18 maj 2007

FRI VILJA - hur mäts det?

I västvärldens demokratier finns numera starka åsikter om religiös tro: Att tron på Jesus är tron på sagor, vidskeplighet, etc... Ja, detta har nog inte undgått er, kära läsare. Man menar att det religiösa ska ta mycket mindre plats i det offentliga rummet. Detta är upp till var och en att bedöma. MEN....och detta har jag funderat mycket på det senaste året:
Vi baserar vårt samhälle i allmänhet - och rättssystem i synnerhet - på det lika mystiska, övernaturliga:
FRI VILJA.
Om man vill rensa ut all religiös påverkan från samhället, får man problem & paradigmskifte; i konsekvensens namn får man även rensa ut det som har med fri vilja att göra:
.
Nihonshu undrar nu hur vi kristna kan tro på fri vilja: min kommentar:
.
Hur fri vilja funkar, vet jag inte. Tron på fri vilja förutsätter en tro på något övernaturligt, en Skapargud.
Annars är jag på det klara med att fri vilja varken kan bevisas eller motbevisas på laboratorium eller genom andra naturvetenskapliga fältstudier. Hur skulle man mäta t ex ett antal utfall:
.
Ex. Om man ger en person tre knappar att trycka på 1, 2 och 3 i en timme och sedan kollar antalet knapptryckningar på respektive knapp……
……vilket resultat visar på: fri vilja? Hur skulle ett sådant utfall se ut (procentmässigt)? Och varför just den procentfördelningen?
.
Vad är fri vilja egentligen?
Det enda vi vet är att man ofta uttrycker det som att detta mystiska fenomen kan vara begränsat, t ex under stress, panik, nöd. Vad är det som är begränsat?
.
Nu har samhället “bestämt” att fri vilja existerar: Med rättssystemet med påföljder o straff, samt att vi har olika priser o belöningar för dem som gjort något bra.
.
Hur Gud kan ge oss fri vilja, samtidigt som han vet hur vi kommer agera? Vet ej. Jag är inte Gud
.
word count "fri vilja": 10 (?)

10 kommentarer:

Anonym sa...

hej

z sa...

test 2

Doktorn sa...

Snygg sida!
Nikonshu undrar hur den fria viljan är förenlig med detta att Gud antas veta allt om framtiden? Svaret är väl att fri vilja och förutseende inte innebär någon motsägelse. På något mystiskt sätt är framtiden redan nedtecknad, men det som är skrivet är vad vi av fri vilja har valt att skriva. Att Gud vet vad vi kommer att göra imorgon, innebär inte att morgondagen är förutbestämd - blott att den är förutsedd. Det är alltjämt vi som bestämmer vad som ska ske.
Tack Gud för fri vilja och fina fåglar!

rasmussenanders sa...

Hej Z,
Jag håller nog inte med dig om att vårat rättsystem kräver att det finns fri vilja, inte om man ser det som en rehabilitering, eller behandlig. Belöningar kan ses på samma sätt. Om vi belönar saker som vi tycker är bra kommer kanske fler att göra det... Dessutom, om det inte finns fri vilja så kunde samhället inte se ut på något annat sätt.

Det är med andra ord inte ett val att ha ett rättsystem, om vi inte har fri vilja.

Utöver det så finns det trots allt en hel del forskare som påstår att det i naturen finns icke kausala företelser, så som atoms sönderfall. Varje sekund finns det en sannolikhet att en atom sönderfaller, men forskarna har inte hittat någonting som säger när det kommer att hända. Det är med andra ord ingen skillnad mellan en 2 sekunder gammal atom och en atom som är 5 millioner år gammal.

Själv tror jag inte på detta eftersom jag tror på kausalitetsprincipen, men vem vet, jag kanske har fel. Jag ser det i alla fall inte som mera legitimt att tro på fri vilja bara för att man är religiös, ofta tycker jag det är tvärtom. Man säger till Gud "hur kan du göra det här mot mig" eller "snälla, om du finns så hjälp mig", istället för att gå ut och ta tag i det. (Det var så mitt förhållande till Gud var när jag inte hade bestämt min trosuppfattning än). Numera tänker jag snarare "tough luck, vad ska jag göra nu?"

Sara Gilliard sa...

Nu har jag också skaffat blogg på bloggspot ! Du har rätt, detta är en bättre blogg, enklare att ändra layout mm! Min nya bloggadress:
saragilliard.blogspot.com

Henrik sa...

z: Fri vilja kräver ju faktiskt en guds närvaro. Utan gud, ingen fri vilja.

Vilket naturligtvis leder till att vi inte har någon fri vilja. Den fria viljan är kausalt omöjlig i ett materialistiskt universum.

Argument kan då framföras i form av "Hur kan man då bestraffa brottslingar" och svaret på detta är att vi faktiskt inte bestraffar brottslingar, i alla fall inte på pappret. Det handlar om fångVÅRD.

Sedan är det ju fortfarande så att om vi inte har någon form av frihetsberövning som avskräckning och konsekvens av brott så kommer brott att premieras i samhället och vi vill inte ha ett samhälle där brott premieras.

Vår fria vilja är en illusion, det faller naturligt ur slutsatsen att vi lever i ett materialistiskt samhälle.

Detta är en av anledningarna till att jag t.ex tycker att nyliberalismen är så löjlig, de upphöjer den fria viljans existens till en dogm eller ett axiom i vår verklighet. Det är snarare religiöst än något annat.

Henrik sa...

För övrigt, jag har skrivit en smula om detta här:

http://medvetenhet.blogspot.com/2007/04/om-fri-vilja.html

Z sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
z sa...

Det kan ju finnas en Gud UTAN att vi fått fri vilja ;)

Henrik sa...

z: Ja, visst. Att A->B innebär inte att B->A ;)

Skicka en kommentar

Sjung ut