30 maj 2010

"Får" man sakna en viss kyrkoherde?

...så har nu även jag kommit till den där kritiska punkten då jag på ett tufft vis erfar det här med att man går till kyrkan för att  möta Gud, inte för att möta en specifik präst. Igår kväll, på vigiliemässan anmälde lugne trevlige, coole fader Pascal att hans sista mässa på länge (kanske för alltid) i vår församling, blir idag söndag (en mässa som Doktorn och jag missade pga att vi var på barndop i Svenska kyrkan). Det var snopet. Men inte så snopet ändå. jag hade på något sätt anat att Pascal inte skulle mäkta med att vara kyrkoherde här ännu en vända (han tillträdde för andra gången förra året) pga mycket jobb. Vet inte om jag någonsin tidigare blivit så besviken över att en präst förmodligen flyttar. Det är svårt att hitta sådana personligheter här i världen. Lugna gladlynta, ganska lågmälda, med predikningar som verkar genomtänkta, etc

Uppdatering 6/6: f. Pascal har tydligen utsetts till generalvikarie för Stockholms stift (Sveriges enda stift). Grattis!

Image source: Berberis leaves

4 kommentarer:

Teija sa...

Präster kommer och går men mässan består... Vissa präster fäster man sig vid mer än andra, men ändå, mässan är densamma oavsett präst, oavsett yttre omständigheter. Det är värre om det är ens själasörjare som flyttar, för det är svårt att hitta en som är bra..

Zoltan sa...

Även präster är människor, även om det kanske inte är allmänt känt i denna del av världen. Och vi tycker ju mer om vissa människor än andra, vad det nu kan vara som orsakar detta (ett inläggstips?).

Men, det är ju inte prästens personlighet som är det viktiga i vår tro. (Något som däremot är avgörande i American styled, guaranteed non-Catholic, hallelujah shows)

Se kanske händelsen istället som en utmaning? En impuls att fördjupa och bredda tron i ett mycket större sammanhang - genom tid och rum i katolska kyrkans hela gemenskap.

l_johan_k sa...

Att präster är människor följer naturligt av det faktum att det endast är ateister* som är omänskliga.

* ateist = potentiell våldtäktsman och vargjägare.

Z sa...

Teija, Zoltan, ja det blir till att kontemplera det här under sommaren och hösten.

L Johan K: (-; Det går nog inte att lösa den här knuten: Du vill att Zoltan ber om ursäkt för något du tycker att han på något sätt antytt i sina gamla bloggposter, men det verkar inte bli så. Å andra sidan så slipper du Zoltans blogg, han har ju lagt av med den och låst den för läsare. Ser inte ut som något hot precis. Och sedan har du, om jag läst rätt i tidigare kommentarer, ett erbjudande om att träffa honom och prata igenom saken.

Du har inte förlorat något i debatten med Zoltan, det ser iaf inte ut så utifrån. För din del har er heta debatt resulterat i en klart hyfsad deal. (Rätta mig om jag har fel)

mvh
/z

Skicka en kommentar

Sjung ut