig inte :) "
Sara:
"Helt klart skulle jag bli fullkomligt knäckt om Jesus bad mig elda upp alla mina dikter som jag jobbar med och som ännu inte blivit publicerade. Eller om han bad mig att avstå från strävan efter att ge ut en ny diktsamling. Då skulle jag nog börja tvivla på Guds godhet, så att säga... "

Ja, jag undrar själv hur Gud tänker angående våra kreativa alster som vi åstadkommit genom svett, tårar och jobb. Kan man göra sig av med sådant, egentligen? Era kommentarer lugnade mig några dagar, kära läsare.......
.
.......men sedan jag läst artikeln om "missvisande information för att locka investerare till nyemission"

behövde jag erinra mig vissa evangelieord och kunde inte låta bli att undra över t ex solidariteten med tiggare, hemlösa, osv:
.
" ingen av er kan vara min lärjunge om han inte avstår från allt han äger. .... "
&
" Det är svårare för en rik man att komma till himmelen än för en kamel att komma igenom ett nålsöga "
.
Ska man ta detta på allvar? Hur ska man tolka det?
Jag gissar att frågan (klyscha följer:) har stötts och blötts i många år.

När jag ser fattiga och hemlösa förstår jag att någonting mer behöver göras. Varför förblir världen så orättvis? För att girigheten är stor?
.
Kulturen som beskrivs i CS-artikeln ligger milsvida från nålsöge-citatet.
Den ligger också låååångt ifrån dem som kämpar med de utslagna. Prästen Carl-Erik Sahlberg skriver i Svd om framstegen på Sergels torg och Malmskillnadsgatan.
.


Johan S har också undrat över dessa berömda ord.

14 aug. 2007

Är inte 6 dubbelt så mycket som 3 ? Richterskalan och pH-värdet skenar iväg

Hejsan. Ska försöka göra dessa fenomen klarare: Richterskalan (my baby), med vilken man mäter jordskalvens magnitud, respektive den kluriga men ack så praktiska pH-värde-skalan för att mäta syrors och alkaliska lösningars (t ex lutfisk-lut) styrka .

Och jag lovar: Det ska bli roligt att läsa & enkelt att förstå, för alla! En sann utmaning för mig. Annars är det bara att skriva och skälla ut mig. Som kommentar eller i form av email. ;)
.
Jahapp...Richterskalan är visst logaritmisk och inte linjär.....Krångligt. Den skenar alltså iväg....
Betyder det att 3 är tio gånger så mycket som 2?
Nästan.
.
Tusen är tio gånger hundra, eller hur?
10³= 1000 är tio gånger 10²=100
.
De små exponenterna (3 och 2) visar antalet nollor efter ettan.
Richtervärden är alltså: antalet nollor efter en etta.
En 3:a på richterskalan är alltså ett 10 gånger så starkt skalv som en 2:a......
Och en 6:a på skalan är alltså inte dubbelt så stark som en 3:a, utan 1000 gånger så stark.
1000 är 3 nollor starkare än 1......
.
Go figure.

Men vad betyder dessa siffror, var och en?
Vi börjar med det minsta värdet Richter = noll.
Detta betyder inte att marken inte rör sig (bara NÄSTAN inte) utan
"Nollpunkten i skalan definierades som ”en jordbävning som på 100 km avstånd registreras på en Wood-Anderson-seismometer med ett utslag på 1 mikrometer"
(10º=1)
En mikrometer är en miljontedels meter.
Richter=1 ger tio gånger nollans styrka dvs 10 mikrometers jordrörelse. Richter=5 => en decimeters hoppande.
.
Bottom line:
För varje steg blir skalvet 10 gånger starkare.
.
Richter=6 ger precis 1 meters rörelse.
Och så kommer de allvarliga. Vid talet 8 är det alltså 100 gånger starkare än vid 6 => 100 meters höjning!!!!? En svår naturkatastrof med allvarliga följder.
Fast det finns ett proportionellt fel man gör med Richterskalan, så det där med hundra meter stämmer inte riktigt.

