31 juli 2007

Building-block of the universe

Talade med Doktorn häromdagen om universums sammansättning. Man har hört att det mest består av väte ('hydrogen'). Varför? Kanske pga att denna gas har den enklaste atomkärnan, med bara en enda proton? Snubblade imorse över detta klokroliga citat:

"Some scientists claim that hydrogen, because it is so plentiful, is the basic building block of the universe. I dispute that. I say there is more stupidity than hydrogen, and that stupidity is the basic building block of the universe."
Frank Zappa

Picture from: UCL Physics & Astronomy
http://www.ucl.ac.uk/star/

30 juli 2007

Vem skickar licenspengar till rockens egentliga upphovsmän?

The blues came from behind the mule....
-
Även undertecknad önskar lägga näsan i blöt i copyright- och fildelardebatten. Den luftades för några veckor sedan i svd och CS. Ett hett ämne.
Jag är en sådan som aldrig vågat fildela själv, någon kan ju bli lessen.... och krumkränkt.
Flera gånger har man varit hembjuden till diverse vänner som bara har satt igång datorn med en diger lista på nedladdade musikfiler (låtar), så gästerna själva får vara diskjockeys genom att gå fram och spela (klicka på) valfri låt, lite då och då under kvällen.
Vissa av låtarna har bränts från värdens egenhändigt inköpta cdskivor, vissa har tagits från nätet (säkert olagligt), och så ett försvinnande fåtal från laglig nedladdning, som man betalar för.
Visst har de delvis rätt, de som säger att fildelning är stöld, eller i vart fall snatteri.
Om man t ex talar om film och musik i allmänhet är jag med på resonemanget, speciellt eftersom film inte precis är mitt expertområde.
-
Men när blues, rock och pop kommer in i bilden vill jag även inflika detta:
-
Att artister nuförtiden är duktiga, ruskigt duktiga, på att bevaka sina rättigheter är "good for them". De klarar sig. Jag pratar om Rolling Stones, Madonna, U2, Magnus Uggla, Tomas Ledin, Britney Spears, Elton John etc.... ja, ni vet.
Dessa stora mainstream-artister blir alldeles förargade då någon spelar deras musik, eller ännu värre: skriver låtar där de använder flera takter från stjärnornas olika musikstycken.
Eller värst: laddar ner deras låtar från nätet.
-
De har ju upphovsrätt, minsann.
....mmmm..... Förfarandet jämförs, som bekant, med att ta någonting från en hylla i en affär, t ex.
Bra att de är så noggranna, de där jätteartisterna, vars musik påminner mycket om varandras. Hoppas de är LIKA noga med sitt eget förfarande och skickar royalties, åtminstone varje månad. Va? Till vem? tänker kanske läsarna.
-
Tja, det vet jag tyvärr inte exakt. Kring förra sekelskiftet hade de fattiga (ofta färgade) i USA inte så mycket möjligheter att bevaka sina upptäckter. Många tror att det var de som uppfann/började med, bluesen/jazzen. I varje fall finns bevis i form av de första årtiondenas bluesspelningar, som i huvudsak var svarta fattiga fd slavars fritidssysselsättning. Bluestolvan, the bluenotes, skalan: tonika, subdominant & dominant;
denna kombination används dagligen av artister som är så gruvligt kränkta!
-
Visst, de plagierar t ex inte låten "Crossroads" (Robert Johnson, 1934) rakt av. Inte alls.
Det är bara det att mer än hälften av alla rock n' roll- melodier innehåller bluestolvans variation. Och en hel del inom popen. Ett av miljontals exempel: "Get Back" av Beatles.
-
Utan blues hade inte jazz, rock o pop funnits överhuvudtaget.
-
Upphovsrättsdebatten är bra. Jag ber bara de mest kända artisterna att, ibland, under pågående copyright-processer, besinna sig och kontemplera en minut. Att stiga ur sitt gigantiska ego och minnas att man är staaaarkt influerad i sina copyrightade rockmelodier.
-
Ps. Som rockstjärna har man säkert möjlighet att skicka en pytteliten del av royalties eller STIM-pengar till dessas anhöriga: Robert Johnson, 'Screaming" Jay Hawkins, Howlin' Wolf (Chester Burnett), Muddy Waters, Sonny Boy Williamson (vacker sångröst), Elmore James....
-

27 juli 2007

Optisk synvilla sedd på film och ibland i verkligheten

Ni kanske har upptäckt den klassiska optiska villan med "bakåtsnurrande" hjul på bilar i filmer, t ex biljaktsfilmer.

När hjulen snurrar fort hinner inte kameran med. Kameran har, som bekant, en frekvens. Den visar ca 25 bilder per sekund, det som ögat uppfattar som "levande film".
Hjulen kanske inte snurrar exakt ett varv mellan varje bildbyte, utan t ex 4/5 varv eller något annat som inte är ett helt varv. Därför hinner nästa bild bara visa 4/5 varv, dvs "snurra tillbaka en femtedels varv", vid nästa bildbyte samma sak etc...

En gång såg jag dock detta fenomen med hjul som snurrar bakåt: i verkligheten, IRL, på motorvägen.

Hur kommer detta sig? Fel på synen? Trötta ögon? Nämnde det till farsan i en bisats: "...fast jag såg det på riktigt häromda'n...!..."
-
Innan jag ens kommit till punkt inflek han:

"Satt du på en buss och tittade ut mot bilarna? Var det kväll? Lysrören på bussar har en frekvens" mumlade han.
Åhå.
Enormt snabbtänkt, speciellt av en man som nästan aldrig åker buss.
Just det, ja. Lysrör brinner inte kontinuerligt som analoga, hederliga glödlampor, utan blinkar väldans snabbt, och tillåter oss endast att se tidsfragment av verkligheten. Precis som filmkameror. De hinner inte riktigt med alltid.

