31 juli 2007

Building-block of the universe

Talade med Doktorn häromdagen om universums sammansättning. Man har hört att det mest består av väte ('hydrogen'). Varför? Kanske pga att denna gas har den enklaste atomkärnan, med bara en enda proton? Snubblade imorse över detta klokroliga citat:

"Some scientists claim that hydrogen, because it is so plentiful, is the basic building block of the universe. I dispute that. I say there is more stupidity than hydrogen, and that stupidity is the basic building block of the universe."
Frank Zappa

Picture from: UCL Physics & Astronomy
http://www.ucl.ac.uk/star/

7 kommentarer:

Nihonshu sa...

Mja, din vän doktorn har inte helt rätt - det mesta av universums materia är sk mörk materia - inte något av de vanliga grundelementen faktiskt.

Nihonshu sa...

För att förtydliga det: Mörk materia 25% och 70% mörk energi. Resten är "vanlig" materia i olika former. Här är ett snyggt diagram:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/b9/Cosmological_composition.jpg

Nihonshu sa...

Jag tycker både det är lite läskigt och lite coolt att vi i princip inte har en aning om vad 95% av universums materia är mer än spekulativt. Svindlande tankar verkligen.

z sa...

Nihonshu
Det var faktiskt inte Doktorn som sade att det vanligaste grundämnet skulle vara väte. Det var också jag själv. Det mest förekommande av kända grundämnen, kanske.

Undrar vad mörk materia egentligen är. Än så länge är det en variabel man måste räkna med för att få ekvationerna att gå ihop (med utvidgning och allt).

Spännande med det du säger om att vi bara känner till 5% :)

Mörk materia - ett sagoland?

z sa...

Nihonshu
Intressant länk!

rasmussenanders sa...

Så vitt jag har förstått det så är inte mörk energi egentligen materia i ordets vanliga bemärkelse, det får ju saker att accelerera ifrån varandra istället för emot. Man behöver mörk energi för att förklara universums expansion.

Mörk materia är en annan historia. WIMPS eller MACHOS behövs för att kunna förklara hur galaxer hänger ihop. Den vanliga massan räcker inte till helt enkelt...

Z sa...

Anders & Nihonshu
Läser just nu mer om denna okända mörka energi, som visst utgör ca 70 % av universums beräknade massa-energi.

Anders
Jag har inte glömt kvantmekanikens motsägelser som du skrev om, och funderar på hur jag ska förklara mina misstankar angående Brian Greene-experimentet ('Beam splitter').

Skicka en kommentar

Sjung ut