30 maj 2007

Lean Woman Blues - 3 minutes of joy

Har inte hört den på ett bra tag....
-
Tänkte försöka mig på att beskriva en helt ofattbar låt som i halva mitt liv (sedan 16 år) drabbat mig bl a med sitt råa, riviga, långsamma, gitarrsolo, (och därmed även minnas en högst underskattad gitarrist)


Stycke: Lean Woman Blues (ynka tre minuter eller så)
Album: Electric Warrior (1971)
Artister/kompositörer: Marc Bolan & T.Rex
Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_8gdil5Q83I
-
Titeln: Det tog ett tag, innan jag som gymnasist iddes slå upp ordet 'lean': 'smal/mager/snål'. Jahapp.
Text, musik, lead-sång, lead-gitarr: Marc Bolan
Grundmelodin är en vanlig, klassisk rock-bluestolva. Inget nytt under solen.
Texten ok...
"...like a beggar in the sand, with the sky in his hand...."
.
Oftast lyssnar undertecknad i allra första hand på musiken, sedan är lyriken en bonus, men inte essentiell. Den kan hjälpa upp musik lite grann, men inte alls stjälpa den.
.
Den speciella upplevelsen ges istället av Arrangemanget, Framförandet och Rytmen. Har aldrig hört något liknande. Blir så berörd av denna orena, spontana gitarr med sina "fills" och solon. Så akut drabbande. Att man kan få ut så mycket av en enkel melodi, övergår min fantasi. Man blir knäckt. Hur gör de, de där typerna som har talang? Tyvärr kan man inte fråga Marc, eftersom han visst dog i bilolycka redan 1977.
.
Möjligen skulle jag, om jag vågade mig på helgerånet att spela en cover, sätta in lite hederligt piano/elpiano, för att bredda ljudbilden.
.
Lite synd att en sådan trudelutt gjordes redan innan man föddes. Vilket antiklimax att veta att detta mästerverk redan är fixat. Det är nog därför jag inte varit med i band
(+ en liten bidragande orsak: har inte fått tummarna loss)
.
Förstår att Lenny Kravitz, Sisters of Mercy, Wilmer X o en del andra är inspirerade av Bolans sound.
.
.
Undrar om det finns någon därute med en liknande upplevelse av något stycke/konstverk.....

3 kommentarer:

sara g sa...

Ja visst är det härligt när man upptäcker något stycke eller konstverk eller liknande där det känns som att man har ett "hem"! Jag har liknande upplevelser av olika musikstycken, dikter, mm. Kan berätta mer om det.
Jag lade nyss till en grej på mitt senaste inlägg; en tänkt "skånska kyrkans trosbekännelse"!

z sa...

Läste den och skrattade bra mycket.

Undrar vad Skånepartiet skulle säga?

sara g sa...

Hm, ja jag funderar på att maila den till dem för att se vad jag får för reaktion. Fast vem vet vad de är kapabla till, de är visserligen pensionärer men...
Jag funderar också på om man skulle lägga in några boostande ord mellan raderna, någon rubrik eller så, där man skriver ord som sådana besökare jag vill ha kan tänkas googla. Det vore iofs enkelt att få besökare genom att skriva "sex" "porn" osv men frågan är om man har någon nytta av de besökarna? De kommer ju inte att vara långvariga på bloggen ändå, eftersom de letar efter nåt annat. Kanske man skulle lägga in namn på populära artister, låtar, politiker, (George Bush, Saddam Hussein osv) för att få lite träffar. Jag ska faktisk testa redan nu bara för att se om min räknare blir boostad!

Skicka en kommentar

Sjung ut