29 sep. 2008

En lösning?

Hej igen efter några dagar. Pga tidsbrist och ebb i idé-kassan har det varit tunt med inlägg härhemma, och nu när man i godan ro äntligen slår upp tidningarna igen, så blir det lite rådvillt. Kan ni hjälpa mig att förstå vad finanskrisen i USA handlar om? Kanske ligger en sammanfattning i någon läsares jackficka?

Jag är för det första alldeles förbluffad över att kongressen relativt snabbt kommit överens om ett krispaket. What? Behövs det inte tusentals kalkyleringar till? Politiker är väl annars mästare på att inte nå kompromisser?

Har ni några idéer om hur man kommer ur krisen? Förbön?


Ps. Jag är medveten om att frågan är långt mer invecklad än den om Higgspartikeln
.


UPPDATERING 30/9:
Jodå, hade väl det på känn, ryktet om överenskommelse visade sig alltför bra för att vara sant. Hoppas nattmanglingarna ger resultat om några dagar.

Svd: Pelosi rodde hem krisplanen, Vi måste rädda 13 banker, Dagen: Bönemöten på Wallstreet


Photo: Cash register "National". Author: Audrius Meskauskas
Permission: GNU Free Documentation License, Version 1.2

7 kommentarer:

Terra sa...

Bankerna/bolåneinstituten erbjöd under längre tid lån utan bra säkerhetskrav - vilket straffar sig när folk inte kan betala tillbaka. Och eftersom jänkare inte sätter in pengar på banken i nån större skala så finns det ont om den sortens pengar likaså - amerikansk ekonomi är väldigt mycket baserad på lend and spend vilket leder till att många lånar till allt och reella säkerhetr för alla lån/krediter därmed i princip saknas.

Sen har det ju inte blivit bättre av att man haft en massa idiotiska utgifter på bankerna som tex fallskärmsavtal för chefer osv.

Johan sa...

terra. Ha, kul avatar. En Ichthyostega eller vad?

Well, Jesus gick pa vattnet.

Z. Vi far hoppas pa en hejdundrande inflation nu sa att vara studielan blir vardelosa.

Z sa...

Terra

Tack för infot! jag orkade inte lusläsa tidningarna för att få en helhetsbild.

Johan

Nu har du också sett skeptikernas ena logga. Den är aningen fyndig. En felande kvastfening?

Iskra sa...

Vad jag kunnat se var väl den lösning som föreslogs en ren katastrof. Även om statligt ägande av banker inte är något eftersträvansvärt så måste väl konsekvensen som blivit av det förslag som nedslogs vara värre, att de spekulanter som tjänat på bolånebubblan dessutom skulle tjäna på krisen och gå ur den inte bara oskadda utan dessutom stärkta.

Nej,jag hoppas vi får se ett riktigt ekonomiskt eldhav som skickar de saftiga räkningarna för krisen till de som skall ha dem.

Anonym sa...

Ja, det är enligt min mening inkompetenta eller alltför riskvilliga företagsledningar som är orsaken till krascherna. Sedan får vanligt folk gå från sina jobb för att rädda företagen, som i GM-krisen där felaktiga investeringar av företagsledningen kostade ett antal jobb för vanliga löntagare, om det överhuvudtaget finns något kvar att rädda. Ledarna vecklar bara ut sina fallskärmar och glider vidare till nästa styrelse eller företagsledning. Jag har hittills inte sett någon höjdare stå sitt kast och ta ansvar.
Det här låter väldigt vänster, men det är det inte egentligen - bara sunt förnuft.

Bengt Karlsson sa...

Kris som berör många!
Jag blir välsignad att höra om att man vill vända sig till levande Gud i bön i denna finansiella kris. Gud har resurser att lösa: Anglar som kan träda i kraft...
Ja, låt oss i våra egna kammare, även osynligt för världen,lägga fram det!

Helena sa...

Är detta början på "Nu är det matrialismens tur" som JP II sa när Berlinmuren föll?

Skicka en kommentar

Sjung ut