19 juni 2007

Elmore James - hårdrockens föregångare, enligt Z


Om man undrar vilken som var den första hårdrockslåten och tittar efter i något uppslagsverk, nämns oftast The Kinks "You Really got Me", från 1964. Tycker även de kan nämna Elvis' "Jailhouse Rock" som en stilbildare.

Allright, de är väl tuffa på sitt sätt, men har ni hört Elmore James? (1918-1963) . Det var visserligen inte mycket till trummor i hans musik, men en kraftfull gitarr, MINST sagt.

Första gången jag spetsade öronen till

"Done Somebody Wrong"

kämpade jag inombords: Ah, för tufft, rivigt, skruva ner! Men något bar emot att skruva ner. Bara för att samma eftermiddag upptäcka att jag blivit helt såld på denna hjärtskärande, aggressiva steel guitar, (repeat 8 gånger), spelad med flaskhals och den utomjordiskt råa sången. Oj oj oj....

Jojomen. Dock hörde man senare de riktiga godbitarna, ballader som inte visar någon nåd:


samt

I Need You


för att inte glömmaElmore blev tydligen bara 45, dog i hjärtattack.

Efter att ha valt och vräkt upptäckte jag massor med mildare blues, men kommer inte att glömma den spektakulära "Done Somebody Wrong".


I filmen Brother, Where Art Thou? nämns bluesmusikern Robert Johnson, som skrivit klassikern Crossroads. Hade filmen utspelat sig ett årtionde senare, skulle Soggy Bottom Boys definitivt ha sjungit ur Elmore James' repertoar.
Ps. En som flitigt spelat James' låtar genom åren är Eric Clapton.

5 kommentarer:

Tilisha sa...

Tack tack för din kommentar :)
Gillar din blogg. Mycket musik...love it!

z sa...

:)

bokmalin sa...

Claptons platta med låtar av Robert Johnson är inte dum, den... Hittade ett klipp på You Tube där Clapton sjunger en låt som heter Holy Mother. Händer det något i hans liv, tro?

Z sa...

Bokmalin
Du hittade ett gammalt inlägg! :)

Vet inte vad clapton pysslar med. Däremot hörde jag världens coolaste Elmore-cover (framförd av Clapton) häromveckan:

It Hurts Me Too

oj, oj, oj....

bokmalin sa...

... oh yes....!

Skicka en kommentar

Sjung ut