4 dec. 2007

Varför jul?

En naiv fråga, kanske, men jag hade slut på andra idéer, för tillfället:

Varför firar man jul om man inte firar Jesu Kristi födelse?
Vad högtidlighåller man då?Dagen1 ("Julkalender utan minsta spår av kristendom") Dagen2 ("Tomten är alldeles för religiös") DN: Tomten är kirgiz, SvD om julklappshets, Sydsvenskan: Tomten inte avdragsgill Aftonbladet

Blog reactions:
Av vilken anledning firar du jul? (Hosannas krypin)

Photo source:
webnews.textalk.com

22 kommentarer:

Patricia sa...

I SVD den 2 december skriver Maria Abrahamsson:
"Idag stoppar även jag mossa i ljusstaken och tänder ett ljus i väntan på om inte Jesusbarnet, så på julen, myset, stöket och i bästa fall även på friden."

Det säger lite om varför man firar jul om man inte tror på Jesus. Det är väl bland annat en längtan efter just frid. Intressant med tanke på att Jesus är fridsfursten.

Z sa...

Patricia

Kul! Jag tror Maria är på gång där, utan att ännu vilja kännas vid det.
Hennes kollega, och förmodligen gode vän, krönikören Susanna Popova-Hakelius, skriver numera att det inte borde anses konstigt att man tänker på Gud. Spännande!

Hosanna sa...

Tja...jag har svårt att få fingrarna att formulera ordet men jag gör ett försök...TRADITION tror jag är en vanligt förkommande orsak.
Vi människor är vanedjur (?) och därför gör vi som vi alltid har gjort för då kan det iaf inte bli fel ;)

Funderar på att slänga in ett eget inlägg där alla kan tycka till i frågan... elelr så hänvisar jag dem hit :)

Z sa...

Hosanna
Skriv gärna om det, du också. jag är nyfiken,
har twinglat halva Sveriges tidningsbestånd, för att få läsare till inlägget, men de är kanske för blyga för att kommentera.

Aleph sa...

En sådan elementär fråga som avslöjar hur absurt det egentligen är och människan fungerar: tja, vi firar jul för att... fira jul. Fångade i tomma konventioner och meningslösa kulturella ceremonier.

Att fira jul för att i alla fall ha fest och roligt, är väl i så fall en poäng. Men för många, många människor verkar det kosta mer än det smakar. Man jobbar häcken av sig för att få råd med skyhöga utgifter, jobbar ännu mer för att ordna julbordet, julklapparna, pynta hemmet och julgranen, städa, tvätta, och gudvetallt...

Och inte för att man själv vill eller väljer detta, nejdå, utan bara för att man socialt "ska" inordna sig i julen "ska" firas. Jisses. Den mänskliga naturen i sin prydno ;-)

Z sa...

Aleph
Jo, själv uppskattar jag den modesta mysiga julen där inte mormor eller någon annnan behöver jobba häcken av sig.

Tror att föräldrar har svårt för att förklara att det finns mer än bara prylar, för sina barn och tonåringar. Och därför köper de sådant som de egentligen inte vill köpa.

Tomas sa...

Hej, Jag vet inte riktigt hur jag hamnade i din blogg men jag tycker att det verkar vara intressanta frågeställningar du har.. Varför Jul?? För ca 1 vecka började tjejen där hemma julpynta och jag tycker att det är riktigt mysigt. Lite julstämning med musik och sånt där. Vi har inga bilder eller liknande som har med Jesus att göra utan det är tomtar som gäller. Själva julafton handlar för mig om att träffa släkt och vänner. Anledningen till att det blir på julen är för att alla är lediga då och inte för att vi vill fira jeus födelse. För min del handlar inte julen om jesus utan om att dricka glögg, äta julmat och få ledighet som tillbringas med familjen. Det var väl detta som Jesus ville att vi skulle göra, ta vara på våra nära och kära. Det var min syn på julen det../ Tomas

Z sa...

Tomas
Hej!
Jag tänkte faktiskt att någon skulle svara något i stil med "Jag firar familjen" och det är fint, men räcker det?
Vissa har ingen familj, t ex.

Sedan uppstår rätt mycket stress för familjen är ofta krävande med hur julkakorna ska se ut och exakt vilken stuga alla ska samlas i, när ljusen ska vara färdigstöpta och så allas önskelistor.

Blir det inte lite väl materialistiskt ibland om man "endast firar att man är ledig med familjen?" När får man då ro?

