24 juli 2007

Koltrasten sopar rent med näktergalen?


Hej Förut har jag citerat farsan, och nu tänkte jag sno lite från morsan. Hon listade ut något ornitologiskt utan att ha läst biologikurser.
Lade upp en fundering för henne en gång angående koltrastar. Tyckte att vi i Malmö hade en hel del betong, mycket kråkor, råkor, skator samt måsfåglar, men väldans få småfåglar och sångare. Kanske för att de mest gillar gröna härliga lövträd, nå't Malmö nästan bara har i parkerna. Endast koltrasten verkar klara sig.
-
Jo, menade morsan. "Fast de verkar vara lite släkt med kråkor o skator. De är stora och äter kött (mask) iställer för frön. Koltrastar verkar klara av den tuffa stadsmiljön och skrämma bort de flesta äggtjuvarna från bona."
-
Jo, men så är det, ju. Saknaden efter andra småfåglar har gått så långt att svd-ledaren skriver om avskjutning av stora fåglar
-
Och sedan kvittrar de en fantastisk, klar flöjtmelodi.
Varför låter detta skönare än näktergalen? Ända sedan nappflaskan har man ju fått lära sig, i kinesiska, engelska och tyska sagor, att inget är jämförbart med näktergalens sång. Eller hur?
-
En fågelvän upplyste mig om att det finns 'näktergal' (våran), 'sydnäktergal' (Sydeuropa, Sydvästasien, södra Afrika) samt 'trädnäktergal' (runt Medelhavet).
Det är främst sydnäktergalen som är känd för sina vackra melodier.
-
Våran ganska ymnigt förekommande 'nordnäktergal' låter ju gullig och skarp och har kanske fem sekvenser på sin repertoar, men minst en av dem låter: " drrrrrrrrrrr......." skumt.
-
Så den stora kändisen är alltså sydnäktergalen. Har jag någonsin hört den? Vet ej. Den upptäcks nästan enbart av experter i Sverige och är sällsynt med stort S.
Tillbaka till koltrasten:
Många har upptäckt dess fina färgkombination : svarta glänsande fjädrar och orange näbb (hanen) och flera länder har utnämnt "the blackbird" till sin egen nationalfågel. ;-)
Den är poppis
-
En sak har de båda små dunbollarna koltrast o näktergal gemensamt: De sjunger lite väl mycket, även på natten då man vill
sova. Namnet 'nightingale' antyder detta.






-

10 kommentarer:

Anonym sa...

HUR kan det komma sig att också Sverige valt Koltrasten till nationalfågel? Mera osvensk fågel kan man väl inte finna! Sätter sig längst upp i lövträdet... kommunicerar och konserterar som den endaste som kan. Är det inte osvenskt? Dessutom gul näbb och kolsvart! Kina eller Afrika, men Sverige? Vad säger expertisen?

Z sa...

:) :)
Ja Den är inte modest utan låter mycket.

Charlotte Thérèse sa...

Mötte en koltrast häromdagen - den var ovanligt orädd, och kom flygande med något som såg ut som ett stort ljusrött (ur människoperspektiv ännu omoget) körsbär i näbben. Fin kontrast till det gul-svarta.

Jag gillar verkligen koltrastar. De brukar vara bland de allra första som sjunger om vårkvällarna utanför kyrkan. Ljuvligt att komma till mässan till sådan musik...

Annars hör gråsparvar också till mina absoluta favoriter. De tycks ha humor - en pillemarisk glimt i ögat - medan de hejvilt plaskar i vattenpölarna.

Tycker nog inte att det är så svårt att stå ut med att väckas tidiga morgnar om det är av fågelsång. Värre är det med byggarbeten som varje morgon börjar med sitt allt genomträngande slammer omkring 06.30 eller strax därefter...

Charlotte

Z sa...

Charlotte. Jo, betongborr låter inte kul kl 7.00. Eller skällande hund ;)

Anonym sa...

Jag rekommenderar en fågelvandringar i stan. Det finns betydligt fler fåglar än vad man kanske tror.
Bara idag, på väg genom staden har jag lyckats urskilja följande; lövsångare, grönfink,gulsparv, bofink ( javisst koltrast, men det är nästan "enna tjötigt") och till och med en trädgårdssångare.Betänk då att det är efter midsommar och flera har slutat sjunga. Sträckan var mindre än en kilometer

Syd- eller nordnäktergal gör detsamma för mig. När de sjunger i maj blir jag så varm om hjärtat.
Fördelen för en stadsbo är ju också att nordnäktergalen hörs på långt håll, dvs från buskaget över betongen och in i lägenheten.

För en Malmöbo som du Z får man bara inte rata näktergalen utan fastmer ta den till sig och dessutom lära sig Hjalmar Gullbergs dikt " Till en näktergal i Malmö" utantill!

tycker

Maria

Z sa...

Maria
Jo, de låter gulligt och skarpt (ser söta ut också), men vackert?

Charlotte Thérèse sa...

Z,

Hörde för en liten stund sen ett läte från något som verkade vara en mycket förkyld kråka.

Eller möjligen en kråka med bred "amerikansk" accent.

Har skrivit nånstans - minns inte var - om att fåglarna i storstäder ofta låter som mobiltelefoner.

De härmar dem helt enkelt.

Tyvärr.

Mitt förslag till mobiltelefontillverkarna är att de använder fågelläten som ringsignaler - om det nu inte förvirrar de stackars fåglarna ännu mer...?

De flyger kanske då mot ett lockande läte, och slår näbben mot ett plåtskal.

Eller skräms iväg - ifall det är ett varningsläte.

Förresten - har du justerat bloggdesignen dagen till ära?
Eller brukar du alltid ha ett "koltrastnäbbfärgat" Z?

Charlotte

Anonym sa...

Charlotte
Testade lite färger. Ibland får jag dessutom för mig att textstorleken är för liten.

Som mobiltelefoner??
Snacka om evolution och anpassning.
Såg en bild på råkor i Tokyo som hade byggt bo av klädhängare.

Anonym sa...

Jaha, det var dethär med näktergalar. Jag gillar dem och tycker faktiskt att de låter underbart.Precis som jag älskar vipan med sitt klagande läte och lommen som skriar i insjön därhemma.Allt detta handlar förstås om vad som finns i betraktarens öga eller skulle vi kanske säga lyssnarens öra...

Eftersom du gillar Berglin kan jag inte låta bli att påminna mig en strip för ett tag sedan som handlade om koltastar. Koltrasten sjunger i första rutan och msk säger längtansfullt " Åhhh, den som ändå talade fåglars språk. Den är så upphöjt, så förunderligt..."
nästa ruta, koltrasten "hej alla flickor, kom och pippa med mig!"

Nog romantiserar vi naturen och gör den bättre och mer i överensstämmelse med oss själva!
Självklart härmar koltrastarna. De har helt klart en anna dialekt i Uppsala än i Lund och gulsparven, som vi fick lära oss sjöng "ett-två-tre-fyr-fem-sex-sjuuuuuuuuu" räknar numera till åtta- i vart fall i de östra delarna av småland..
Maria

Z sa...

..... och ibland bara till fem här i Skåne. men en söt liten guldklimp är den, gulsparven

Skicka en kommentar

Sjung ut