25 juli 2007

Samos-foton - Agios Georgios

-


Johan S berättar om ett kyrkbesök i Kuopio, Finland; det handlar om en ortodox kyrka, med ikonostas och allt. Inspirerad av hans inlägg infogar jag ett foto som jag tog på grekiska ön Samos, från lilla S:t Georgs/Görans kapell, 'Agios Georgios' uppe i bergen.

Jag kommer ihåg den fina blå färgen som träet var målat i. På ikonen i mitten syns Sankt Göran kämpa mot en drake (symbolen för den onda makten, kanske i England). Tror att Saint George är Englands skyddshelgon. Om man klickar på bilden kan man se ikonen i detalj. Egentligen tycker jag att krucifixet med den lidande Jesus får en lite väl undanskymd roll, till förmån för glitter och guld, i det ortodoxa kyrkrummet, men:
Treenigheten i Gud illustreras på ett fint sätt:
Det mörkblå skynket och det dolda altaret (som Fadern)
Nattvarden plus Jesusikonen (Sonen)
Kreativiteten och inspirationen i form av målningar, ikoner (Helige Anden)

Nedan:
En skylt nedanför Pythagoras' grotta, som han fick gömma sig i undan en envåldshärskare (Polykrates). Klicka på bilden: Att stava med ett annat alfabete (det latinska) kanske inte är det lättaste ;)Ps. Har tidigare skrivit om Pythagoras' och Johannes, som fick bo i grottor på Samos respektive Patmos

3 kommentarer:

Charlotte Therese sa...

Z,

Ja, vi är visst flera stycken som tycks vara inne på en ortodox linje i våra bloggar för närvarande...

Själv har jag inte hunnit blogga alls idag - bl.a. för att jag målade vidare på några ikoner - en av dem föreställer just S:t Göran... :-)

Kul skylt! Gick du till baren och frågade?

Charlotte

Z sa...

Haha
Nej, baren stod öde för vi var där redan kl 8 på morgonen för att undvika 42-gradershettan på dagen. Målat på barens yttervägg var flera olika geometriska former och formler, som Pythagoras kanske klottrat i bergsväggen ;) Min man envisades med att jag skulle ta ett foto på den felstavade skylten till enkla bloggen. Jag protesterade: "Jo, men ALLA bloggare håller på sådär! Bilder på konstiga skyltar går det 12 på dussinet i bloggosfären" Men han tyckte att denna var annorlunda. Och snygg, faktiskt.

Johan Stenberg sa...

Ironiskt att St Göran är Skyddhelgon för både England och Moskva (som då och då bråkar med varandra).

Spännande med alla symboler - särskilt om man begriper vad de symboliserar! :)

Skicka en kommentar

Sjung ut