10 juni 2008

Bondrum ligger i Skåne, på Österlen

Kära tidningen Dagen

Det är dags att korrigera i er artikel: pater Ingemar bor i Skåne, i Tomelilla kommun, inte i Småland! hrmpf

Men jag kan inte låta dagen passera utan att även ge beröm: Tack för att ni som ett av få media uppmärksammat det förestående munkklosterbygget, det första i Sverige på 450 somrar :)

http://www.benediktshus.se/

På bilden syns hur p. Ingemar bor idag.

EDIT: Dagen har nu ändrat i artikeln, men utan att nämna mig, ok: Jag får lägga undan prestigen och....ÖVERLEVA

14 kommentarer:

Antimonite sa...

Vad menar du med första på 450 år? Det "dräller" ju av klosterbyggnader som är yngre än så. Finns ju karmeliter vid glumslöv i en modern byggnad tex...

Z sa...

Antimonite

Jo, jag undrade också över detta då jag läste rubriken, men klostret i Norraby (vid Glumslöv) är kanske byggt före deras inflytt (ser ut som en villa) och även om huset skulle vara nybyggt så räknas det inte som ett äkta munk-kloster:

Karmelit-bröderna följer inte Benedikts klosterregler och då heter man inte munk, utan "bara" broder.

Klostret i Glumslöv är ett nunne-kloster.

Däremot är pater Ingemar, som nämns i artikeln, en tvättäkta benediktin-munk.

Johanna G sa...

Men borde inte Katolska Kyrkan försöka sprida lite på sig - tycker att de allt mer verkar satsa på att stanna i Sydsverige. Behöver jag ens nämna att det finns både dominikaner, karmeliter och snart benediktiner i Skåne men knappt något kloster - i den vida svenssonbemärkelsen av ordet - alls norr om Uppsala?? Det är liksom väldigt mycket Sverige kvar när man passerar Uppsala!

Z sa...

Johanna

jajamän, ropa lite högre, så kommer de snart

D sa...

Vad har hänt med kommentaren jag skrev här? Den fanns där igår, men nu finns den inte...

Z sa...

D

Undrade vad som kunde ha gått fel, så jag tittade i min maillåda till vilken alla kommentarer skickas, men den enda jag hittade från dig till detta inlägg, var den jag svarar på.

Skriv gärna den igen, om du orkar, för nu blir man ju supernyfiken!

D sa...

Jaha, det är vid sådana här tillfällen man skall ha sina kommentarer sparade, vilket jag alltså inte har den här gången... Jag SÅG den faktiskt färdig, på plats, utskriven i bloggen innan jag surfade bort från sidan! Mycket märkligt!

Vad skrev jag egentligen? Hmm, ungefär så här tror jag:

Är det ingen mer än jag som tycker det är litet märkligt att bygga ett helt kloster åt en enda person när det samtidigt finns en hel grupp med franciskaner i Jönköping som också vill börja bygga och som rimligtvis har större behov?

Johanna G
Instämmer fullständigt!

Förutom att det inte bara är norr om Uppsala som det saknas kloster, utan också väster om!

Norra Västergötland, Dalsland, Värmland, Närke, Södermanland, Västmanland... — inte ett kloster i sikte förutom det svenskkyrkliga Östanbäck och den minimala svenskkyrkliga kommuniteten utanför Strängnäs.

T o m de katolska prästerna är nästan uteslutande sekularpräster. Ett par tre polska franciskaner tog över Västerås i höstas. Och så finns det någon enstaka syster. I övrigt är det, mig veterligen, helt tomt på ordensnärvaro i hela området innanför Falun-Stockholm-Vadstena-norska gränsen.

Verkligen synd att inte karmeliterna valde den gamla karmelitstaden Örebro i st f den gamla karmelitstaden Landskrona!

Fast i ärlighetens namn skulle även Stockholm behöva ett "riktigt" kloster. Klarissor kanske? Och så ett sådant där riktigt liturgiskt inriktat benediktinkloster!

Z sa...

D

Pater Ingemar har länge bett för att slippa vara ensam och för att få medbröder. Vet inte hur det blir. har också undrat varför ett stort kloster ska byggas INNAN munkarna kommit.....well, det kanske går vägen och lockar munkar EFTERÅT, får man hoppas :)

Jag har flera bestämda funderingar om varför munkar/aspiranter inte kommer till Mariavall,
men de lämpar sig kanske inte på bloggen
(om du vill veta vad jag tycker om saken, får du gärna maila mig)

Obs. Felet ligger inte hos Ingemar.

D sa...

Jo, nog vore det naturligare att vänta in kallelser först. Vet inte riktigt om jag skall beundra bygget som ett steg i tro, eller kritisera det som ett monument över mänsklig dårskap...

Anonym sa...

Apropos om det är klokt att bygga kloster för en eller ej- Jag menar att det här inte handlar framgång utan om tro.Det som stavas
Vetekornets lag -

Jag tycker att det är modigt och klokt och förtjänar vårt stöd och våra böner.

Maria

Johanna G sa...

Z:
Ska jag - som protestant bosatt i Uppsala - maila den katolske biskopen och säga "Hej, jag tycker ni ska bygga några kloster i Norrland (och några i Västsverige, enligt D) också, inte bara i Skåne". Vet inte om det skulle kännas så seriöst...

Johan Stenberg sa...

Johanna G. Kanske att Gud kallar just dig till att bli nunna och en dag starta ett kloster norr om Uppsala. :-)

Mariero kloster här i Uppsala är väl inte heller det största man kan tänka sig precis. Hoppas att klostren får växa och bre ut sig i hela Sverige!

Johanna G sa...

Johan:
Haha, kanske det :P
Har du, som bott i Norrland, några tips på lämpliga ställen? Själv har jag - pinsamt nog - aldrig varit norr om Östersund...

Fast å andra sidan tycker jag det är minst lika upprörande att man vill bygga ännu ett snabbtåg-system Stockholm-Malmö/Göteborg, när man inte alls bryr sig om Norrlandstrafiken. De har ju inte ens X2000 dit upp. Tar minst dubbel så lång tid att åka samma sträcka norr ut längs kusten som söderut från Uppsala - och då inkluderar "söderut" byte i Stockholm i 30-60 min!!

D sa...

Första spadtaget taget:

http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/?ew_0_a_id=6080

Skicka en kommentar

Sjung ut