Visst vill Jesus att vi tar vara på våra nära och kära, men ändå tycks det uppstå en massa bråk kring jul. Kan det ha något att göra med den upphaussade stämningen?

Vad sägs om en jul när inte allt måste stämma, med pynten och så, men att man sitter i kyrkan tillsammans ett tag, för att få frid?

Tomas sa...

Hej igen Z
Du har helt rätt i att det många bråkar kring jul på grund utav stressen och all press vissa känner men jag hör inte till dem som tur är och det var bara mitt perspektiv av julen jag gav.

Det är några som har undrat vad jag önskar i julklapp och jag hör prat hela tiden om hur svårt det är att bestämma vilken julklapp man skall köpa men för min del så spelar det ingen roll vad jag får eller om jag får något över huvud taget. Men så är det ju tyvärr inte för alla, speciellt inte för de familjer som har barn.

Ingen idé att gå in på varför människor känner press för så har det ju alltid varit att man måste hävda sig och man inte vill vara sämre än andra.
Vi kan helt enkelt konstatera att julen är jobbig för många där ute.

Jag håller med om att en jul som enbart handlar om frid och ta de lugnt och tänka efter är en bra jul, vissa vill tillbringa tid i kyrkan och andra inte, jag tillhör dem sistnämnda.
Att jag vill umgås med min familj när jag är ledig tycker jag inte har med materialism att göra.
/Tomas

Z sa...

I vilket fall som helst:
God jul, Tomas!

Tomas sa...

God Jul på dig med

Johan sa...

För länge sedan, ja i Sverige kanske inte mer än en fem-sexhundra år eller så, firade man midvinter. Ja en slags vintermotsvarighet till midsommar.
Högtider hängde oftast samman med solens gång.

Ca. 500 år efter Kristus kom så nån smart PR snubbe i Kyrkan på att om man flyttade Jesus födelsedag till att infalla just kring midvinter så kunde man marknadsföra idén att det var Jesu födelse som firades. Man lyckades långt över förväntan.

Numer har doch även Jesus tappat i betydelse och julen firas nästan uteslutande till Mammons ära.

Andy - aletheia.se sa...

Vad julen var (hedniskt ursprung) är inte vad den är. Det var intressant att läsa om den hedniska fest Romarna hade till solgudens Mithras ära. Själv fokuserade jag på detta på min gamla blogg för ett år sedan, men under året har jag reflekterat en del över detta.

Jesus föddes nog inte 24/25 dec, och det är många lärda överens om. Ja, kyrkan övertog, kristnade, en hednisk högtid, men var det fel egentligen? Bibeln nämner ingenting om julfirande, men det är en fin tradition där vi tackar Fadern för den gåva Han gav mänskligheten: Sin Son Jesus Kristus.

De flesta människor förbinder faktiskt julen med Jesus, och det är ju fantastiskt! Vi kan använda den möjlighet detta ger oss i samtal med människor, och kanske vi kan så ett frö i deras hjärta?

Fira jul med familjen, mys och ha det gott tillsammans, och tacka Gud för frälsningen vi fick i Jesus!

Bless!

Z sa...

Anonym, hej
;)
Vilket föredrar du: Jesu eller mammons ära?

Andy
Tack! Någon dag på året föddes han. Kvittar när man firar det tycker jag, det finns med i historien i alla fall. Lika bra att ha t ex 24/25 december. :)

Undrar hur många i Sverige som tror på guden Mithra, haha

God Jul!

Johan sa...

Nej Mithras är det inte längre många som tror på. Men Mammon tillbedes så gott som dagligen, oavsett vilken religon som får läpparnas bekännelse. Och det blir extra tydligt så här i juletider.
Köp,köp, köp bort din ångest!

Z sa...

Johan

Jo, köp-köp-guden tar plats och ter sig självklar

Tomtefar sa...

Åt helvete med Disney, Coca-Cola och hela den amerikaniserade tingel tangel glamjulen!

Se bara de till förväxling lika varuhustomtarna. Alla med samma dräkt och lösskägg från den stora leksakskedjan. Rött, rött.
T.o.m. Sweco lanserar teorin att tomten bor i Kirgizistan!
Och baserar hela teorin på att det är det optimala stället att bo om man ska hinna besöka alla jordens barn.

Vem fan tror att alla jordens barn får besök av tomten?
Nej! Det är bara rika och välmående västerländska barn som får tomte besök!

