29 aug. 2007

Vi har större FRIHET än vi vill ERKÄNNA - skyhöga bonusar är inget måste

Försöker slå hål på några myter som vi inte ens tänker på och som tas för givna i vardagen.
.
De handlar om marknaden och jag är positiv till den FRIA marknaden. Inte den typen av "fri marknad" där det i tid och otid skylls på "prisläget" och "marknadsläget" i fråga om skyhöga löner, hyror och priser. Då tänker man med skygglapparna på och blir, just det: förslavad som individ.

Nyhets-blixt:
Det står oftast ingen gubbe med pistol riktad mot ens huvud och säger:
.
"Du MÅSTE ta astronomiskt betalt! Annars blir du skjuten på fläcken!"

Det gör faktiskt inte det. ;)

§1
Många som hyr ut lägenheter i städerna upprepar detta mantra:
"Hyran jag begär har tyvärr med det höga marknadsläget att göra. Jag är tvingad att ta ut den."
.
Man är inte tvingad till detta. Hur går det annars ihop med att vissa INTE tar ut ocker?

De som vill vara lite snälla? För de finns, de är mycket få. Man kan (om man inte har höga skulder, osv) begära mindre. Eget val.
.
§2
I Brännpunkt skrivs om girigheten som blivit företagsmoral.
Direktörerna som tar ut bonusar med bibliska proportioner!
"Det är dags för ägarna att ta tag i etikfrågorna och skapa vägar att se till att vanliga människors strävan efter ett anständigt beteende också får en möjlighet att komma till uttryck i ägandet."
.
Fortfarande: Jag är FÖR fri konkurrens osv, men detta behöver skyddas från dessa girigbukar, som förstör och på sikt kan reta upp ligister som skapar revolution, diktatur och kommunism, som de håller på. De bryr sig inte om politik och samhälle, bara sina enorma tillgångar.

Förstör inte mitt fria marknads-samhälle tack! Jag vill ha det kvar! Inga monopol, oligopol och priskarteller mer, tack!
.
Fler småföretag behövs och större mångfald.
.
§3
Inom offentlig sektor ser det nästan likadant ut.
För några år seda såg jag t ex att EU-kommissionärerna begärde ÄNNU högre lön än vad de hade, som redan var otänkbara summor + alla förmåner och gratis mat, flygresor osv.....
.
Vet ni vad de sade, de europeiska gubbarna och tanterna? Jo, det inte alls oväntade:
"Om vi hade jobbat inom näringslivet, det privata, så hade vi haft minst dubbelt så hög lön!"
Sådana uttalanden ska man vara väldigt misstänksam mot:

Men gå över till det privata, då.
.
Kan det inte vara så att dessa statliga direktörer, ledamöter och kommissionärer blev NOBBADE då de tidigare sökte tjänster i privata företag? De kanske inte hade tillräcklig kompetens och skicklighet?
Ja, sådant har vi inga garantier mot. Det vet man inte förrän man är där.
.
En analogi: Man kan inte säga med säkerhet: Mina aktier är värda si och så mycket.
Deras värde får man först reda på då man sålt dem.
§4
Samtidigt rapporteras om nedskärningar på vårdcentraler i förorter med sociala problem.
Det är visst något extrastöd som dras in och man oroas över att läkarna kommer att fly till city-klinikerna istället, där det finns mer resurser (och högre lön).

Ja, marknadens statistik säger detta, men jag blir så klart extra impad av läkare som stannar kvar och faktiskt har patienternas bästa för ögonen. De har en fri vilja som med fördel kan brukas!
.
Med denna artikel ville jag egentligen mest peppa till något positivt:

Följ inte strömmen. Tänk själv. Använd din personliga frihet. :)
.
.

11 kommentarer:

Dag Selander sa...

Visst, marknaden är bra. Däremot finns det nästan nåt religiöst över den ideologi som idag far fram som farsot och grekisk skogsbrand... Det talas om frihet, om att kunna välja själv, men det religiösa jag är så trött på att se och höra är att nyliberalismens marknadsekonomi i sig är jagiskhetens och egots religion. Allt går ut på girighetens tillfredsställande.

Ta med en §5 om The Greed som trots allt är drivfjädern som är rå och självisk kapitalism utan vilja att se att det i samhället finns folk, typ/Plattans folk på Sergel som måste få support. Det räcker inte med att AF jobbar med coaching. Alliansens borgerliga religiösa tro på marknadens och frihetens krafter måste kompletteras med sociala strukturer utan att de ska behöva ratas som vänster- och sossepolitik .
//D

Z sa...

