1 aug. 2007

Trängselskatt & gågator minskar mångfalden - tre tips

Några ord om den återinförda trängselskatten för bilar i Stockholms stad och eventuella planer på utvidgning till Skåne:

Vet inte hur många undersökningar det finns på den eventuella positiva miljöinverkan från trängselavgifter. Svd skriver att fler valde att åka kollektivt under försöksåret.
Minns för några år sedan då man stod i lång bilkö in till Oslos miljötull. Långsam kökörning/tomgångskörning i en timmes tid.... kan det hjälpa miljön?
Jag tänker också på affärsverksamheten i stadskärnan; den är redan tight och i oligopol pga de höga lokal-hyrorna. Kommer folk att ta sig in till sta'n i samma utsträckning för att handla/shoppa ?

En jämförelse med gågator:
På gågator får ju inte biltrafik komma till, enligt definitionen. Det gör det skönt att promenera och strosa. Man slipper inandas avgaser osv....Detta är en optimal situation för butikerna; just därför skjuter hyrorna i höjden!
-
Vilket leder till att det är de gamla vanliga kedjorna som syns i varenda kommun i vårt konungarike! Det kvittar om man befinner sig på en gågata i Kiruna, Jönköping, Göteborg, Stockholm, Örebro, Helsingborg, Eslöv, Kalmar.......

Butikerna de hyser heter och ser likadana ut: H & M, Kappahl, Vero Moda, Claes Ohlson, Kjell & Company, Lindex, Konsum, Hemköp/Åhlens.......

De är de enda som har råd att betala ockerhyrorna som värdarna lugnt kan begära på alla cityområden!
Minns särkilt ett besök i Kiruna för några år sedan. Fin natur o så, men att vara i sta'n... ja, man kunde lika väl ha stått i Lund/Helsingborg/Örebro..... Tråkigt.

Med trängselskatt och mycket gågator får dessutom möbelbutiker det litta klurigt: för skrymmande varor för att fraktas med apostlahästar/på bussen?
Men, vänta; duger det inte att köra ut till varuhusen utanför städerna? tänker kanske några.
Tja, jo, men jag anser att orterna ska var levande. Det ska hända grejer då man äntrar city, stimulans, inte bara boende + några få jättekedjor.

Visst gillar tankspridda yours truly att kunna promenera utan att vara på helspänn gentemot trafiken, att kunna glo upp i skyn en stund utan koncentration, men något bör alltså göras åt den kraftigt minskade mångfalden på gågatorna och jag tänker inte bojkotta de stora kedjorna och deras fina kläder och gadgets. Nej, jag önskar andra lösningar:

Vad sägs om att...
1. bygga fler nya små vägar genom sta'n?

2.Ta bort enkelriktat-skyltarna på gator som är tillräckligt breda. Konstruera inte någon konst-trängsel som egentligen inte behöver finnas. Sverige är INTE tätbebott.

3. Fler butikslokaler i förorterna, för att få dem att leva upp, så att inte alla trängs i - och jämt vallfärdar till - city.

Har aldrig gillat områden där man "bara bor".
Tack och lov finns Möllevångstorget kvar i Malmö (längesedan man besökte Möllan, förresten). Hoppas inte hyrorna ökar för mycket där också.
-

1 kommentarer:

Anonym sa...

hej!..haha,näe hon liknar inte Loren. hon har nättare ansiktsdrag och kortare mindre amerikansk frisyr...

Skicka en kommentar

Sjung ut