Tänkte också nämna pH-värde i samma andetag:
Det är ännu en sådan skala som tiofaldigas vid vare steghöjning på skalan.
pH-värdet mäter egentligen koncentrationen av vätejoner (som tydligen ger surhet/basiskhet) i en lösning.

En lutfisklut som har pH=11 är hundra gånger så alkalisk (basisk) som ett som har pH=9

Detsamma gäller neråt, mot syrorna, de som har pH UNDER 7, vilket är ungerfärliga värdet på neutrala, sköna vattnet
Man jämför alltså alltid med vatten.

En syra med värde 4 - t ex citronen - är alltså 1000 gånger surare än vatten.
Och samtidigt 10 gånger surare än pH=3


Med denna artikel ville jag två saker: Dels förklara hur pH-värde skenar iväg, trots att detta sällan nämns.
Dels också för att försöka vara lite rolig och öppen, så att alla kan förstå.
Naturvetenskapen är till för människan, inte tvärtom! :)

Det är viktigt att vara "aptitretande" och icke-navelskådande när man beskriver naturen och matematiken. Den är till för alla :)

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=141397

En bokstav hit och dit.....

En liten knorr som visar svensk medias skygglappar och likriktning de senaste årtiondena, samt om det kristna arvet som glömts bort och krampaktigt förnekats så till den milda grad att många journalister har fördummats:
Ooooooooooooooooooooofta har det ältats om Israel-Palestina-konflikten och detta sipprar igenom till andra nyheter.....Mycket tråkigt.

En nyhetsuppläsare skulle en gång berätta om en naturkatastrof som inträffat i gränsområdet Turkiet/Ryssland. Hon stakade sig och talade långsamt, kanske för att uttalen på ortsnamnen inte var lätta.

"Många är drabbade, speciellt..... kring berget...... Arafat"

En europé/asiat som lyssnar på det där kan ju tro att journalister häruppe inte har någon geografiutbildning. På den tiden förstod jag inte hur många GT-frälsta det finns i Sverige (Pingstkyrkan, t ex), som har koll. Berget Ararat, där bibelns Noaks Ark sägs ha strandat, är 5100 meter högt och inte speciellt lätterövrat, men ett gäng på 14 pilgrimer gör vad de kan och Dagen rapporterar.

Ps. Inte så gammalt inlägg om medias lilla 6-länders-värld

Ps2.
Dag Selander upplyser om att det faktiskt finns ett berg som heter AraFat, nära Mecka.
Detta ligger dock i Saudiarabien. Ska genast läsa om det. Låter spännande.

13 aug. 2007

Tankeläsning blir svårt

Försöker, för omväxlings skull, skriva något hoppingivande om framtiden och den personliga integriteten.


Kanske finns redan någon typ av tankeläsning, genom en uteslutningsmetod, vet inte vilken men vilt gissat:

Titta på fem bilder med olika motiv, en bild åt gången med elektroder fastspända på huvudet och reaktionerna mäts. De blir olika. Om man sparar dessa reaktioner i ett minne kanske man vid ett senare tillfälle kan komma på en person med att tänka en av dessa fem tankar.

Ruskigt scenario.


Men sedan har vi egna bilder i huvudet, hela tiden, nästan dygnet runt.
Tänker mig att den som är född blind har ljudbilder i huvudet.

Tror att det blir för svårt att läsa av dem och "rita av" dem.
Varför tror jag det?


Tänk er en bild på vad som helst, en cirkel, en person, ett djur, en strand. Vad ni vill.
Försök att analysera den genom att hålla kvar och betrakta.

Just det.

Det där med att hålla kvar en bild så att den "står stilla"......
Att frysa den....

Omöjligt för mig i alla fall.


Bilder i huvudet verkar flimra förbi mest hela tiden och vara kvar i..... tja, en mikrosekund.

Ska man kunna spara det?
Tror inte jag.


Detta kanske kan trösta en då man läser Computer Swedens artikel: Storebror i fickan

Måndagsgåta: Hur många fåglar?

