30 maj 2008

'Scientism' och 'vetenskapsreligion' - vad menas?

"Europe should not let science and reason make it "deaf" to God", Benedict XVI said."Put simply, we are no longer able to hear God - there are too many frequencies filling our ears," he told the crowd of about 250,000 on the outskirts of Munich, where he once served as archbishop. "What is said about God strikes us as pre-scientific, no longer suited for our age."

Vad menar påven med detta?

Jag tror jag förstår men kanske vill jag förtydliga och formulera det på ett annat sätt. Många skeptiker och ateistiska vetenskapsmän kliar sig i huvudet; vetenskapliga undersökningar kan väl inte gärna vara "fel metod"??? Vad menar påven med "scientism"? Forskarna försöker komma underfund med sanningen om hur allt förhåller sig i universum.
Kan det vara något att ha invändningar mot?

Nej, jag tror inte att det är det ovanstående som påven anmärker på.
Vad jag tror man missar, är att vetenskapen inte svarar på alla frågor om varför man bör agera på ett visst sätt.

Först: en bra definition från Doktorn:

En scientist/vetenskapsreligiös, är en som tror att endast det av människan empiriskt testbara, kan existera.

Nu kommer jag till det som skaver som skoskav i debatter, enligt min erfarenhet.
(från min kommentar på VoF-forumet):


Vetenskapsreligiös….vad skulle det kunna vara….kanske….

1. Någon som glömmer logikens lagar när han/hon argumenterar (i sin iver att bevisa att det inte finns något övernaturligt)

.

2. Någon som glömmer logikens lagar i argumenterandet, i sin iver att propagera för sin politiska ståndpunkt, vilken han/hon blandat ihop med vetenskap.

.

3. Någon som är så ivrig att få anslag och ekonomiskt stöd till just SIN forskning, på SITT universitet, i SIN stad att han/hon redovisar felaktiga enkäter, diagram, samt utelämnar viss tung statistik etc, för att “visa att just detta gebit är det mest relevanta”.

.

4. Någon som raljerar/tråkar istället för att bemöta med argument.

.

5. Någon som glömmer att följande två meningar är obevisade premisser/axiom:

a. “Den som påstår någonting har bevisbördan”
b. “Den som påstår att någonting existerar har bevisbördan”

.

(Punkt 4 gäller naturligtvis även för religiösa fanatiker och politiska diton.)
.

En 'vetenskapsreligiös' är alltså inte någon som använder vetenskap "för mycket", enligt mig, utan en som låter logiska felslut slinka med i sitt ivriga diskuterande.

Helgfråga: Har ni någon annan definition, eller fler definitioner, på scientism?




Ps. Apropå påven och Vatikanen. Flera av er har kanske undrat vad jag tycker om dekretet som kom imorse, om att biskopar som viger kvinnor (samt dessa kvinnor) automatiskt blir exkommunicerade.

Jag vill klargöra att jag förstår detta dekret lite grann, även om jag gärna skulle se kvinnliga präster i katolska kyrkan:

Det ska i så fall vara riktiga sådana, dvs godkända av kyrkan/Rom, och som har gått prästseminariet. Ds.


Andra bloggar som länkar till detta inlägg

Photo from freefoto.com Licence: CC no-derivative-works

29 maj 2008

Nu ska vi se vad internätet bjuder på.....








Börjar med det viktigaste: Konvertitt-bloggen lottar ut boken De apostoliska fäderna bland oss som länkar till dem, senast den 3 juni *gnuggar händerna av iver*.

Vad är Konvertitt-bloggen? Jo, det är ett norsk-svenskt samarbete mellan några bloggvänner som håller på, eller just har, konverterat till den katolska tron. De berättar om tankar, känslor, nya upptäckter och om det som kyrkan lär, dess tradition, om olika ordnar och spiritualiteter, kloster, helgon, och framför allt: Om den Treenige Guden :)

En mycket bra idé var det att starta den bloggen; den får nog många nya läsare som bara helt enkelt är nyfikna på katolska kyrkan, samt vill veta hur det är att konvertera, men inte riktigt har vågat berätta det off-line för familj och vänner. Höga missionspoäng blir det.

Jag kommer att göra mer reklam för kreativa Konvertitt-bloggen. Var så säkra.
Fler som vill länka och kanske vinna en bok?


Miss Garbo kör med en rolig, smått arg och framför allt, pedagogisk stil när hon beskriver fenomenet internet-protokoll (ip-nummer, datorers identitet) med några få meningar! Lättförståeligt för gemene man. Tack, Ms Garbo.


