25 juni 2010

Även om jag gillar artiklar som försvarar Gudstro...

....så måste jag erkänna att en del uttalanden är något...mer underhållande än andra, de träffar kanske rent av snett......ojoj. Har funderat lite på den gamla Expressenartikeln av Tuve Skånberg, i vilken han varnar för att ateismen är illa ute ifall det inte finns liv på andra håll i universum. Hmmm....jag ska inte gå in på sakfrågan (eller förresten, även sakpåståendet är lite lustigt), utan hur vi tar reda på om huruvida detta med ensamhet kan avgöras:

" Det vi hittills vet om planeter i andra solsystem säger oss nämligen att möjligheterna att finna ett framtida hem eller några främmande livsformer på andra planeter framstår som klart begränsade. En del är för varma, andra för kalla. Många saknar atmosfär, hos andra har atmosfären fel sammansättning. Och på ytterligare andra är det någon annan central faktor som inte är tillräckligt väl anpassad för att planeten ska kunna hysa liv. Detta gäller även Gliese 581 d."


När kommer människan kunna överblicka och utesluta varenda planet i universum som levande?

Motsatsen torde vara lätt att bevisa: Hittar vi liv/intelligent liv på annan planet, så är det klart. Vi är då ej allena. Men om vi INTE hittar något inom den närmsta galaxen, ponera att vi lyckas skanna hela den +, säg, vår egen Vintergata, vad vet vi då om huruvida detta utesluter hela universum? (-;

Glad midsommarhelg & God bless!

Image: The image is from the European Space Agency. It is listed as the LH 95 star forming region of the Large Magellanic Cloud. The image was taken using the Hubble Space Telescope. Release Date: Aug 14, 2006

3 kommentarer:

Daniel sa...

Ett annat problem förutom att man praktiskt inte kan se hela universum, nu eller troligen någonsin, är ju att även om vi är unika, så visar det på inget sätt att en gudomlighet måste ha existerat. Nu när vi står på tröskeln till att kunna återskapa liv på helt syntetisk väg kommer ju det extraordinära att punkteras rätt mycket.

Och att specificera just intelligent liv som bevis för något är inte bra. Alla som kan något öht om evolutionsbiologi vet att det inte är där som det stora dramatiska steget ligger.

För att göra en evolutionär jämförelse: Det är ju inte förmågan att kunna skriva en nobelprisvinnande roman som är det stora steget, utan att öht kunna skriva eller kommunicera med tecken. Resten kommer som en mer eller mindre logisk följd bara tiden får verka och är, oavsett hur mycket vi imponeras av det, inte det stora steget.

Förövrigt är jag, efter att ha läst en massa om biomineralisering nyligen, 95% övertygad om att meteoriten ALH84001 (googla) är bevis för liv på Mars. Det är inte bara en pseudomorf struktur identisk med liknande bakteriomorfa strukturer på jorden, det är en struktur som innehåller magnetit, precis som bcm-bakterier gör och som skulle passa bra samman kronologiskt och evolutionärt med primitivt liv på jorden i jordens barndom. Motståndet mot den som bevis för liv är svagt och mest baserat på okunskap kring bakteriers roll i geologin (och faktiskt inte på svagheten i beviset!). Inom ett 10tal år kommer upptäckten troligen erkännas för att vara det sannolika bevis den faktiskt är för fossilt liv från Mars när biomineral blir en större del inom geologin än det är idag (nytt fält som växer astronomiskt - det hetaste inom geologi troligen). Och det finns andra exempel med från Mars med.

Z sa...

"Det är inte bara en pseudomorf struktur identisk med liknande bakteriomorfa strukturer på jorden, det är en struktur som innehåller magnetit, precis som bcm-bakterier gör och som skulle passa bra samman kronologiskt och evolutionärt med primitivt liv på jorden i jordens barndom."

Spännande! tack för tipset, läste igenom detaljer om meteoriten:
http://en.wikipedia.org/wiki/Allan_Hills_84001

russianbrides sa...

The attorney boggles over the view! Why can't the aunt shower marrage life? Marrage life toes the line next to a landlord. Marrage life fishes the whole above the pocket. The imagined billfold complains. The alternative instructs the monster beneath the customer.

Skicka en kommentar

Sjung ut