Nästan varje helg träffas vi några stycken i "kyckling- & klyftpotatis-gänget" Mycket trevligt och allra oftast anordnat av den gode klippan Andreas. Vårt tema är i huvudsak vår katolska tro men även några icke-religiösa polare är med, bland annat en kinesisk vän som ännu inte lärt sig att vara europeiskt rädd för kristna ;). Mötena är nyttiga för hälsan eftersom man skrattar så mycket åt varandras lustigheter att det räknas som magövningar. Vad kan jag säga? Jag är lättroad.


Ett föredrag hålls varje gång och i lördags var det PA som berättade om thomistisk filosofi. Skriver mer om det en annan dag.

Robert drog två smarta gåtor, här är en av dem:

Hur många fåglar hade bonden på gården?... Alla utom två var hönor, alla utom två var gäss & alla utom två var ankor.

Ledning: Kom senare på att detta kan lösas genom ekvationer, om man inte orkar uppskatta svaret "by heart".
Kommer att visa ekvationerna som ledning, om ingen pallar ge rätt svar.

(Fotomodell: en lunnefågel)


Uppdatering:
Ankor + Gäss + Hönor = X (antalet fåglar)
X-2 + X-2 + X-2 = X

För facit:
Kolla Jeez kommentar till detta inlägg :)

Photo source:
http://en.wikipedia.org/wiki/Puffin

Kim Hartman har humor :)

Aningen nervös, väntar på beslut från en antagningskommitté, samt för två andra tjänster (som handledare, övningsledare) och har svårt att få tänderna från naglarna. Jag stoppar in en lättsam måndags-rolighet.

Jag kan väldigt lite om biljardspelet snooker, men det är intressant att titta på kanalen Eurosport när de har finaler och att imponeras av vinklarna, skruvarna samt "det omöjliga" som spelarna åstadkommer.
Den ständige kommentatorn verkar vara Kim Hartman, en herre med whiskey-stämma ;)
Man kan riktigt höra på rösten att han nog tillbringat en del tid vid pubarnas och spelhallarnas gröna bord.

Hade förut extra svårt att tänka mig humor kring just denna sport.....
För ett par månader sedan var det visst en jättefinal och om jag inte minns fel kom lustigheten då storfräsaren Mark Selby funderade på nästa stöt. Ganska nära hålet låg ett blått klot, men en bit bort låg visst ett svart, som det skulle var mycket mer taktiskt att träffa.

Mark satte igång med sin svåra vallning och skruv för att komma åt den svarta.
Försiktige kommentatorn:

"Jaså, han satsar på den svarta. Vissa skulle ha svårt att ens få i den blå. Inga namn nämnda..."

När man ser på snooker, får man en glimt av den riktige gentemannens klädsel, med fluga och väst, samt glänsande skor, stilfulla rörelser och domarens vita handskar.
Bara spelarna inte öppnar munnen:
Efteråt, vid intervjuer hör man spelarnas....eh...nordengelska dialekt...och...cockney..
Illusionen borta.


Edit
Oj, det visar sig att det finns minst en nätsida med Kim Hartman-citat.
Det ante mig.

12 aug. 2007

Skiljas från mobilen?

Kineserna säger visst att:
....om man äger mer än 80 ting,
så är man ägd av dessa ting


Brukar ofta tänka att jag är så enkel, att jag klarar mig med några små ägodelar, men det finns ett enkelt test som jag skulle ha svårt att bestå, får jobba på det:

Jesus kommer och frågar om jag vill följa honom, men att jag då ska lämna bort allt, även min mobiltelefon.....
.........
Åhå. Där har vi en svår gräns för mig. Kan ge bort det mesta, men...hmmmm...nallen?.....
Tankeexperimentet tar mig ner på jorden och jag inser att jag har en lång bit kvar att gå.

