29 apr. 2008

Var klämmer skon när vi skriver dessa arga lappar?

Tänkte försöka reflektera lite. Läste om den roliga bloggen Arga lappen. Har förut tittat på den en del och fått mig härliga skratt, ofta till tårar (så är det när man är lättroad). I SvD-intervjun konstaterar upphovsmannen Mikael Sellin att tvättstugan är vår utan konkurrens största konflikt-zon
(vem har låtit bli att städa efter sig?,
vem glömde en hop kläder i tvättmaskinen?,
vem tvättar på andras tid?,
vem stoppade in en tjock indisk matta i maskinen och sabbade den,
eller gympaskor,
så att 4-barnsfamiljen hindras från att tvätta sin enorma klädhög?
vem stal mina kläder?,
vem fick med sig min skjorta av misstag?..... etc....).

Jag tror jag snappat upp några orsaker till detta; genast när vi slutat grundskolan/gymnasiet, börjar vi bygga upp vår egen värld. Vi slipper helst vara tillsammans med människor som "inte alls är på samma våglängd", som det så fint heter. Vi börjar umgås i de grupper vi själva väljer. I största möjliga mån.

* En gemensam tvättstuga är, tillsammans med pendelbussen, ofta den sista påminnelsen om att samhällets invånare inte är precis som vi själva vill att de ska vara.

* Dessutom påminner den om att vi alla har smutstvätt: på ett sätt är vi alltså lika dem vi så gärna vill fjärma oss från: de som "ju inte är lika väluppfostrade, minst sagt" etc....

Tyvärr har det, enligt rapporter, även skett riktiga våldsbrott och handgemäng i tvättstugor.

Och vi tappar tålamodet. Man orkar - och vågar - inte knacka på och tala grannen ifråga tillrätta. Eller hur?
DESSUTOM har man dåligt samvete inför att göra sådant.

"Dåligt samvete? Varför har man dåligt samvete?"

* Jo: Därför att man då endast talat med grannen i utskällningsärende, och kanske aldrig någonsin om vädret, eller annat trevligt. Det får bli nedtecknade ord istället.

Vi skäms lite när vi skriver dem, lapparna.... ;)


Eller är jag helt ute och cyklar nu?Fler roliga lappar på Passive-aggressive Notes: passiveaggressivenotes.com

Photo source: http://thefilter.blogs.com License: some rights reserved

7 kommentarer:

Psykbryt - de deprimerades stilikon sa...

Jag tror att vi är stolta när vi skriver lapparna. "Nu ska hen få- jag tänker minsann inte ta upp det muntligen för att det här är inte föremål för diskussion!". Missnöjesutövning. "Varför tvätta på andras tider???!!!" är dock det enda jag har fått arg lappväg :)

Pontus sa...

Jo, det ligger nog mycket i det. Sedan kanske ytterligare en anledning är att vi känner oss en aning sårbara när vi tvättar våra underkläder. Den sociala masken är på något sätt av när vi släntrar oss ner i tvättstugan i våra mjukisbyxor :)

Z sa...

Psyk

Visst, det kan ju vara att man absolut inte understår sig att tala med grannen om detta, men jag undrar ändå om denne argalapp-skrivare hade vågat säga samma sak till grannen om han råkade gå förbi.

Pontus

Ja, eller hur? Vi vill ju gärna framstå som självsäkra, snygga, eleganta, starka individer, och så får visa vi oss i mjukisbyxor för grannarna! Vilken nesa. Inte undra på att vi blir nerviga och irriterade ;)

Z sa...

......jag finner det, som sagt, lite frånstötande att endast kontakta en viss person, medmänniska, i syfte att klaga på honom/henne.
Det känns fel. Kanske är det samvetet som säger till.

Charlotte Therese sa...

Z,

Usch ja, tvättstugeeländet... ;-)

Min närmaste granne tittade ut genom sin dörr när jag flyttade in - och drämde sen igen dörren utan att säga ett ord. Har fortfarande ingen aning om varför.

Hon kanske inte ville ha en ny granne helt enkelt? Kanske de som bodde här tidigare störde henne mycket? Jag är nog en av de tystaste i huset.