"Snart ett år med Jesus" är bara ett i högen av kontemplativa och vackert skrivna inlägg av Sleepaz.

26 maj 2008

Snigelpost - för bibehållen integritet

I den akuta jakten på kriminella, spioner och fildelare.... vidtas numera åtgärder som också, per definition, drabbar oskyldiga,
..... i landet som även har namnet Land of the Free. Jag tänker fortfarande positivt fördomsfullt om USA och får inte ihop tanken med vad som faktiskt företas i dess namn, av alla namn!
.
Nåväl, man skannar alltså email-trafiken. På nyckelord, samt på misstänkta avsändare/mottagare/ip-adresser. Även Försvarets radioanstalt (FRA) vill hoppa på denna fantastiska idé och någonting inom mig säger att jag inte vet huruvida de redan pysslar med detta.

En person i debatten (kommer inte ihåg namn eller artikel) undrade vad man skulle säga om det föreslogs att myndigheter skulle få öppna riktiga pappersbrev på posten.
Lite när de vill. Då och då. Eller ofta.
Kriminella skickar väl även fysiska brev. Gör de inte?

I diktaturer förr och nu, är detta ett vanligt förfarande. Monday through Sunday.
Folk som fick/får paket och brev från diktaturer ser det bruna fula omslagspappret. Avsändaren har kanske noggrant och med kärlek packat in presenterna/breven i vackra blommiga kuvert, och vet oftast inte om att de allihop blir öppnande och lästa, samt ompaketerade på postterminalen innan de får lämna landet, precis varje gång.
Pengarna som lagts ut på blommiga motiv är alltså bortkastade, om jag förstått rätt.

Och vad betyder detta egentligen i det stora sammanhanget när man ständigt letar efter hot mot civilisationers säkerhet? En liten mormor som skickar hemmagjord sylt till barnbarnen i Paris. Hon borde väl förstå....

Jag vill å det bestämdaste tipsa om något som visserligen kostar en del: 6 kr porto + kuvert + brevpapper/kort, ifall ni ska skicka meddelanden med känsligt och personligt material. Gamla hederliga brev.

Jag gissar att det (ännu?) inte är många kuvert som öppnas på posten, och om det görs, kan man åtminstone UPPTÄCKA detta, dvs se det på kuvertet efteråt.
Hur vet man vilka email som redan inspekterats av andra än adressaten? Kommer det kanske att bli lag på att berörd myndighet måste avslöja för den kontrollerade att det hänt?
Eller inte?
.
* Det mysigaste med klassisk brevskrivning:

Sprakande papper, som doftar gott. Själv föredrar jag i och för sig små brevkort.
Fina frimärken, av många slag
Man får öva på sin handstil, gärna med fjäderbläckpenna.
.


Bloggaren Rosetta Sten är extra engagerad
Liksom Opassande:
"Den ende borgerliga riksdagsman som förra året la ner sin röst eftersom han är emot avlyssningen, han lär inte göra det igen. Centerpartisten Fredrick Federley vill inte ställa upp på en intervju, men säger på telefon till Ekot att konsekvenserna av att inte följa partilinjen blev för jobbiga."

.
SvD: "Försvarspolitiken sågas jäms med fotknölarna", SvD - Under strecket: "Mänskliga rättigheter med blandade motiv" Svt Opinion: "Avlyssningsförslaget inte värdigt en demokrati", Sydsvenskan: "Storebror hämmar oss"
.
Photo 1 from freefoto.com. License: CC
Photo 2 from Wikipedia, "3 shilling banco yellow, of Sweden" with the famous colour-typo Licence: Released into the public domain

21 maj 2008

Tillsammans - vad innebär det?

" Och när man möter mysteriet är man tillsammans med renhjärtat enfaldiga, ärliga medelmåttor och forskande snillen. I den enda verkliga demokrati som existerar – kommunionbänkens och nattvardsbordets – står den utvecklingsstörde vid sidan av universalsnillet i den enda jämlikhet som finns i vår värld: det lika värdet inför nådens herre."

Sten Söderberg



Berätta gärna om när ni senast kände äkta gemenskap

photo © Nihat Halici for openphoto.net CC: NonCommercial-ShareAlike

12 maj 2008

Dagens citat

Gilliard till tidningen Metro:
"Här är trivsamt och tryggt att bo......"
På Rosengård. Där ser man.