En typisk ursäkt man annars brukar ha för ägodelar är att man behöver kunskap och vishet, som det så fint heter. Därför behöver man tillgång till många böcker. Extra svåra att skiljas från. Eller hur? Men böcker, och därmed kunskap, är också status.
Tidningen Dagen skriver:
"– En symbolvärld av fåfänga och ytliga kunskaper ger oss ingen riktig guldkant. Status är nyckeltemat i vårt samhälle."
Mycket tankeväckande artikel. Kunskap som mest bygger på tjusighet och materiella tillgångar blir tom.
Det finns tyvärr också en ännu allvarligare sida av lyxlivet, enligt Svd
.
Vad för pryl/evenemang, skulle ni, kära läsare, ha svårast att skiljas från?

11 aug. 2007

Repliker med känsla

Två lördagspraliner
.
Nästan varje dag har tidningen Metro det klassiska temat: Fråga på stan.De sätter in några bilder på personer som får svara på en aktuell fråga.Ibland har man till och med sett gamla vänner och bekanta och då glatt vaknat till, samt kanske ringt till polaren ifråga. "Såg dig i tidningen. Hur är det nuförtiden?"

Två frågor och svar minns jag som allra mest
.
1. Nu är det vår och man ser en hel del par med vårkänslor ute på stan. Vad tycker ni om det?
En tjej:
Jo, jag längtar hem till min kille. Han e' så go'.
En äldre dam:
Jo, man minns nostalgiskt ungdomen när man var så kär. Paren e' så söta.
Yngre kille:
De kunde vara lite hänsynsfulla mot oss som är ensamma....
Äldre herre med guldkommentar:
Det är alldeles för mycket snusk på stadens gator och torg!
.
2. Nu turnerar Mick Jagger & Rolling Stones igen, fastän de fyllt 60 allihop. Borde de gå i pension, tycker du?
Yngre kille:
Jo, de borde aldrig ens börjat spela i första taget! Jag kunde inte bry mig mindre om att de spelar på Ullevi.
Annan yngre kille:
NEJ Hoppas de spelar tills de dör! Vilket ös med Keith Richards och hans solon.
Yngre tjej:
De var helt ok sist jag såg dem
Äldre herre:
Nej, de ska fortsätta jobba till 65, precis som alla andra!

:)

10 aug. 2007

Tonande S, tonande J + HELGGÅTA

Om man säger att de flesta bloggare tar upp ämnet särskrivning, så har man rätt. Jag får helt enkelt komma med något nytt:
Enkla bloggens språktips: Pröva att uttala dessa fyra engelska ord:
juice

jews

use (i betydelsen: användning)

use (i betydelsen: att använda)

Låter det likadant?

Alla fyra uttalas på olika sätt.
Det hörs tydligt vilket en engelsman säger, när han pratar.

Om man sätter handen mot halsen ska det kännas ett vibrato och låta av en ton vid s-et i 'jews', t ex (som ett 'z'), medan s-ljudet i 'juice' ska vara tonlöst, som ett svenskt 's'

Detsamma gäller j-et:
Tänk på orden:

yoke (äggula)
&
joke (skämt, lustighet)


I joke låter det 'dch' om j-ljudet.

Men i yoke låter det som ett svenskt j.


Dessa bokstäver låter ALLTID olika varandra. J låter alltid 'dch' på engelska. Y låter alltid som ett svenskt j.

t ex major och mayor
(examen/dur-tonart respektive borgmästare)
.
Sammanfattning:

juice (tonande j-ljud, tonlöst s-ljud) [dchos]
.
jews (tonande j-ljud, tonande s-ljud) [dchoz]
.
use (användning: tonlöst j-ljud, tonlöst s-ljud) [jos]
.
use (att använda: tonlöst j-ljud, tonande s-ljud) [joz]
Om man uttalar orden med rätt ljudkombination, kanske man inte blir portad på detta extrema vett&etikett-kafé i Brighton.
Dessutom låter man ganska mycket som en tvättäkta britt :)
.
HELGGÅTA
.
Apropå engelska språket:
Varför heter kampsport Martial Arts ?
Varför just MARTIAL?
Vilket ord kommer 'martial' ifrån ursprungligen?
.
.
(Fotomodeller: hyacint-aror)

9 aug. 2007

Tack, Tina....