-

26 juli 2007

Tycker synd om Rasmussen - ett förslag till cykelsporten

Vem har inte varit ute och cyklat någon gång?
I flera år har cykelsporten varit det: De har drabbats av många dopingfall och att det har fortsatt trots avslöjanden förra året beror nog på kulturen som anammats av tränarna och stallcheferna. Vissa av dem har själv ertappats med doping i blodet och därför blir det svårt för dem att uppmana sina cyklister att lägga av. Trist ifall cykling, enligt svd-artikel, hotas som OS-gren . Synd om Michael Rasmussen som hamnat i så pass dåligt sällskap att det påverkat honom.

Vad tycks om detta förslag:
Om någon enda cyklist blir ertappad med doping, eller utebliven kontroll, måste stallchefen avgå samma dag. Effective immediately.
Jag vet att de allra flesta stallchefer nog är helt rena själva. Men detta motiverar dem att faktiskt ta tag i problemet, så att vi utomstående slipper tro att "alla" cyklister pysslar med doping. För de hederligas skull, alltså. Och för sponsorerna.
-

25 juli 2007

Samos-foton - Agios Georgios

-


Johan S berättar om ett kyrkbesök i Kuopio, Finland; det handlar om en ortodox kyrka, med ikonostas och allt. Inspirerad av hans inlägg infogar jag ett foto som jag tog på grekiska ön Samos, från lilla S:t Georgs/Görans kapell, 'Agios Georgios' uppe i bergen.

Jag kommer ihåg den fina blå färgen som träet var målat i. På ikonen i mitten syns Sankt Göran kämpa mot en drake (symbolen för den onda makten, kanske i England). Tror att Saint George är Englands skyddshelgon. Om man klickar på bilden kan man se ikonen i detalj. Egentligen tycker jag att krucifixet med den lidande Jesus får en lite väl undanskymd roll, till förmån för glitter och guld, i det ortodoxa kyrkrummet, men:
Treenigheten i Gud illustreras på ett fint sätt:
Det mörkblå skynket och det dolda altaret (som Fadern)
Nattvarden plus Jesusikonen (Sonen)
Kreativiteten och inspirationen i form av målningar, ikoner (Helige Anden)

Nedan:
En skylt nedanför Pythagoras' grotta, som han fick gömma sig i undan en envåldshärskare (Polykrates). Klicka på bilden: Att stava med ett annat alfabete (det latinska) kanske inte är det lättaste ;)



Ps. Har tidigare skrivit om Pythagoras' och Johannes, som fick bo i grottor på Samos respektive Patmos

Att bli screenad

Ett typiskt svengelskt internetuttryck är:
'att bli screenad'. Med detta menas att någon plötsligt inte besvarar en viss avsändares email, sms eller telefonsamtal.

Ordets ursprung förstod jag förut som att man nöjer sig med att titta på skärmen ('the screen') och se inkommande meddelanden, men inte göra något åt det.


Häromveckan såg jag ett Lilla huset på prärien-avsnitt, där lilla Laura försöker vaska guld i en bäck. Barnen talade om att man behövde en 'screen' för att kunna hitta guld.
Aha

'Screen' betyder alltså inte bara 'skärm', utan även: 'filter', 'sil'.
'Screenad' blir då, kort och gott, 'bortfiltrerad', som sandkornen. Eller?
-
Något som kan vara väldigt viktigt att man screenar, är reklam för snabba sms-lån, speciellt om de har ocker-ränta.
Screening av meddelanden från privatpersoner kan jag också, i vissa fall, förstå. Speciellt kändisar kan råka ut för ett stort antal förföljare och envisa debattörer. Läser man alla deras meddelanden blir man nog tokig. För ett år sedan var jag på föredrag i Lund: Yrsa Stenius talade underhållande och genomtänkt om lögner och sanning. När hon var färdig med anförandet reste sig en man upp och spände ögonen i henne och frågade om Estoniakommissionen (som hon varit med i 1994, lade fram rapport 1999) och om varför uppgifter därifrån inte stämde! Vi andra i publiken anade att denne man kanske...möjligen... hade varit på henne lääääänge i denna fråga, och liksom vägrat släppa taget...
-
Dock märker man hur bortsållning känns för den drabbade, då man själv blir bortvald.
Jag är en sådan som har full förståelse om någon inte kan prioritera mig vid inbjudan, t ex då de bjuder till bröllop, barndop, förlovningsfest, etc... Bröllopsfest är dyrt att anordna.
-

24 juli 2007

Koltrasten sopar rent med näktergalen?


Hej Förut har jag citerat farsan, och nu tänkte jag sno lite från morsan. Hon listade ut något ornitologiskt utan att ha läst biologikurser.
Lade upp en fundering för henne en gång angående koltrastar. Tyckte att vi i Malmö hade en hel del betong, mycket kråkor, råkor, skator samt måsfåglar, men väldans få småfåglar och sångare. Kanske för att de mest gillar gröna härliga lövträd, nå't Malmö nästan bara har i parkerna. Endast koltrasten verkar klara sig.
-
Jo, menade morsan. "Fast de verkar vara lite släkt med kråkor o skator. De är stora och äter kött (mask) iställer för frön. Koltrastar verkar klara av den tuffa stadsmiljön och skrämma bort de flesta äggtjuvarna från bona."
-
Jo, men så är det, ju. Saknaden efter andra småfåglar har gått så långt att svd-ledaren skriver om avskjutning av stora fåglar
-
Och sedan kvittrar de en fantastisk, klar flöjtmelodi.
Varför låter detta skönare än näktergalen? Ända sedan nappflaskan har man ju fått lära sig, i kinesiska, engelska och tyska sagor, att inget är jämförbart med näktergalens sång. Eller hur?
-
En fågelvän upplyste mig om att det finns 'näktergal' (våran), 'sydnäktergal' (Sydeuropa, Sydvästasien, södra Afrika) samt 'trädnäktergal' (runt Medelhavet).
Det är främst sydnäktergalen som är känd för sina vackra melodier.
-
Våran ganska ymnigt förekommande 'nordnäktergal' låter ju gullig och skarp och har kanske fem sekvenser på sin repertoar, men minst en av dem låter: " drrrrrrrrrrr......." skumt.
-
Så den stora kändisen är alltså sydnäktergalen. Har jag någonsin hört den? Vet ej. Den upptäcks nästan enbart av experter i Sverige och är sällsynt med stort S.
Tillbaka till koltrasten:
Många har upptäckt dess fina färgkombination : svarta glänsande fjädrar och orange näbb (hanen) och flera länder har utnämnt "the blackbird" till sin egen nationalfågel. ;-)
Den är poppis
-
En sak har de båda små dunbollarna koltrast o näktergal gemensamt: De sjunger lite väl mycket, även på natten då man vill
sova. Namnet 'nightingale' antyder detta.