Själv sätter hon ofta på hög musik. Har hittills inte sagt något om det fast jag ofta vaknar av det tidigt på helgmorgnarna eller störs av det när jag arbetar.

Det är liksom inte läge för det efter den dåliga början som fick en ännu sämre fortsättning.

Hon snodde nämligen min tvättid en gång - och slängde ut alla mina kläder - blöta - alldeles löddriga av tvättmedel - i korridoren utanför tvättstugan.

Och - skrev en arg lapp i brevlådan om att jag som nyinflyttad förväntas följa reglerna.

Och - stormskällde ut mig när hon såg mig sen i trappuppgången. Fick knappt en syl i vädret - men höll mig lugn hela tiden.

Hon är helt klart inte riktigt frisk. Så man vill liksom inte reta upp henne ytterligare.

Och hon hade dessutom misstolkat hela situationen - jag hade tagit bort tvättlåset från tavlan när jag lade in tvätten och började tvätta - så hon trodde att det var ledigt och satte i sitt lås och åkte upp och hämtade kläderna - och slet sen ut mina - med hyresvärdens hjälp!

Vi hälsar fortfarande inte på varandra - och tar jag hissen går hon i trapporna, ifall vi råkar komma dit samtidigt. O.s.v.

Vad glad man blir av att ha såna grannar.... :-(

Som tur var kom en trevlig granne till min hjälp vid det tillfället, en som precis var klar med tvätten, så jag fick ta över hans maskiner den tid som var kvar och börja tvätta om allt...

Så gott som alla andra jag har träffat i tvättstugan (utom den närmaste grannen alltså) har varit trevliga.

Tycker alltid att det är lite spännande att gå ner dit - för att man möter nytt folk nästan varje gång (flera hundra personer bor i det här huset). Ett tag hade jag närmast en "tvättstugetjänst" - för alltid var det någon som behövde något och frågade mig om det. Oftast tvättrelaterade saker - som ifall de fick använda maskinerna under min tvättid - eller torktumlaren. Men även andra saker.

Lustigt nog visade sig en av dem vara kristen... Grekisk-ortodox - och han jobbar med flyktingar på samma ställe som jag besöker som volontär. Vi sprang hela tiden på varann i tvättstugan eftersom vi tvättade samtidigt ett tag så därför började vi prata.

Snart slut på kommentarsromanen....

Har tvättid imorgon efter mässan... STOR-tvätt väntar.

Det värsta är att torkrummet inte funkar, så man har blöta kläder hängande överallt i lägenheten ett par dar efter varje tvätt...

Charlotte

Joakim sa...

Måste bara säga att detta var en riktigt bra, snygg och tänkvärd blogg.. Kolla gärna in på min och lämna en kommentar, tack:

http://hygienkonsult.blogspot.com

Z sa...

Charlotte
Oj, såg inte din kommentar förrän nu!
Haha, vilken historia: jag tror att din arga granne skäms nu och det kommer att ta tid. Undrar om hon förstår att hon själv kommer att vara spänd till hon ber dig om förlåtelse.
Nåväl. Hoppas tvättandet gick bra igår. Här i syd var det regn, men mycket trevligt på Kristi Himmelsfärds-mässan.

En miljövänster-väninna smsade att hon skulle på 1 maj-demonstration i malmö. "Oj oj Lycka till" tänkte jag, medan regnet smattrade på paraplyet.
Studentsångarna i Lund hade i sin tur, just; tur:
Precis vid 18-snåret, när de skulle framträda, tittade lite blyg sol fram. (men jag missade även det evenemanget)

Joakim
Tack. Du gillade alltså mitt arga-lappen-filosoferande?
Du har själv en tänkvärd lapp i ett inlägg, det om toa-låset ;)

UPPDATERING: Nu ser jag att du även skrivit exakt samma kommentar till mina bloggrannar, Joakim: spam? Massutskick? ;)Hrmpf

Nåja, om du läser något av mina inlägg eller kommer tillbaks och kommenterar det jag skriver, så kommer jag att tro att du faktiskt har läst det!

Skicka en kommentar

Sjung ut