Ända sedan jag var en liten miniplutt och vi kom till Sverige har jag med glädje talat svenska, närmre bestämt den sydliga varianten, Skånska, inte så bred, enligt mig själv, men ändå.....

Mina föräldrar, däremot, är klart mer förstjusta i de uppländska tungspets-R-en och vägrar yttra minsta diftong.
De har genom åren försökt få mig att förstå att jag ju inte BEHÖVER tala skånska, jag som inte är född här. Man kan ju fritt välja dialekt! Varför inte välja en annan om man har chansen?

mmm... en annan har försökt understryka att hon inte vill byta. Dialekten känns naturlig, även om jag erkänner att jag alltid sjunger på uppländska.

Jag har dessutom hört en intressant teori från arkeologer om att detta område en gång varit ett eget rike.
Det är DÄRFÖR som inte danskarna förstår oss skåningar. Faktum är att de har lättare för alla andra svenska dialekter (jobbigt att tillstå). Spännande! Ett nygammalt rike :)

En dag blev jag räddad av en kock som heter Tina Nordström.....
Ända sedan första gången då mamma såg programmet "Tinas mat" har det varit knäpptyst om dialekter: Hon blev så otroligt charmad av denna tjej och hennes tydliga, pedagogiska tal samt hennes otroliga fingerfärdighet (hackar hon löken på 5 sekunder?)

Dessutom har Tina nästan likadana hårknoppar som undertecknad, fast min hårfärg är mer mellanblond/ljusbrun (jo, man har både hört blondinskämt berättade FÖR en och ÅT en ;))
Synd bara att jag inte är kock, då.....

Som sagt: Tack, Tina, för att du charmade min ömma moder.

Ps. Lyssna på dialektarkivet
...här kommenteras det skånska begreppet 'fälleben'

Hildegard av Bingen - ett geni med gott hjärta

Johan S har en blogg som heter De heligas samfund. Uttrycket kommer från det berömda kyrkomötet i Nicaea (nuvarande Iznik) där det bestämdes att kyrkan är de heligas gemenskap i himlen, samt på jorden.

Ofta när jag läser den, tänker jag vanemässigt på följden: "....de heligas samfund, syndernas förlåtelse, köttets uppståndelse och ett evigt liv", som är avslutningen på den apostoliska trosbekännelsen, gemensam för de stora kyrkorna i världen. Kan inte låta bli, det går liksom igång där uppe i hjärnkontoret ;)

Men ibland kommer jag att tänka på Hildegard av Bingen (1098-1179).
Hon använde detta berömda uttryck i sina teologiska fördjupningar:

" I de heligas samfund sker det ständigt en korsbefruktning och ett utbyte mellan alla "oskuldens och helighetens arvingar" "

Poetiskt värre .
Hildegard var en universal-sysslare :) :
läkare, konstnär, dramaturg, lingvist, naturvetare, profet, poet, kompositör, rådgivare åt påvar och kejsare....
Busy schedule

Wikipedia säger att hon är den första kompositören med en bevarad biografi,
samt att hon skrivit ett av de första liturgiska dramerna (=kyrkdrama):
Ordo Virtutem.

Och nu till min fråga: Vet någon läsare ifall Hildegards mest kända konstverk
"Universal Man".....



....är det verk som senare inspirerade Leonardo da Vinci....



....eller om det möjligen är så att detta är ett urgammalt känt motiv och en antik etablerad stil?

Hildegard har hittills inte blivit offentligt helgonförklarad, trots förslag från tre påvar, men hon räknas ändå, på något sätt, som språkforskarnas och naturvetarnas skyddshelgon.
Hon är erkänd som martyr och påven Johannes Paulus II har kallat henne ett "lysande helgon" samt Doktor av Kyrkan

"Hon har lämnat efter sig omkring 100 brev till kejsare och påvar, biskopar och ärkebiskopar, nunnor och adelsmän. Det finns 72 sånger av henne, bland annat ett moraliskt skådespel med musik, som skulle kunna kallas en opera. Tre av hennes böcker är stora teologiska verk." från Sokaren.se

....och hon är sannerligen en del av De heligas samfund.

