31 juli 2008

Om att plocka upp sitt eget skräp

Förrförra veckan skrev jag ett litet inlägg inspirerat av mamma. Gissa vem som nu också har blogg-förslag: farsan, så här kommer en miljö-fråga från honom

Under de senaste åren har man funnit en hel del gamla icke-briserade bomber från världskrigen, ute i Europas storstäder. Nu senast handlade det visst om en halv-tons-bjässe, som hittades av byggarbetare i Budapest; ca 10 000 personer fick evakueras, för säkerhets skull. Bortforsling och sanering är ingen lätt eller billig historia.

Eftersom vi människor - speciellt politiker av alla kulörer - ofta och varmt talar om att vara miljövänliga, samt att göra rent efter oss:

Kan inte de som släppt bomberna i fråga (t ex allierade och ryssar) själva pallra sig iväg till platserna ifråga och plocka upp skräpet de släppt? Jag talar även om alla farliga landminor ute i världen.

Eller: helt enkelt betala för saneringen? Kan det va' så svårt?

Ska bomber och granater undantas från regeln om att plocka upp sina egna miljögifter?


Photo description: Geological museum, Budapest, Source: Made by user Gvarady

7 kommentarer:

Kraxpelax sa...

? De som fått bomber på sig är nog inte själva helt oskyldiga i allmänhet.

Z sa...

Kraxpelax
En hel del barn är nog oskyldiga. Eller vad säger du?

Och även om man genomför ett "hjältemodigt anfall", så kan man likväl plocka upp resterna efter det. Hur ska man annars kunna kalla sig miljökämpe?

Aleph sa...

Såvitt jag vet betalar t.ex. USA bistånd till länder de stridit emot i krig, av just återuppbyggnad som anledning. För vissa amerikaner är detDet är förstås en kontroversiell utgift för vissa amerikaner.

Kraxpelax sa...

Z, lägg av. Det blir löjligt.

Z sa...

Aleph
Ok, en eloge till USA och hoppas andra länder tar efter snart.

Kraxpelax
USA tycker uppenbarligen inte att det är löjligt.

Den verklige hjälten ser till att "diska efter" sig :)

D sa...

Z
Fullt sådär lätt är det faktiskt inte. Tänk tillbaka på 2a världskriget. Britterna offrar enorma summor pengar, och en fruktansvärd massa brittiska liv, för att befria andra länder från nazistisk ockupation — skall de då dessutom få krav på sig nu att betala sanering?? Vore jag britt skulle jag ge ett sådant förslag två svar. För det första: "Nästa gång sk**er vi i att hjälpa er, så får ni se hur roligt DET är!", För det andra "Om någon av oss skall betala så är det väl NI som skall ersätta OSS för allt vi offrade för er!".

Nej, skall det betalas för 2a världskrigets 'skräp', så är det allt Tyskland, Japan, och kanske Italien, som skall betala för ALLT. Det var de som startade kriget. De allierade spred inte direkt sitt 'skräp' frivilligt.

Och går vi till mer modern tid: hur går det till när minor läggs ut? Jo, väldigt ofta så är det en korrupt makthavare som lägger beslag på allt inkommande bistånd för egen del, placerar en lämplig del på nummerkonto i Schweiz, och använder resten till att invadera grannlandet, När minorna skall bort så är makthavaren död eller oåtkomlig. Skall då hans utarmade folk, som redan blivit bestulna på det bistånd de så väl behövt, betala för konsekvenserna av ett krig de aldrig ville ha, och led precis lika mycket av som grannfolket? De är ju lika mycket offer de. Och vad skulle de f ö betala MED?

Och USA förtjänar definitivt ingen eloge i sådana här sammanhang! De har väl vräkt ut mer 'skräp' än någon annan nation och dessutom på platser där de inte hade ett skvatt att göra ö h t.

Däremot så är det en fullständig skandal att de som lade ut minor i Nordafrika har ägnat 60 år åt att vägra lämna ut sina kartor över de minerade områdena. Tack och lov så har de visst börjat ge med sig nu äntligen, men det är på tok för sent.

Och så är det en skandal att oljerika länder som mer än väl har råd att sanera ändå låter bli, bara för att kunna fortsätta kräva att den som lade dit 'skräpet' skall ta bort det. Vad spelar det för roll om folk går åt under väntetiden, eller blir lemlästade? Det är ju bara nomader, liksom... Principen först! Cynism i sin prydno...

Z sa...

D
Tack för din utredning. Ska klura mer på saken om vem som är ansvarig för att det fortfarande ligger kvar en massa minor i bl a Afrika, som sliter av de lekande barnens lemmar.

Skicka en kommentar

Sjung ut