Dag
Du berättar om den viktigaste anledningen: girighet.

Men jag ville här belysa att även rädslan att inte vara som andra spelar in, skygglapparna.

Frihet att välja pris går både uppåt (så mycket folk är beredda att betala för tjänsten/varan OCH neråt (så att man överlever när skatten är betald).

Dessutom är jag riktigt rädd för knösarna som bara tänker på sig själva och inte har något emot att folk lever mycket fattigt i vissa delar av en tätort/i förorter, tiggare på centralen etc..

När pöbeln blir förbannad och tar till våld råkar ju vi vanligt folk MEST illa ut. (Gulag, Stalintiden, Skräckväldet efter franska revolutionen etc, 90 % av offren kom från fattiga förhållanden)!
Vi har inte RÅD att snabbt fly till Monaco för att flytta in till en av våra fem villor.

Nej, den enda lösningen är att alla får en åtminstone minimianständig levnadsnivå, och inte endast genom bidrag: De behövs knappt om folk slutar med girig ekonomisk brottslghet och börjar följa lagen!

Anonym sa...

Men det blir så luddigt när alla angriper "girigheten" men samtidigt försvarar den "fria marknaden". Kapitalism, enligt t ex Wallerstein, är ju maximering av kapital det huvudsakliga skälet till att driva verksamhet. Och vad är egentligen nyliberalernas "fria marknad". Och vad är "fri marknad" enligt din mening. En marknad som sköter sig helt själv utan inblandning från någon??? Låter minst lika abstrakt som t ex det kommunistiska begreppet. Och vad är då kommunism; lika med sovjet och Kina hör jag en kör på nätet sjunga. MEN i vänsterkretsar benämns dessa system som stalinistiska (enväldiga statsbyråkratier) och räknas som reaktionära eller "höger".
Men för att komma tillbaka till girigheten. Kapitalism bygger ju på girighet om man sätter vinstmaximering främst. Och då kan ju inte kapitalism existera utan vinstbegreppet som det huvudsakliga skälet till att driva en verksamhet. Är ni för kapitalism, ja, då får man acceptera dessa excesser. Och om inte, är ni då nyliberaler och vill låta marknaden styra sig själv? men om marknaden är kapitalistisk så får ju "girigheten" råda eftersom den är drivkraften. Och då blir alla "etiska nämder" och goda intentioner just inget annat än..just intentioner. Jag vill peka på att OM man vill ha en "fri marknad" och vill ha kapitalism. Ja, då ÄR vinstmaximering syftet med verksamhet, och då sätter man girigheten i främsta rummet. Och hur ska då etikrösterna få genomslag???

Kent Eriksson

Z sa...

Välkommen, Kent

"Och vad är "fri marknad" enligt din mening. En marknad som sköter sig helt själv utan inblandning från någon???"

Du har rätt, den innebär inte anarki, för då skulle denna fria marknad med sin mångfald INTE finnas kvar:
Det behövs bl a ett konkurrensverk som ser till att det inte blir några priskarteller/överenskommelser, oligopol och monopol.

Detta är mycket viktigt, för att SKYDDA demokratiska näringslivsformer.

Dessutom behöver man sätta åt insiderbrott, styrelser som kommer överens om att ge varandra ockerlöner.

Jag ville peka på att FRI marknad inte automatiskt måste betyda vinstmaximering, utan man har ett eget val att genom sin prissättning bidra till det stabila mångfalds- och småföretagarsamhälle man kanske vill ha.

Och att värna miljön. Vi har ju redan en massa miljövänligt livsmedel som kostar mer än vanliga. har man råd kan man köpa dessa, fastän man då inte fick den billigaste produkten (inte lyckades vinstmaximera)

Dag Selander sa...

Kent bidrar till fokusering på vad det handlar om. Bra. "Etiknämnd" är också bra att det lyfts fram. "Etik" är alltid bra att legitimera med.

Eller certifiering. När får vi certifieringsdiplomen på nyliberalismen och dess råa kapitalism?

För att vinkla in ämnet på "mitt" spår med X, så upplever jag att nyliberalismens alla ideologiska komponenter täcker in ursynden och egoismen så som den skildras i genuin traditionell kristen dogmatik.