-

23 juli 2007

Om samtal med ateister

Ifall jag skulle säga att jag inte förstår hur det är att vara ateist, skulle jag hyckla och ljuga. Trots att jag alltid har påstått att jag tror på Gud har det samtidigt funnits tvivel. Varje dag, på något sätt (i alla fall i några minuter ;)). Hur vet jag det?
-
Jo, om man inte skulle tvivla skulle man konstant agera efter sitt hjärta, våga säga ifrån varje gång man märker att någon blir orättvist behandlad, våga åka och försöka rädda förföljda kristna i olika delar av världen. Att stå upp för olika svaga och förtryckta grupper. Våga be fler böner. Att inte jämt inta försvarsställning och att undvika att anta 'gruppens jargong'. Vara helt fredlig. Vända andra kinden till.
Tänk om man vågade.
-
Ingen troende människa är perfekt och därför kan inte heller vår tro vara perfekt och kontinuerlig.
-
Påven Benediktus säger att det vi har gemensamt med ateister, är tvivlet.
Försöker att ödmjukt minnas detta. Jag är aldrig väsensskild från en icke-troende. Hur mycket tror undertecknad?: Jag brukar säga att målet för min dag är Gud och tron på Honom.
-
Jag förstår en del av de ateistiska naturvetarnas rop till samhället:
"Glöm inte sanningen! Blunda inte för labb-resultat, enkäter, forskningsrön (de som inte är fuskresultat). Vi är rädda att religiösa ska göra det! Vi är rädda att vi och samhället ska missa någon viktig information, t ex om jordens historia, samt om viktiga läkemedel!
-
Jag lovar er: en sann kristen vetenskapsman/journalist/skollärare kommer INTE att 'synda mot ljuset', utan acceptera det hon ser, upptäcker, beräknar. Hon letar också efter sanningen. Han/hon tror att Gud är målet för sanningen. Men jag vill inte slänga ut okvädningsord mot kreationistiska medkristna. Jag tror att man kan komma väldans långt med respektfulla och återkommande samtal, samt övertalning.
-
Av någon anledning blir denna fråga så invecklad och röster höjs lite väl mycket i tv-debatter, att jag föredrar att hålla diskussionen på nätet. Jag blir på något märkligt sätt läst/lyssnad på trots min tro på den Treenige Guden.
-
Och existentiella frågor - som mer handlar om syfte och mål än händelseförlopp - verkar intressera de allra flesta av oss.
På bloggtoppen.se finns kategorin filosofi/religion.
En stor andel av de anmälda bloggarna skrivs av icke-religiösa.
Filosofi/religion på bloggtoppen.se: a hot place, tydligen!
-

Photo source: http://www.merlepeek.com/

Blygsam familj

I lördags lyckades jag sjunga en psaltarpsalm på mina vänners bröllopsgudstjänst (en svensk-ungersk kille, M & en filippinsk tjej, B), men jag hade en proffsig församling till min hjälp som sjöng refrängen. Och organisten spelade en av världens bästa tunes: Bachs "Air". Samt "Ave Maria" av Schubert. De filippinska kvinnliga gästerna hade så vackra och färggranna klänningar på sig. Så söta. Efteråt bjöds vi till lilla kinesiska restaurangen Golden Horse (Malmö). Stor reklam till dem!
Vi var ca 50 gäster och fyllde därmed restaurangen till bristningsgränsen.
De serverade en femrätters middag, och hade två små rätter kvar i köket som de inte hann ge oss för att talen som hölls var så långa och känslosamma. Personalen frågade flera gånger om vi ville ha mer vin, kaffe, läsk etc. Jag skriver detta nästan med tårar i ögonen, för de var så duktiga på restaurangen (magen blev glad!) och flera av oss åt tills vi fick magont.
Det blev inte plats kvar för att äta upp bröllopstårtbiten. Jag förstår att detta inte var billigt för brudparet, men jag gissar att det är svårt att få sådan restaurangservice, även om man skulle fläka upp 100 000 kr! :)
-
Talarna vid borden hade tårar i ögonen när de förklarade vilka goda vänner och familjemedlemmar B & M är.
Värdinnan - the toast-mistress - tyckte att det blev en kraftig övervikt av talare från brudens håll, så hon bad Ms familj att säga nå't. De var blyga och tysta så då rev jag av ett av historiens kortaste tal (som i sin tur hänvisade till ett annat tal). Det handlade om ett bröllop i Göteborg där jag hörde den otroligt tystlåtne och modeste fadern till brudgummen viska fram två meningar till den nyblivna svärdottern:
"Välkommen till familjen. Jag hoppas han kan göra dig lycklig"
-
:)

