5 maj 2010

Om varför tunga-stenen-argumentet mot allsmäktighet inte fungerar

"For why should God not be able to perform the task in question? To be sure, it is a task - the task of lifting a stone which He cannot lift - whose description is self-contradictory. But if God is supposed capable of performing one task whose description is self-contradictory - that of creating the problematic stone in the first place - why should He not be supposed capable of performing another - that of lifting the stone?

After all, is there any greater trick in performing two logically impossible tasks than there is in performing one?"

/Harry G Frankfurt, 'The Logic Of Omnipotence'


Tack till Nonicoclolasos för tipset.

12 kommentarer:

Den Förlorade Sonen sa...

Gud är alltid större. :)

Den Förlorade Sonen sa...

Men det riktiga svaret är att Gud kan inte skapa en sten som är så tung att Han inte kan bära den. En sådan sten kan inte finnas, den är otänkbar, irrationell, men det har ju aldrig stoppat en humanist.

Z sa...

Förlorade sonen, välkommen

Ja, för det första blir frågan en logisk motsägelse: "Kan Gud (som kan och vet allt) skapa en sten som H*n inte kan lyfta?" och efter att Gud skapat denna sten då fråga om H*n är kapabel att begå ännu en motsägelse, "Kan du lyfta den sten som du inte kan lyfta?" why not; det blir knappast svårare än att utföra första uppgiften.

Anonym sa...

Det där argumentet är ju konstruerat så att Gud inte kan lyckas. Lyfter han stenen har han misslyckats med skapandet, och klarar han det inte har han misslyckats med sin allsmäktighet. Det är som att säga att Gud inte är allsmäktig för att han inte klarar att skapa runda kvadrater.

Terror Flynn sa...

Allsmäktighet bryter mot logikens lagar. Allsmäktighet som begränsas av logikens lagar bryter dock inte mot dem. Välj själv vilken gud du ska tro på: en som kan bryta mot eller en som begränsas av dem?

Z sa...

Hej igen, Terror Flynn!

Du skriver: Allsmäktighet bryter mot logikens lagar

1. Kan du definiera allmakt?

2. Vilka logiska lagar bryter denna definition (1.) mot?

Z sa...

Skogsmannen
Frågan blir till slut: Kan Gud upphäva identitetslagen...men då är man nog ute på rätt hal is i argumenterandet.

Terror Flynn sa...

Fullständig allsmäktighet är att man kan göra vad som helst utan begränsningar. Begränsad allsmäktighet är att man kan göra allt utom vissa saker, t.ex. bryta mot logikens lagar. Det är en definitionsfråga. Alltså kan man bryta mot logikens lagar med fullständig allsmäktighet, vilket stenen är ett exempel på.

Frågan är vad man tjänar på att ha en gud som är så allsmäktig? Kan man lita på den? Ja och Nej - samtidigt.

ctail sa...

”If you've done six impossible things this morning, why not round it off with breakfast at Milliways, the Restaurant at the End of the Universe?”

Z sa...

(-:

Anonym sa...

En kille som är ateist ställde mig denna frågan (om Gud kan skapa en sten som han kan inte lyfta) och sa direkt att denna frågan är bevis på att Gud inte finns. Att vara ärlig jag kom inte på något att svara direkt, jag sa att jag behöver tänka på det :P Sa nu jag kom på att Gud gav människan logiken och logiken är begränsad, precis som allt annat människan använder. Till exempel vi muslimer vet att Gud är obegiplig för människans medvetande, så man kan inte "låsa" allsmäktige och obegränsade Guden inom logiken som är begränsad. Alltså enligt logiken man kan inte riktigt säga emot denna frågan, men man kan inte med hjälp av logiken förneka något som är utanför logiken.
Frid vare med er.

Anonym sa...

Alltid detta svar, "gud är outgrundlig" eller "människan förstår sig inte på guds logik". När troende får slut på argument är det alltid den första flyktvägen.

Skicka en kommentar

Sjung ut