Här är en illustration som jag tycker så klart pekar på den ideologi som attraherar människan (egoismen): http://www.isil.org/resources/introduction.swf

Z: Du har lyft ett ämne som behöver vridas och vändas på. Bra ämnesval. Du, apropå "frihet": det står nånting om att "Sanningen ska göra er fria".

//Dag Sr

Anonym sa...

Superbra inlägg Z!
Folk uttnyttjar inte sin frihet och fattar inte ens att de har den. Det där med läkarna irriterade mig, det är ju ingen som tvingar någon att sticka. Men många beter sig som offer. "Man måste ju" blir svaret. Vaddå måste? Kan knappt läsa vanliga tidningar längre då jag bara blir stressad av ilska över dumheterna i attityder. Grrr! :(

Berit sa...

Hej Z, din kommentar på "Every Kinda People" gjorde mig nyfiken på din blog. Nu ser du faran med att kommentera! :0)
Har bara läst dina septemberinlägg och denna om girighet tycker jag är mycket intressant.
Jag anser att den fria marknaden måste drivas av girighet och att det inte är ett negativt ord. Högt betalda direktörer får dessutom den lön som "marknaden"/ företaget anser att de är värda.
Girighet, eller kalla det själviskhet, är det som gör att saker och ting händer. Det är naivt att tro att människor går till sina arbeten och gör sitt bästa därför att de motiveras av medkänsla och solidaritet.
Det skulle inte bli särskilt mycket mat på borden för stockholmarna om de som arbetar på slakterier enbart motiverades av kärlek till medmänniskan.
Den fria marknaden, privat ägande, frivilliga åtaganden och girighet åstadkommer goda resultat för det mesta och i de flesta sammanhang.
Om man enbart ser på Sverige är det emellertid omöjligt att tala om "fri" marknad eftersom det mesta (löner/ hyror/sociala avgifter) redan är bestämda och därför inte deltar i konkurrensen.

Z sa...

Tjena Berit
Välkommen
Din medförfattare Knute kommenterade inlägget "Nu får det vara nog" så då hoppade jag helt sonika in till eran blogg. Kul.

Håller med dig om att girighet styr mycket, men de giriga och skräniga klarar sig ofta bäst, inte för att de är giriga, utan för att andra saktar ner och lyssnar på dem. Utan publik blir det ingen show.

Tänk om de giriga kunde inse detta en dag och se bortom sin egen förträfflighet och sina armbågar.

Berit sa...

Ordet girighet används i de flesta fall för att påpeka att någon betalas mer än de behöver men vem mer än jag vet vad som är lagom för mig?
Ordet för mig luktar socialism, avundsjuka och inkomstutjämning lång väg.

Z sa...

Berit
Men menar du att begreppet 'girighet'inte existerar?
Ok, du skrev faktiskt "i de flesta fall" och inte "alltid".

Högerpolitiker brukar beskylla kritiker för: AVUNDSJUKA
Vänstersympatisörer brukar kalla kritiker: GIRIGA

Medan vänster får näring från människors avundsjuka/missunnsamhet,
så får högern näring från människors girighet,
tycker jag.

Men visst: marknadsekonomi och frihet är det ultimata. Det är bara det att fri prissättning går åt båda hållen: uppåt OCH neråt, det är upp till var och en.

Berit sa...

Såg en notis i morse att medelinkomsten bland CEO's i de största företagen ligger runt 8 miljoner dollar per år. Det är mindre än en tredjedel av vad Alez Rodriguez (major league baseball ) tjänar och en trettio-onde (!) del av vad Oprah Winfrey tjänar men ingen påstår att de är giriga.

Girighet=ambition kommer närmare i mitt tycke.

Eftersom det är fullständigt värdelöst att stoppa pengarna i madrassen omsätts de i näringslivet och skapar arbetstillfällen.
Om prissättning lämnas ifred styr marknadskrafterna (tillgång och efterfrågan) så att de som tar "för mycket betalt" eller håller dålig kvalitet tappar kunder. Priser sätts i allmänhet för att täcka kostnader och ge vinst. Det verkar vara detta med "vinst" som stör människor.
Om fri marknadsföring inte alltid fungerar perfekt ropar man från vänster-håll att det inte fungerar alls och att staten ska ta över.
Nu ska jag ge mig innan jag skriver en novell på din sida.

Skicka en kommentar

Sjung ut