3 juli 2007

så här tror jag om Gud och universum

Man kan ta till en del modiga knep för att få fler glada besökare till bloggen. Men det allra bästa är nog då någon annan länkar till ens blogg på ett debattforum.
Tack l-johan-k, för att du startade en ganska lång o tuff


Läs den om ni törs.
Den handlade om mitt gamla inlägg om intelligent design och Dawkins och huruvida dessa liknar varandra. Senast igår fick jag ännu en ball kommentar.

En person frågar mig hur jag kan få ihop Gudstron med tron på evolutionen. "Var kommer Gud in? "

Jag tänker mig att Gud har skapat hela världsalltet, för ca 13 miljarder år sedan (plus minus några veckor, skojar) universum, och alla naturlagar, evolutionen, etc...

-
På något sätt tror jag inte att Han vill skrämmas genom att systematiskt kila in en massa mirakel. Utan vi har blivit utrustade med förnuft och nyfikenhet för att kunna ta reda på så mycket vi förmår. Jag kan ha fel, men evolutionen känns på något sätt så naturlig och passande.
-
Dock tror jag på diverse ingripanden, mirakel, t ex tillfrisknanden, som står beskrivna i evangelierna, uppståndelsen, samt en del mirakel sedan dess också. Detta tror jag inte för att jag skulle kunnat forskat mig fram till ett under i laboratorium, utan helt pga de vittnesbörd jag fått läsa om och höra om.
-
Det kanske inte ger debattören ett tillfredställande svar, men möjligen ett litet godkännande för att jag helt har deklarerat min position och svarat på frågan.
-
ps.

Sommarbildgåta:
Vad heter byggnaden på bilden?
Vilken stad?

Ledning: bastion

18 kommentarer:

Anonym sa...

Kaxiga Z (aka Cecilia?):

Hur du får ihop det med det nutida s.k. livspuzzlet... funderar jag kring imponerad över ditt flyhänta sätt att röra dig i blogosfären.

Rich blessings! //Dag Sr

PS
Fr.o.m. idag är du inlagd på min "klinik", Bloglines My BlogRoll :-)

Z sa...

Coolt
Jo, livspusslet är klurigt.
Väntar på resultat från ett labb, till en uppsats. har druckit några koppar kaffe.
Samtidigt som man lovat skriva en recension denna sommar.
Ok, tummarna loss....

Tack för länkutbytet :)

Anonym sa...

Låter ungefär som min världsuppfattning också.

Jag är ju själv evolutionsbiolog, så jag borde väl köpa hela evolutionskittet antar jag. Men det finns en stark motsättning mellan naturvetenskap och kristen tro menar jag (de flesta kristna håller väl inte med om detta...). Naturvetenskapen bygger på naturalism och naturalismen reducerar verkligheten till att enbart innefatta tid, rum och materia. En sådan grov förenkling måste av nödvändighet leda till grovt felaktiga slutsatser i viktiga frågor. I vår tidsålder är väl denna förenkling väldigt förnuftig eftersom det skulle innebära en oerhörd komplexitetsstegring att tillåta ickemateriella element i våra modeller. Men om några hundra år när vår kunskap förhoppningsvis är mycket större än nu tror jag inte att vi kommer att nöja oss med så simpla metoder.

Vad ville jag säga med detta; jo kanske att vetenskapen i väsentliga delar aldrig kan leda oss riktigt nära sanningen eftersom (natur)vetenskapen i sig själv bygger på ett felaktigt, men i nuläget användbart synsätt.

PS: ledsen att jag har bombarderat dig med kommentarer den senaste tiden. DS.

Z sa...

Ameh...
Kommentarerna från Finland är ju bara ball!

Anonym sa...

Hej!

Tack för tacket! ;)

z, du verkar ju vara en tänkande människa...

Hur kan du länka till Credoakademin?

Det intrycket jag har fått är att de flesta medlemmarna i Credo tror att jorden är 6000 år.

Bara en fundering...

mvh
Johan

Z sa...

Johan K
Credo-Stefans pappa var min parallellklass' fysik o mattelärare på gymnasiet (i Malmö), så jag tror att åtminstone den killen tänker ;)
Känner honom inte, bara hans bror, men hörde att han hade haft kul debatt med Christer Sturmark, som ska ha varit på en trevlig nivå.
Det uppskattas.

Men de andra vet jag mindre om.

Ska ta reda på vad de tror om jordens ålder.

Monica O Kolkman sa...

Z,
Ska försiktigt yttra mig i denna debatt som lekman.
Håller med dig, jag har egentligen inget problem att acceptera evolutionen och Guds del i det hela.
Världen och speciellt människan är alltför fantastisk för att inte ha någon "tanke" bakom.

Inte heller jag har problem med under och gudomliga ingripanden. Om Gud är gud så är det ju inget problem för honom att åstadkomma ett under, vare sig det nu gäller att få Maria att bli med Jesus, att gå på vattnet, hela sjuka osv.
Också i vår tid.