20 juli 2007

När Jimi sjunger samma melodi som han spelar - paff-bra

Några korta ord om det vackra: En av komponenterna i skönhet är 'det oväntade', det överraskande.
När man är liten och börjar lära sig lite om musik sjunger man i regel unisont med de andra i barnkören. Alla vrålar t ex "Sankta Lucia" i samma toner (förhoppningsvis).
-
Senare får man höra om att sjunga i olika stämmor, dvs olika melodier som passar ihop med varandra. Och så kommer revolutionen i barnens och ungdomarnas liv: Ackompanjemang: På instrumenten spelar man flera toner samtidigt (awesome!) till sången och får det att låta så fantastiskt (förhoppningsvis).
-
Om någon sitter och klinkar på ett piano när de sjunger samma melodi, säger kanske folk runtomkring: Kompa istället!
Denna regel satt alltså i ryggmärgen på mig första gången jag hörde Jimi Hendrix: Gypsy Eyes Vilken överraskning. I refrängen gnäller gitarren samma melodi som Jimi sjunger! ("..Well I realize that I've been hypnotised, I love your gypsy eyes...")
-
Spelandet förstärker liksom hans röst. Briljant. Genialiskt.
Nästan samma effekt hörs i Castles Made Of Sand.
-
Känslan man får då man hör något nytt och överraskande, OCH bra, är obeskrivlig. Det hoppar till i hjärtat och pulsen skjuter i höjden, som i en Schrödingervåg..... Jag har ett förslag på nytt uttryck, som SAOB efterlyser i Svd: När någonting fint och bra verkligen överraskar. Något man inte kunnat föreställa sig kunde funka.
Det är onekligen:
paffbra!
.
Uppdatering: Signaturen Verdandis formulering är beskrivande:

"Du menar att han "wailar" unisont med rösten och gitarren?"

-

19 juli 2007

När en formel ger enda förklaringen

Kanske minns ni för några år sedan en dokumentär på svt om jättevågor, sk vita väggar, white walls, som stackars sjömän fått uppleva ute i Nordsjön, t o m! De trodde de hallucinerade. "Tsunamis finns i en helt annan del av världen!"

Men det visade sig stämma.

Lite FÖR höga vågor kan inträffa nästan överallt på världshaven (varje dag händer det på flera ställen) och det konstiga är att det är en matematisk formel som avgör, inte vädret.

Två som bestämde sig för att utreda saken: H. Günther & W. Rosenthal

Deras artikel börjar:
" Within the last years a high number of large ships has been lost. The causes of accidents are in many cases believed to be 'rogue waves'. These are individual waves of exceptional wave height or abnormal shape.... "
Normalt finns det många olika faktorer med vädret för att utreda diverse olyckor, t ex förlista skepp, försvunna skepp. Men här handlade det om enkel (eller: SVÅR) matematik. Dvs Schrödinger's vågekvation. Forskarna blev nästan inte trodda av kaptenerna.

Men sedan stoppade man vackert in sina värden i datorn, som beräknade våghöjd; och plötsligt, vid vissa värden: skjöt ekvationen i höjden. Vågorna kunde bli över 30 meter höga.

Man kollade med satellit och bekräftade!

Med denna historia ville jag peka på att det ibland inte går att, endast genom att titta, lyssna och använda sunt förnuft, komma fram till lösningen.
-
Den mystiska teorin ger den egentliga bilden. Ibland behöver man alltså luta sig tillbaka och kontemplera för att begripa det som syns rakt framför en.

-
Ps. Men det verkar ju ändå ske lite fler tsunamis i Indiska oceanen än i Atlanten? Jodå, de har fler jordbävningar som orsakar dem. Men jättevågorna drar alltså förbi, några stycken, på nästan alla haven, varje dag.
Bara pga hur vågor allmänt beter sig.

18 juli 2007

William av Ockham - blir ofta namedroppad

Ett namn som ofta nämns i vetenskaps- religions-, ekonomi- och mediedebatter i det moderna Svea konungarike, är Ockham, i uttrycket 'Ockhams rakkniv'.

Uttrycket vill säga att man inte ska krångla till saker i onödan, att man inte ska anta fler företeelser eller ting än nödvändigt för att förklara en observation. En utmärkt princip, inte minst om man har ont om tid och resurser.

Denna allmänna maxim har ställt till det lite i diskussioner, där folk självsäkert har slängt uttrycket i ansiktet på varandra: "Men, hallå! Använd Ockhams rakkniv" eller "Enkelt! Ockhams rakkniv".

Och så har den andra parten antingen slutat argumentera eller kastat samma argument tillbaka. Ordet 'Ockham' har blivit offer för en sorts namedropping, inflation och vidskeplighet (man tror att man är säker och överlägsen, bara man nämner Ockham: Då förstår åhörarna att man ju står på vetenskapens sida. Dessutom förstår latmaskarna att man är på det enklas sida ;) ). Om man gör begreppet helt till sitt eget, kan man grumla sikten ordentligt för läsare/åhörare.

Orden 'Ockhams rakkniv' har sannerligen blivit ett tvättäkta debattknep.

Exempel
(hoppas inte Jonas Birgersson tar illa upp, undertecknad har också gjort bort sig med sin enorma kaxighet):

år 2000 var jag och många andra på ett föredrag i Lund som hölls av dåvarande vd för Framtidsfabriken, Jonas Birgersson. Han sade bl a att han har en revolution på gång för Sverige (bredband), ritade rätt mycket på en whiteboard och jag minns inte riktigt följd-linjen på hans förklaringar, men han var mäkta stressad och otålig över Telia och andra stora tele-kommunikationsföretag.
Minns ett par repliker:
"Hur kan man ta betalt för tid?"
"Enkelt, Ockhams rakkniv!"
"Som ni ser, Ockhams rakkniv, igen!"

Sedan kom vissa enormt självsäkra angrepp på staden Malmö:
"Ja, man ser ju att tågen mest går till Lund och inte åt andra hållet, mot Malmö!"
"Jobbade en sommar på hemtjänsten i Malmö! Blä! Dit återvänder jag inte igen!"

Jaha, startkapitalet, tänkte jag. Det tjänades alltså i Malmö.


Sista repliken jag kommer ihåg:
"Jag är värd en sisådär... 27 miljarder, i runda slängar"
(Har berättat detta för min far som än idag kallar honom 27miljarders-killen)

Det var lite svårt att argumentera emot Jonas B, eftersom aktierna just var på toppen. Dessutom började nästan alla hans svar till åhörarfrågor med "Men det förstår man väl att...."


Wordcount 'Ockhams rakkniv': 6-7 gånger nämndes det nog, minst. Med stora utropstecken.


I pausen och efteråt frågade jag några IT-killar om Birgersson. Vad pysslar hans företag med?
"De gör hemsidor. Inget annat. Jag undrar hur det kommer att gå för de har ännu inte uppvisat minsta vinst".

