18 maj 2007

Tabulatur
En av de mest praktiska uppfinningarna inom musik är vårt kära notsystem, men även TABULATUR, som är ett sätt att beskriva musik för instrument inom gitarrfamiljen: Istället för fem notstreck med noter på har man 6 st streck som representerar de olika strängarna på gitarren, och istället för noterna skriver man in små siffror. Strecket siffran står på motsvarar strängen man anslår.
.
Ex.Om siffran står på översta strecket, ska man anslå ljusaste strängen ("1:a" strängen)
Siffrorna i sig visar vilken ton man trycker på på själva strängen: Strängen är indelad i "band". Siffran 3 betyder: band 3, osv. Noll, 0, anger att man bara anslår strängen.
.
* Den enda svårigheten är själva notlängden: Hur beskriver man den? Kanske kan man skriva siffrorna med olika färger. Ex: Rött betyder helnot, gult halvnot och svart fjärdedelsnot.
För att skriva musik på tabulatur krävs endast ett vanligt dator-tangentbord och tangenterna man använder är: bindestreck - och siffrorna. Bindestrecken ritar "sträng-sträcken".
.
För några år sedan letade jag febrilt på internet efter tabulatur till olika låtar, gammal musik, serenader, men främst: blues och rhythm & blues. Dessutom kunde jag enkelt skriva några egna små snuttar, "fills".
Så här skrivs ackorden E-dur, F-dur och G-dur med tabulatur:

e------0-----------1-----------3---

B------0-----------1-----------0---

G------1-----------2-----------0---

D------2-----------3-----------0---

A------2------------------------2---

E------0------------------------3---Bokstäverna till vänster är namnen på de 6 strängarna.
.
Om ni bara lääääängtar efter att äntligen få spela er favoritmusik: Pröva att slå upp i google: Ex: Serenade Espanole tablature, Guitar tab, Blues tabs, Jimi Hendrix tab etc.... Tipsa gärna om ni hittar något intressant.
.
Det är så lätt att ta till sig tabsystemet, som är känt i Europa sedan 1300-talet.
Tack till en okänd uppfinnare.

2 kommentarer:

frk. Underbar sa...

nickar
Jag började spela cello när jag var fem år….det enda jag då förstod mej på var tabulaturen…som sagt - en mycket bra uppfinning. FÖr övrigt hoppas jag att bröloppet var fint! /fröken

Comment by Fröken Underbar

z sa...

Respekterar cellon. Den verkar svårspelad och låter underbart. Sjöng ett julsolo en gång i en luciakör. Cello-gubben fick min röst att låta helt ok.
Mysigt bröllop, med härligt bluesband och en brudgum som spelade gitarrsolo. De hade väntat en del med att stadga sig: 42 resp 40 år gamla (träffades förra året)

Comment by system administrator (z)

Skicka en kommentar

Sjung ut