Monica O Kolkman sa...

Ps
Jag gillar intervjun i National Geografic med vetenskapsmannen Francis Collins.

http://www7.nationalgeographic.com/ngm/0702/voices.html

Z sa...

Monica
Kollar upp länken.

rasmussenanders sa...

Trevligt inlägg!
En fråga dyker upp i huvudet på mig.

Hur tänker du angående uppståendelsen. Skulle du inte hålla med om att om man följer dagens vetenskapliga teorier bara lite gran så verkar det extremt osannolikt att en död människa kan bli levande igen, hur menar du att det har gått till? Samma sak tänker jag med mirakel som ofta motsäger väldigt många fysiska krafter. Menar du att de inte stämmer eller att de delvis stämmer?

En annan fråga är om Guds väsen. Hur tror du att gud ser ut? Kan man se honom, lever han i tid och rum, och om inte, hur påverkar han då tid och rum? Vilket kön är Gud? Är ditt kocept av Gud samma som det man får om man läser gamla testamentet? Går det att svara på sådana frågor (jag har aldrig stält dem till någon förr).

Z sa...

Anders R
Bra frågor, för jag kan inte svara på många av dem, men försöker snart ägna en hel bloggpost åt dem!

Z sa...

....äh, förresten, en kort sammanfattning redan nu:

Jag ser på bibelns två delar, NT och GT på olika sätt.
Tror på miraklen men inte på de mått som människan (författarna) beräknar:
Ex. Tror inte att någon blev 750 bast (Noak), tror inte att mer än Svarta havet översvämmades (syndafloden)
Tror inte på släkttavlan som går bak till Adam (och Eva), det 6000åriga perspektivet, nej.

Däremot tycker jag att GT är en viktig text som visar att Gud har stigit ner i tiden och börjat en dialog med människorna (judarna).

Fortsätter snart i inlägg.

Anonym sa...

Z: Skönt gäng du har omkring! Här försiggår de stora seminarierna... Spännande att lära lite nytt om det gamla stoffet. En annan säger bara Fisherman Bastion, Budapest, där kan man snacka om att hugga sig i foten. Lindeman är min kusin. //DSr

Z sa...

Dag / Bob L

Du kunde
Jag tror den figurerar några sekunder i klassiska
Money-for-nothing-videon (Dire Straits), men vet inte säkert. Var lite liten, då. Kan ha uppåt bergsväggarna fel.

Hugga sig i foten?

Anonym sa...

Bara att leta: http://www.youtube.com/watch?v=U82WISdfT3A

Anonym sa...

Ditt svar är långt ifrån ett svar på min fråga. Evolutionen är bara en sak du tar upp i ditt svar, men låt oss fokusera på den eftersom det var det jag frågade om för första början. Jag undrar när det gudomliga ingripandet sker i evolutionen? Kan vi observera det här? Vad är det som händer? Problemet är att din föreställning ställer mängder med frågor obesvarade. Vetenskapen har redan förklarat evolutionen utifrån naturliga lagar och sammanträffanden som inte behöver en gudomlig förklaring, något gudomligt ingripande behövs inte i förklaringen, och ÄVEN om något sådant skulle ha skett så finns det i nuläget ingen anledning att tro det. En sån hypotes borde kunna testas, om man hittar någon anomalitet som inte naturlagarna kunnat rå för t.ex.

Ang. vittnesuppgifter skulle jag aldrig ta vittnesuppgifter från förra veckan som bevis för att något speciellt skulle ha hänt, OM JAG VILLE VETA RIKTIGT SÄKERT dvs. Teknisk bevisning och andra vittnesuppgifter om samma händelse skulle vara att föredra.
Ang. den kristna religion som fallierar den tekniska bevisningen totalt (speciellt på den gammaltestamentliga delen) - och i fallet med Jesus-liv så är den i princip obefintlig. och det finns obetydligt med samtida skrivna källor om Jesus liv som inte är kristna. - de som nämner honom går heller inte in på detaljer.
Dessutom skulle det ha hänt för tusentals år sen, vilket definitivt sitter spiken i kistan för trovärdigheten. Oavset om Jesus har existerat (vilket han säkerligen har) skulle jag ändå betrakta berättelserna om honom som mestadels fiktion.

Z sa...

Victor
Jag vet inte just när det gudomliga ingripande sker/skedde. Kanske bestämdes allt vid universums tillblivelse, vet som sagt, inte.

"Teknisk bevisning och andra vittnesuppgifter om samma händelse skulle vara att föredra."

Vittnesuppgifter behöver inte alltid vara fel.
Lee Strobel försöker reda ut detta i sin bok Fallet Jesus:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Case_for_Christ

skriven som en kriminal-artikel

Visst, han är själv kristen, men började, enligt egen utsago, som ateist.

l_johan_k sa...

Ytterligare några som försöker att få ihop det.

Skicka en kommentar

Sjung ut