Ja, sedan sjönk aktien som en sten etc etc
Jag vill inte ännu en gång gräva i andras olycka, så jag säger inte mer om Framfab. Numera har visst Birgersson något nytt och det går säkert hyfsat bra. Har inte koll på detta. Han och hans aktieägare lärde sig förmodligen en läxa. Önskar dem lycka till.

Vad jag ville ha sagt var att: det GÅR att använda uttrycket 'Ockhams rakkniv' uppåt väggarna vilseledande.

Wikipedia skriver om franciskanermunken William av Ockham
(1285-1348, född i Ockham, död i München):
"Utgångspunkten för hans tänkande är kritiken av den realistiska kunskapsteorin. Enligt Wilhelm av Ockham har allmänbegreppen ingen verklig existens utanför medvetandet och är bara tecken för tingen, inte tingen själva, se den så kallade universaliestriden"


Vad jag fastnade för var också hans tanke om gudsbevis:
"Guds existens kan enligt Ockhams syn inte omedelbart härledas ur gudsbegreppet, som Anselm av Canterbury försökt. Inte heller kan den bevisas kosmologiskt. Den enda kunskapskällan för att veta något om Gud är därför uppenbarelsen. Guds allmakt gör allting möjligt för honom"


Intressant

Ännu ett citat sagt av citatmannen nr 1



Churchill tar proffs-pratarna i försvar:

"It's better to bla-bla-bla,
than to war-war-war"




17 juli 2007

Fridshälsningen - en syn

Tänkte berätta en liten anekdot om folk som kallas 'kyrkbänksnötare'.
För en vecka sedan var vi på en vanlig kvällsmässa i Lund. Dessa brukar vara ganska lugna och ge tid och plats för meditation & tyst bön. Föredrar dem helt klart framför söndagars högmässor med högljudda orglar som dränker församlingens egen sång. Men, men, jag får lära mig att uppskatta denna fest. Och de få gånger man sjungit solo har man mer än väl uppskattat ett försiktigt, dovt orgelkomp i bakgrunden. Dessutom blir jag glad då jag ser de andras glada leenden, för de flesta uppskattar verkligen orgeln och organisterna.
Nåväl, i onsdags...
...det kom några dominikan-nunnor på besök från klostret i Röglebäck (Södra Sandby). De är mycket uppskattade gäster och de sjunger fint.
-
För er som inte är kyrkvana kan jag berätta att ett av momenten på gudstjänster är att hela församlingen ber bönen Fader Vår/ Vår Fader. Precis efteråt kommer: fridshälsningen.
Det är då meningen att man skakar hand med folk som är runtomkring en och säger "Guds frid!" eller "Kristi frid!". Åt hälsandet brukar avsättas max en minut.
Nunnorna satt på en rad längst fram.
Jag märkte att de flesta av oss drog oss dit för att få hälsa på just dem.
-
Utom en liten tjej som gick bakåt istället, för att skaka hand med "de gamla vanliga". Gamlingarna, de lite trasiga, originalen...
Blev rörd då jag såg det. Dessa s k original, ofta med konstiga ljud och rörelser för sig, brukar stå längst bak, för att inte störa eller få tillsägelse från kyrkoherden.
-
Denna händelse var inte alls uppseendeväckande, men om jag ser den lilla tjejen igen, ska jag berätta för henne att jag insåg att hon agerat föredömligt.
-
-

Ett till erkännande:
Organisten brukar ofta, under nattvarden, spela något lugnt och meditativt stycke. det gillar jag.
-
Fotot är från karmelitklostret i Glumslöv (mellan Landskrona & Helsingborg), som vi hälsade på igår. Nunnorna bjöd på årlig storfika pga av festen Vår Fru av berget Karmel (beskriven av Charlotte-Therese). De vet hur man bakar. fantastiskt gott. Det var späckat med besökare, trots att man bara kunde tala med dessa nunnor genom galler. Det är de nunnor som beskrivs i svt-dokumentären Nunnan (2006).

16 juli 2007

Information kostar multum....

Kan man, bara genom att reglera och placera partiklar på rätt sätt, utvinna energi? Rent teoretiskt borde det väl gå. Forskarna har undrat. Kan just nu inte hitta tankeexperimentet på nätet men försöker dra historien ur minnet.


Tänk er en behållare med gasmolekyler i. Behållaren består av två halvor, avskilda med en vägg emellan och endast en liten, liten lucka förenar dem och tillåter utbyte av de små rackarna. Dessa molekyler har, i regel, olika energinivåer. Gasmolekyler rör på sig huller om buller.


Skulle man inte kunna separera dem med högre energinivå från dem med lägre (i de båda halvorna) och därmed få en spänningsskillnad? Med samlade högenergetiska partiklar i ena halvan? Lagrad energi!
Medelst en anordning med hög kvalitet skulle man ju kunna öppna och stänga den där luckan precis exakt i rätt tid, så att endast en molekyl åt gången slapp igenom, för att komma in i "rätt planhalva". Vad sägs om det?

Tyvärr. Teorin är gammal och ogenomförbar. Varför det, då? Jo, vetenskapsmännen insåg efter hand att...
....information kostar..... Att konstant hålla reda på positioner och rörelser på det sättet drar för mycket energi för att det hela ska löna sig.
Information tar enorm plats och kostar energi. Har t o m fått tips (bl a från prof. Stig Steen) om ett nytt sätt att definiera innehållet i universum: Materia, energi OCH information

Tillägg 1: Ordet 'gas' kommer visst från franskan, som i sin tur har lånat från grekiskans 'kaos', oordning.
Molekylerna flyger omkring i en fullständig röra.
Tillägg 2: Malin Sandström berättar att experimentet kallas Maxwells demon

Tillägg 3 (12 juni 2010): Hittade sent omsider ett fint citat om fenomenet:

The fact is that there will be no violation of the second law, because there is a fallacy in the argument. 