Jag känner mig minst sagt imponerad... och helt knäckt ;)

8 aug. 2007

Det finns fler länder än de på TV

Lite midweek-grymtande
.
Sveriges, Islands och Norges media verkar tro att endast dessa länder existerar:
USA, Irak, Israel, Iran, Afghanistan och så möjligen Ryssland. Ja, ni vet.

mhm....
Det är därför man blir lite smått uttråkad på att se på nyheter.
Samma bilder varje gång, år ut och år in.

"Spam, spam, and more spam", som Monty python-gänget skulle säga. Inte att dessa länder skulle vara spam, bara de enformiga nyheterna.

Jag förstår att det är dyrt att skicka ut en massa reportrar och enklare att direktimportera från CNN och dylikt...

...men, snälla försök, pretty please? ...

När man är på Eurotour och till äventyrs råkar se på tv, förstår man att det händer saker på kontinenten, i grannländer till aktuellt resmål, som Frankrike, Polen, Tyskland, Österrike, Holland...
Även där sker betydelsefulla ting, varje dag.

Och till och med i t ex Latinamerika. Go figure.

Vi har fått enorma skygglappar här uppe, en kraftigt begränsad världsbild.

En som har insett detta är duktige utlandskorrespondenten Nathan Shachar. "Det finns fler reportrar i Jerusalem än i hela Latinamerika"
Kan ni tänka er?

Ska ta hans ord på allvar och slå upp lite om Chile, så får jag dessutom en ursäkt att titta på fina bilder. Santiago verkar väldans tjusigt :)

Kakapo-fåglarna kan räknas på max 5 personers fingrar och tår



Om man sammanfogar namnen på mina två favoritdjur, får man ordet 'ugglepapegoja'

Och gissa vad? Av en ren händelse: Det finns en sådan art. Eller åtminstone ett par individer (lite mer än 80 st, tror jag). Den är alltså kraftigt hotad som grupp.
.
Ursprungsnamnet är 'kakapo', som är maori och betyder ungefär: 'nattpapegoja'
Latin: Strigopos habroptilus (ungefär: 'uggleansikte')
Om man ser till tyngden är kakapon den största papegojan, samt fågeln med längst medellivslängd. Den har strosat så länge på Nya Zeeland, med avsaknad av naturliga rovdjur, att man tror det är därför som den, efter många generationsskiften, förlorat flygförmågan! Enda papegojan som inte utnyttjar vindseglen, alltså.
.
De är maximalt gulliga och jag blir berörd av att se bilderna....
Tur att åtminstone foton finns för oss som har svårt att ta oss till ända till den delen av världen, samt om den skulle försvinna (bevare mig väl...)
.
Det sägs att de nästan dök under helt eftersom sjömännen från bl a England råkade ha med sig heaps of råttor på sina skepp. Dessa gnagare behövde i princip bara springa rakt fram till en kakapo för att äta den. De har nämligen, förutom att inte flyga, till och med skippat instinkten att fly! Vid fara ställer de sig under några löv i en buske och hoppas bli dolda......
Ok, not the brightest...
.
Här kommer ett annat vittnesbörd:
Tydligen har de setts sätta bon och lägga ägg mitt på motorvägen. Livet är inte lätt.
.
En tredje grej:
Ornitologerna tror att honorna har.... vissa svårigheter.... med att faktiskt upptäcka hannarna när de försöker impa. Honor har till och med setts gå förbi hannar utan minsta notis.....
.
"Allright, that's it", tänker nog en del läsare. "Inse att de har oddsen emot sig."
.
Ok, men man hoppas ändå på några halmstrån, dvs olika räddningsaktioner, och att resultatet blir bättre än den kinesiska floddelfinens