Och eftersom jag själv är släkt i rakt nedstigande led till den hedniske gamla gårdstomten, kan jag avslöja att:

Det finns inte bara EN tomte! Den som tror det måste vara en fukommlig idiot! Naturligtvis är vi flera. Ja ganska många för att hinna med de barn som ska ha besök.

Vi har INGA flygande renar!
(även om det skulle varit väldigt praktiskt) Allt det där var ett påfund av Disney. Det gjorde sig väl bättre på film helt enkelt.

Inte heller klättrar vi i skorstenar! Nej sånt överlåter vi åt sotare och Amerikanska tomtar.
Förmodligen är anledningen till att den Amerikanske tomten kommer genom skorstenen att han kommer på natten till den 25:e.
Eftersom alla sover och dörren, p.g.a. den höga brottsligheten är låst, har han inte något annat val..

Z sa...

Tomtefar grattis på namnsdagen (S:t Nikolaus, "Santa Claus")

Det här var någon av de abssolut roligaste, mest underhållande kommentarer jag någonsin läst (trots svordomen i början). Tack för rapporten!

Visst känns det surt att de rikaste får de dyraste klapparna.....

Men go' jul, du!

Johan sa...

Z
Tack själv för de uppmuntrande orden ;o)

Ibland, ja oftast faktiskt, händer det att Tomten, likt Fantomen, går på gatorna som en vanlig man.

Detta är mitt alias, Johan, högst personliga reflektion över julen som den firas idag:

Trots att jag som Tomte är en av dem som i högsta grad profiterar på julen, lämnar den en för varje år än mer fadd smak i munnen.

Vart tog den underbara julstämmning man kände som barn vägen?
Det känns som den mer och mer bara handlar om kommers.
Detta för med sig en julångest.
Ångest för att pengarna inte ska räcka till, ångest över att köpa julklappar. Varje år springer jag dagarna före jul i panik och med glasartad blick runt i köpcentrat för att hitta julklappar åt alla nära och kära.

Högst sällan händer det att jahg hittar något som jag tror personen i fraåga verkligen behöver eller vill ha. Nej. Det handlar mest om att köpa för att jag måste, för att det förväntas av mig.
Jag säger varje år att jag inte vill ha några julklappar.
Likt förbannat vet jag att jag får, och därför måste ge tillbaks.

I flera år har jag närt en dröm.
Att ta med familjen till något litet pensionat uppe i norr som drivs av två gamla systrar.
Där är det lugnt och fridfullt, massor av snö, doft av gran, glögg och massor av hemlagad julmat.

Där åker man spark i skymningen och slår sig ned i en skön fåtölj med en toddy och värmer fötterna framför brasan.
"Jul, jul, strålande jul" strömmar ur högtalarna och det är isrosor på fönstren.

Då mörkret lagt sig hörs ett bultande på dörren, och när man tittar ut får man en skymt av en liten grå figur som slinker runt hörnet.
På trappen har han lämnat en säck med EN liten julklapp till var och en.

Jag vet inte om det där pensionatet finns i verkligheten, men längtan blir starkare för vart år.

Anonym sa...

Undrar hur många i Sverige som tror på att Kristus var vår frälsare om 2000 år , haha

Z sa...

Anonym Hej!

Mithras är inte äldre än Jesus i historien. Han tillbads i Romarriket parallellt med Jesus.

Mithras uppstod inte från de döda med kropp och själ.

Tomas sa...

Hej Z!

Det var Tomas här igen, såg att det blev anonymt i förra inlägget. Jag kopierade lite av ditt inlägg där och bytte ord för att få perspektiv på det..

Det jag menade var att det finns inte många som tror på Mithras längre precis som asatron försvann. Jag tror att att den kristna tron kommer att försvinna den också.. För vi skall inte glömma att vii blev påtvingade kristendomen, det var ju inget vi valde här i Sverige.

Och det där med att Jesus återuppstod får man ta med en nypa salt, det var nog många som ville få honom att framstå som gudomlig precis som att Nordkoreas diktator Kim Jong Il redan på sin första golfrunda slog elva hole-in-one. Jag tror även att det var sagt att det tändes en stjärna när han födddes.
Jag tror att skillnaden är att människor är mer kritiska nu än vad dem var förr..

Jag hoppas inte att du tar mina inlägg som personliga påhopp för jag respekterar allas tro precis som jag hoppas att du respekterar vad jag tror. Jag tycker bara om att diskutera religon och vara kritisk..

Be well/Tomas

Skicka en kommentar

Sjung ut