What we are dealing with is really not an isolated system. It was pointed out by Leon Brillouin, among others, that, to ’see’ the molecules and thus to make a distinction between fast and slow ones, the demon must use a torch, which means an impingement of photons from the outside (and therefore an expenditure of energy). In other words, we are really dealing with a system which accepts energy from the outside and creates the temperature difference. 
(från Complexity Explained



Blog rections to this post:
Fler stora tal (Jan Thurins tankar)

15 juli 2007

Elden i fokus - vad är det vi ser när det brinner?

Funderingarna kring definitionen på det levande fortsätter. Spännande... En fråga som togs upp bland kommentarena till min förra livs-artikel var huruvida elden "lever". På högstadiet frågade två filurer en lärare om fenomentet eld, men fick undvikande svar. Deras fråga känns naturlig:
människan har alltid tänt brasor, som är en del av nyckeln till våra civilisationer och överlevnad. Det svävande svaret lika naturligt:
inte alla människor är bekanta med detta kluriga fenomen.
Vad är eld, egentligen?
Denna beskrivning har man hört:
"Eld är en kemisk reaktion som avger energi vilket normalt sker genom att ett bränsle förenas med syre varvid energin ger upphov till hög temperatur och förgasning, varvid små heta partiklar i den avgivna gasen kommer att glöda och avge flammor. Alla kroppar som når en viss temperatur börjar glöda, dvs avge ljus. Ju högre temperatur, desto kortvågigare strålning, vilket vi uppfattar som vitare eldsken. Du kan läsa mer i detalj om eld på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Eld"-
Ragnar Erlandsson, professor i fysik -


...och jag koncentrerar mig på denna mening: "Alla kroppar som når en viss temperatur börjar glöda, dvs avge ljus."

Vad är det vi ser när någonting glöder? Vad innebär: att avge ljus?
Har en del att göra och inte så mycket bloggtid nu, men är nyfiken i en strut, och försökte leta lite på nätet. Tyckte inte jag fick något riktigt svar, vid första hastiga anblick, så jag börjar från ett fenomen då materia avger ljus:

Fluorescens
Från wikipedia: "Fluorescens är en process, där en atom eller molekyl först exciteras genom absorption av ett ljuskvantum (en foton). Vid excitationen hamnar atomen eller molekylen på en högre energinivå.
Sedan avger atomen eller molekylen i sin tur energin i form av ljus (fotoner) med längre våglängd (mindre energi) än det absorberade ljuset.
För att återgå till grundnivån avger atomen eller molekylen resten av energin som vibrations- eller värmeenergi. Fluorescens har fått sitt namn från mineralet fluorit, som består av kalciumfluorid och uppvisar detta fenomen."

Åhå

Atomer avger alltså fotoner - ljuskvanta - då elektonerna hoppar mellan energinivåerna ("mellan skalen")
Det är detta som sker när det brinner, har jag för mig.
Vad är det då som gör att elektronerna börjar hoppa mellan energinivåerna?
Elden matas genom att reagera med syre. Varför är det just syre som behövs för att elektroner ska hoppa till annan energinivå och exciteras?
Det är väl något som har med elektronskalen att göra hos syre:
Just två elektroner i yttersta skalet som reagerar med t ex organiskt material (sådant som innehåller kol)
-
Tänker......
.
Photo by Marlith for Wikipedia Commons License: CC Attribution-Share Alike

13 juli 2007

Materiens mysterium

Att materien existerar, är mystiskt. Så mystiskt, att det förtjänar ett inlägg på bloggen.

Tack Z, för att jag får gästspela på din fina sida!

Låt "materia" stå för allt som har massa/energi. Med hjälp av principen om energins bevarande, som bl.a. säger att energi inte kan nyskapas, kan vi på goda grunder sluta oss till att mängden materia i universum är konstant. Det är dock inte klart huruvida energiprincipen gäller för universum i stort. Saken kompliceras av att universum expanderar. I takt med universums utvidgning töjs den kosmiska bakgrundsstrålningen ut, vilket innebär att den förlorar energi. Å andra sidan ökar gravitationsenergin genom samma utvidgning. Men oavsett om mängden energi i universum är konstant eller ej, måste det alltid ha funnits någon energi, ty ingen materia kan väl bildas utan att någon energi redan är närvarande?

Alltså: det tycks alltid ha funnits materia. Varför? För att det alltid har funnits? Men det är inget svar på frågan, utan blott ett upprepande av det som frågan förutsätter. Givet att man inte vill anta en ickemateriell orsak/skapare till materien, blir svaret "slump" eller "logisk nödvändighet". Båda dessa alternativ är besvärande: det första, just eftersom det inte ger någon förklaring, och det andra, eftersom materien knappast kan vara logiskt nödvändig.

Enda utvägen ur dilemmat blir att anta en ickemateriell orsak till materien. Men då uppstår direkt frågan: Varför fanns/finns detta ting? Om man inte blott vill skjuta upp den existentiellt intressanta frågan ett steg, krävs att det antagna, ickemateriella tinget existerar med nämnda logiska nödvändighet. Hurdant skulle ett sådant ting kunna tänkas vara? Själv känner jag bara till en rimlig möjlighet: Gud, en ickemateriell ande, kapabel att skapa materia ur intet, vars själva väsen inkluderar logiskt nödvändig existens.

Det är inte lätt att förstå detta med logiskt nödvändig existens. Om något sådant inte finns i verkligheten, kan vi blott konstatera att materiens existens är en slump, något som inte kan förklaras. De av oss som tror att det trots allt finns en förklaring, men som inte bara vill skjuta upp den existentiella grundfrågan, har att välja mellan att antingen anse materien själv vara logiskt nödvändig, eller att anta en logiskt nödvändig, ickemateriell orsak till densamma.

Eller har någon ett annat förslag?

Hälsningar Doktorn, som bugar inför den riktige doktorn: Anselm av Canterbury.


Blog reactions to this post:
Vad är en bra definition på liv? (Vetenskapsnytt)
Religion vs Teorin om Allting (Nymodernism - Aleph)

12 juli 2007

Bara nå't jag fått för mig?

