18 maj 2007

SAOB om anständighet

17 april 2007

Enligt SAOB betyder ordet anständig: 'ståndsmässig', 'till överensstämmande med någons stånd/samhällsställning'.
Eller helt enkelt: 'lämplig', 'ändamålsenlig'
16 april 2007

Vad menas med anständighet? Sverker Oredsson hade ett tema på filosoficirkeln i Lund för ett par veckor sedan: Vad återstår? Anständighet?
Han syftade på att man i det sekulariserade Sverige/Europa, och efter kommunismen, nu inte har så mycket "objektiva sanningar" eller "objektiv moral" kvar. Vad återstår idag? Sverkers eget svar blev: anständighet. Att människor ska få ett anständigt och människovärdigt liv. Jag ska själv fundera kring detta begrepp och snart skriva mer om det. Saknade nämligen en analys av dess betydelse. Anständighet för vissa kan kännas obekvämt för andra.Vad menas med anständighet? Sverker Oredsson hade ett tema på filosoficirkeln i Lund för ett par veckor sedan: Vad återstår? Anständighet?
Han syftade på att man i det sekulariserade Sverige/Europa, och efter kommunismen, nu inte har så mycket "objektiva sanningar" eller "objektiv moral" kvar. Vad återstår idag? Sverkers eget svar blev: anständighet. Att människor ska få ett anständigt och människovärdigt liv. Jag ska själv fundera kring detta begrepp och snart skriva mer om det. Saknade nämligen en analys av dess betydelse. Anständighet för vissa kan kännas obekvämt för andra.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt NE:s ordbok betyder “anständig” att svara mot kravet att inte bryta mot rimliga normer enl. ngn underförstådd bedömningsgrund

Comment by Martin

Skicka en kommentar

Sjung ut