Anna Troberg (Rosetta Sten):
"Man bedyrar att det bara är viss information som kommer att fångas upp av FRA:s filter. Oskyldiga individer som eventuellt råkar slinka med behöver inte oroa sig, för informationen om dem får inte användas till vad som helst.
Denna "garanti" ges av samma regering som vill ge privata bolag större befogenheter att begära ut information om internetanvändare än vad vårt polisväsende har. Det kan dessutom inte ges några garantier för hur den insamlade informationen kan komma att behandlas i framtiden."
.
Mer från Rosetta

7 maj 2008

Veckans ovetande gästbloggare.....

......kommer från tidningarna Metro och Dagen.

Metro (kolumnen) : "Han biter sig i underläppen, tänkte väljarna. Han ska bli vår ledare"
(jämför på ett skojigt sätt amerikanernas talskrivande med vår blyghet; obetalbart)
.
Dagen (insändare):
"Den rektor som på sin skola prioriterar någon annan uppgift före kampen mot våld och mobbning, är enligt min mening inte bara på fel plats här i livet utan dessutom en riskfaktor när det gäller våra elevers trygghet och bör snarast fråntas sin skolledartjänst."
(ord och inga visor, alltså, men väl rutet)
.
BONUS:
Anders (med det fula bloggnamnet; ångrar redan att jag länkar till honom) skriver om idén om att byta till Fru Gårman-skyltar:

"Vi är nog många som känt av den här diskrimineringen mot kvinnorna vid övergångsställena. Jag har till och med sett kvinnor som inte ens vågat gå över eftersom de inte är säkra på om de får."
(fick skratt-tårar)
.
.
photo source: freefoto.com

6 maj 2008

Resonerar lite om mirakel

Kommentatören Pekka S skriver:

"Katolska kyrkan erkänner ett 300 år gammalt mirakel som äkta. Jag skulle vilja se bevisföringen bakom detta beslut. Och kanske en diskussion..."

Tack för förtroendet! Visste inte ens om detta mirakel. Undrar, precis som du, hur kyrkan nu kan besluta sig för att en 300 år gammal uppenbarelse, av Jungfru Maria, är äkta.
Dagens beviskrav kan inte uppfyllas: Foton/inspelningar, etc...

Hur kommer den Heliga Stolen fram till detta just nu?
Vet inte, men jag kan gott kosta på mig att vara apologetisk för min påve:

Kanske har man i bevisföringen jämfört denna historia om en fårvaktande tonårsflicka som sett Jungfru Maria,
med händelserna i Lourdes och Fatima. Många detaljer stämde väl överens.

Någon som vet mer?



Jag undrar föresten lite kring den Heliga Elden i Jesu tomma grav i Jerusalem: Där inne tänds visst en fackla varje år, på mystiskt vis:
Den grekisk-ortodoxe patriarken går in under en viss tid på Påsknatten (natten till Påskdagen). Efter en stund kommer han ut med facklan tänd.

Det finns många skeptiker och kritiker till detta påstådda mirakel.
Jag kan säga att jag inte tror att de hittar på, eller medvetet fuskar, prästerna.

Som kristen får man lära sig att inte ljuga. Med detta menar jag inte att vi aldrig ljuger, bara att jag har svåt att tro att sådant skulle sättas i system, t ex som information på prästseminarier:
"Här går vi varje år in med en fackla och låtsas att vi inte själva tänder den. Men säg det inte till någon."
Det tror jag bara inte.
En tradition och ett system av lögner genom århundradena?
Låter otroligt. Då skulle det för länge sedan ha läckt ut, hur det hela går till. NÅGON invigd skulle nog ha svårt att hålla tätt.

Tror ni inte det?



Orthodox Wiki: Holy Fire

UPPDATERING: Dagens bloggtips: Prästflickan tar sig an tedodicéproblemet


Photo: Lourdes Cathedral in Summer, France.
User: Erin Silversmith, Licence: GNU free documentation

5 maj 2008

Fantisatorn tappar bränsle

Har ni tänkt på något speciellt ämne som gnager och skaver, som ni skulle vilja att jag avhandlade?

Gammalt eller nytt.
(Det får vara gravallvarligt, lika väl som humoristiskt)





Image by Wikipedia user Västgöten License: GNU free documentation

2 maj 2008

....ville också botanisera lite....

.

I am a
Violet

What Flower
Are You?


"You have a shy personality. You tend to hesitate before trying new things or meeting new people. But once people get to know you, you open up and show the world what you are really all about."

?

Ps. Undrar hur många olika sorters blommor de har på lager i det där testet.