Jag undrar om det finns någon läsare som kan bringa klarhet i mina funderingar:


I tidningen KM, Katolskt magasin finns en återkommande liten anonym ledare.

Den kallas Näbben och är illustrerad med en liten kul osignerad serieruta (inte den på bilden). Samma ruta i varje nummer.
De där penndragen.......det ser precis ut som ett Jan Berglin-alster.

Skriver Jan Berglin regelbundet i KM?
Är han katolik?
Har jag uppåt väggarna fel?

Jag undrar också för att det i pratbubblorna i Svds Berglinserier ibland talas om Andra vatikankonciliet; ett stort liturgiskt intresse?

Rio de Janeiro - Januari-floden?

Var det kanske lite märkligt att staden Rio de Janeiros Jesusstaty blev framröstad som ett av världens sju nya underverk? Hmmmm.... Jämför t ex med Peterskyrkan & Hagia Sofia som brädades.
Men man skulle absolut inte ha något emot att få se den live.
-
Apropå Rio så fick jag i våras reda på varför metropolen heter som den gör. Trodde länge att det bara var ett allmänt konstigt namn: 'Januari-floden' ? (Rio betyder flod).
Sedan förtäljde mig en brasiliansk väninna, Arlene, att det handlar om helgonet Saõ Sebastiaõ, den helige Sebastian. Staden heter egentligen: São Sebastião do Rio de Janeiro 20,
men förkortas ofta Rio, praktiskt. Riddaren/soldaten Estácio de Sá bestämde namnet; det var nämligen en upptäcktsresande, Gaspar de Lemos, som första gången landstigit just den 20 januari (Sebastians dödsdatum), år 1502. I början var nybyggarstaden mest känd som: Saõ Sebastiaõ.
-
Man vet väldigt lite om helige Sebastian, som ska ha dött under romerske kejsaren Diocletianus' förföljelse av de kristna, år 287. Inom konsten brukar han avbildas med genomborrande pilar på kroppen.
-
Tillbaks till kristusstatyn:
Tycker den är radikal. Det var nog en av de första Jesusfigurer med armarna utsträckta men utan kors bakom.
Kalkstenen, råmaterialet, kommer faktiskt från Limhamns kalkbrott, Malmö!
Det, ni. Här står det om byggandet och skulpterandet.
-
Två som får äran för verket: Ingenjören Heitor da Silva Costa och skulptören Paul Landowski.
-
Statyns namn är Kristus Förlösaren,
eller Kristus Förlåtaren
-
-
För denna notis vill jag rikta stor cred till Arlene och wikipedia :)

11 juli 2007

Välskrivet om japanska bilar

Jag har lovat Charlotte-Therese att skriva om mina länkar/blogroll (just nu är jag så hungrig att ordet 'blogroll' mest ser ut som 'springroll', 'vårrulle').



Har knappt hunnit fundera och kan inte säga något övergripande om gemensamma drag.
-
Någon gång har ett visst inlägg i dessa bloggar fått mig att nicka igenkännande eller utmanas och/eller skratta.
Ett exempel
En gammal: Om konsten att bygga en bil
Så insiktsfullt skrivet av miss Garbo. Vilken lättnad: Någon har uppfattat läget och kan formulera sig med lite sagohumor! Det hjälper om man håller med åsiktsmässigt. Betyg blir ofta subjektiva ;) "Det är ju precis så det är!"

Sedan kan man ha lite svårt att erkänna underhållningsvärdet i att vilt debattera. En artikel kan kännas utmärkt, fasten det gnager i en att man står på andra sidan barrikaderna. Med andra ord: om jag vore mer ärlig, skulle jag ha betydligt fler länkar.....

En anledning till att det kan vara vanskligt att försöka reda ut vilket inlägg någonsin (sedan encelliga toffeldjurens tid) som känts mest klassiskt, är det interaktiva, kommentarerna: Dessa klurigheter kan helt förändra ens bild av ursprungsposten.
Dessutom är man på olika humör, olika dagar....

Svårt att erkänna att jag läser....
Filmbloggen - Andrev Bergström
Metaforerna han använder ger mig skrattkramp och tårar i ögonen (också av skratt)
Gratistidningen Nöjesguiden
samma anledning som ovan ibland

Ännu svårare är det att erkänna att man läser...
.... hm....för pinsamt...de gör sig enormt lustiga på andras bekostnad.....

Bilden nedan är målad av Joanna Agetorp.
Hon och hennes man Lars har en ateljé i Degeberga, som jag länkar till. Träffade dessa trevliga typer senast i lördags på Mariavallklostrets årliga Benediktushögtid: Picknick, högmässa o vallfärd (skogspromenad) i omvänd ordning. Man firar ordensgrundaren den helige Benediktus av Nursia (480-537).

note to self:
Denna post innehåller så många länkar att den nästan ser ut som en wikipedia-artikel

10 juli 2007

När kyrkan skildes från staten - biskopens drag

År 2001 var det definitivt:

Svenska Kyrkan blev likställd med andra religiösa samfund och man kunde, som svensk medborgare, börja betala sin kyrkoskatt/avgift/samfundsskatt till det samfund man önskade, alternativt inte betala till någon alls.

Inom Sveriges enda katolska stift - med biskop Anders Arborelius - gjorde man följande:
Man flyttade helt sonika över skatten från SvK till Katolska kyrkan på oss som hade personnummer registrerat i någon av församlingarna. Detta meddelades i Katolskt magasin, per brev, församlingsblad, på högmässor...etc...
Man skulle avanmäla sig före deklarationen om man önskade låta bli att pröjsa.

En hel del klagade sedan det första året (2001): De tittade på sin förenklade deklaration och många fann förmodligen två ynka poster:
-
1. Inkomstskatt: x kr
-
2. Rom. kat. kyrk: y kr
-
(y kr är 1 % av bruttot, samma som Svenska Kyrkans avgift året före)
Nu fick de se, svart på vitt, (Panik: "Vad står där för förkortning? Vem vill skinna mig?") och många ringde till pastorsexpeditionerna och det blev tidningsrubriker i Metro t ex:
-
“Bara för att jag är döpt katolik och gifte mig i kyrkan, är jag minsann o dar icke katolik. jag har inte varit i kyrkan på många år! Varför ska JAG betala???”

