16 juni 2010

Har du fått någon att byta åsikt?

Zoltans intressanta inläggsämne, om vidgade vyer, får mig att undra:

Minns du något tillfälle då du fått en vuxen person att byta åsikt, i en, för dig, viktig fråga?

12 kommentarer:

Daniel sa...

Jodå. Sakta men säkert har jag fått ett par vänner att gå från att "tro på något ospecificerat" till att faktiskt bli fullständiga ateister.

Men det tar tid. Man kan inte tvinga folk på det, utan oftast måste de själva så att säga komma på det. Och de skulle inte tillskriva mig äran om man frågade. Men jag vet ändå att jag bidrog en massa till deras förändrade syn.

Jag har även fått många mail genom åren från folk som sett mig diskutera på forum och på bloggar som tackar mig för att jag gett dem argument eller nya perspektiv. Mer vagt såklart, men ändå värt något för mig.

Detta är inte skryt om min förmåga nu, det är bara ett faktum jag lagt märke till. Jag har däremot aldrig fått någon annan utom min kära sambo att byta politisk uppfattning. Det är faktiskt svårare (tycker jag) än att få folk att ta ställning i en uppfattning kring huruvida de är teister eller ateister.

Annorzzz sa...

Daniel!
Det var ju sunt. Ateism är säkert bättre än agnostisism (som bara är inkonsekvent ateism). Men hur lyckas du få någon till ateist? Endast dårar tror med övertygelse att det inte finns någon Gud. Hur kan man argumentera för det? Teodiceproblemet?

l_johan_k sa...

Snarare är det väl så att dårarna använder bibelcitat i stället för argument grundade i verkligheten.

Zoltan sa...

Om man inte begriper bibelcitat, vad gör man då? Erkänner att man inte begriper, eller påstår att alla som begriper inte begriper?

Poesi, matematik, musik, film, är alla lika giltiga beskrivningar av verkligheten och fångar dess olika nyanser på många sätt.

Är detta också fullständigt obegripligt? Eller, finns det bara en endaste giltig beskrivning?

l_johan_k sa...

"Ateister är endast de som inte förstått!!!!!!!!!!!"

Åhhh...lilla Zoltan, lika djupsinning som alltid...

Måste dock säga att jag är glad över att du startade upp bloggen igen. Du ger nämligen ett ansikte till den katolska fascismen.

Kristendomen - en 2000-årig ontologisk, epistemisk och etisk cancer.

Zoltan sa...

l_johan_k,

Bra att du är ärlig med vad du tycker - det hedrar dig.

Din bisarra tolkning av min kommentar är tyvärr inte lika hedrande - bara tragisk.

Z sa...

Johan, varför använder du specifikt ordet cancer om kristendomen? Är det som adress till Åke Green och hans 'cancersvulst'?

mvh
/Z

Pekka S sa...

Ja, jag har fått folk att ändra åsikt i, enligt mig, viktiga frågor. Men det är betydligt svårare i frågor som är viktiga för den man försöker övertyga.

Jag har såvitt jag vet inte fått någon att bli ateist. Jag har såvitt jag vet inte övertygat en homeopat att överge sina vanföreställningar. I enstaka fall har jag varit med om att meningsmotståndare har övergett kreationistiska övertygelser, men jag tvivlar på att det endast berodde på min övertalningsförmåga.

Det är sällan man övertygar någon med fullständigt motsatta övertygelser. Men man får komma ihåg att det finns en stor gråzon mellan det svarta och vita. Jag är övertygad om att jag har påverkat individer att glida mer eller mindre på denna gråskala.

l_johan_k sa...

Z, jag försöker endast att hålla samma nivå som Zoltan.

Pekka S sa...

l_johan_k: Varför inte föregå som ett gott exempel istället om du anser att Zoltans retorik inte tilltalar?

l_johan_k sa...

Pekka, bespar mig pekpinnarna.

Z sa...

Daniel, Pekka, thanks for your inputs

Pekka: Bra spaning där, det är svårare att få någon att ändra sig i en fråga som är känslomässigt viktig för den personen, så det där med huruvida man lyckas övertyga i en fråga som man själv håller dyr, beror mycket på om den andre också håller den dyr.

Skicka en kommentar

Sjung ut