Minns en kvinna som beklagade sig:
"Bara för att jag i några år på 60-talet var gift med en katolik, börjar de dra av skatten från lönen! Absurt!"
-
Undrar om de någonsin tidigare hade funderat på att faktiskt gå ur.

De blev allihopa avregistrerade samma kalenderår och behövde inte betala ett rött öre till en kyrka de “inte alls tillhörde”.

Många tidningsrubriker blev det….
Andra samfund i Sverige gjorde på följande vis:
Helt frivilligt kunde man registrera sig och betala medlemsavgift.

Korrekt förfarande, det medges.
-
…..medan en hel del av oss teg stilla och inom oss tackade biskop Anders för att han faktiskt fixat ändringen i deklarationen efter att SvK skilts från staten. Det hade nog tagit ett par år för vissa av oss att få tummarna loss & pallra oss iväg till skattemyndigheten för att flytta pengarna…..Ärligt talat.

I alla fall för mig.

-
Denna artikel är en liten förlängning av en kommentar till Johan
På översta bilden: Heliga Birgittas bönegrotta

9 juli 2007

Fysikalisk definition på liv?

...undrar om det möjligen finns en fysikalisk/mekanisk definition av det levande.


Det verkar inte finnas någon skillnad i atomnivå/partikelnivå mellan en levande människas kropp och en bit metall till exempel.
Men ändå:
Börjar med det som fick mig att stanna upp och tänka:
Stulet från farsan (flera år gammalt citat, vet inte om han kommer ihåg):

"Livet är det som kan höja sig till en högre lägesenergi-nivå, det som inte "faller" i energi hela tiden, som verkar vara fallet annars i universum."
Ex. En bok som ligger på golvet kan inte hoppa upp på bordet.
Nå't så'nt sade han. Får konfrontera honom med detta en dag, men tills dess knakar det där uppe och jag får försöka vidareutveckla hans resonemang:
-
Det finns mycket som är levande men som inte verkar röra sig, som djuren gör, men även inom dessa lugna ting, som träd, pumpas väl ändå saven uppåt?

Haralds invändning:
" Det finns ju rätt så många mikroorganismer som inte har någon motilitet - deras strategi är istället att eftersom de är så små sprids de överallt iallafall. De låter sig passivt och slumpmässigt transporteras till positioner med högre och lägre lägesenergi. "

Jo, det är nog helt sant att de slumpmässigt låter sig transporteras mot högre eller lägre lägesenergi. Men (jag är en envis j-censur), INUTI dessa mikroogranismer råder väl fortfarande någon form av rörelse; avknoppning, cellandning, osmos o dylikt ?

Sedan finns det döda ting som verkar röra sig uppåt, bilar som åker uppförsbacke, osv, men dessa har fyllts på med bränsle av en människa. Levande ting fyller på sitt eget bränsle, äter själva.

Fler döda fenomen som verkar gå emot lägesenergifall: vulkanutbrott, men dessa händelser är resultatet av ett massivt tryck (någonting "puttar på") så egentligen är vulkaner också energifall.


.

anekdoter

Hejsan, internet-vänner. Vilken skön läsning bland helgens kommentarer:


Patricias anekdot:
"En snubbe som passerar en hastighetskamera och den tar kort. Han förstår nada eftersom han körde under den på sträckan angivna hastigheten. Hm...så snubben vänder och kör förbi igen, håller en ännu lägre hastighet den här gången. Kameran tar ännu ett kort. Vända bilen, tillbaka igen i en ännu lägre hastighet. *Klick* kameran tar ett kort. Snubben upprepar samma procedur ytterligare två gånger. Kameran tar två kort till. Snubben fattar ingenting och kör hem. En tid därefter kommer det hem fem stycken kort där det hävdas att mannen kört utan säkerhetsbältet på... "

Sara berättar om att hon var med om en märklig grej. Hon råkade planka in på en "privat katolsk mässa" som visade sig vara av tridentinsk sort: så som man firade före 1960-talet, med massor av latin och där ministranterna - prästens assistenter - hade en riktigt stor roll. Främmande för mig, men jag ser en fördel i att man förstod varandra över hela världen på något sätt genom kyrklatinet. Speciellt äldre människor, som gammelmormödrar.

Stoppar in en kort en:
En journalist från Time magazine är på reportage-resa i Alaska och är ute och går. Han känner sig hårt drabbad av kylan. Får syn på en gammal dam som står och väntar på bussen. Han försöker inleda en konversation:
"Brrrrr....så kallt! Såg på termometern att det är minus 40 grader celsius"
"Jojomen...." svarar hon: "....då ser man ju att vintern är på väg...."
-
-
Angående bilden:
För några veckor sedan, under Franska mästerskapen (tennis) tänkte jag: "Om Federer vinner, firar jag med en schweizisk flagga på bloggen". Töntigt?
Sedan gjorde han inte det, utan Nadal och jag erkänner: Inte satte jag upp något spanskt banér för det, så nu skulle det kännas orättfärdigt att sätta upp en schweizisk, då Federer lyckats ta hem Wimbledon.
Det blev till slut en svensk gyllene medelvägs-flagga.
Tycker det är helt ok att svenska flaggans fält verkar ha fått en mer himmelsblå nyans i media. Somrigt. Korsets gula färg kan representera solen: Solen glittrar över havet.

6 juli 2007

Sommaren som inföll på en torsdag

Skor längtar ut har en intressant artikel som i slutet bl a tar upp frågan om definitionen på liv. Entropi-tesen stämmer nog. Men envis som jag är försöker jag resonera kring lägesenergi......

Tänker ett tag till innan jag gör en utläggning.. ...

..Har ni, kära läsare, någon bra definition på liv?


Har också en annan idé: Eftersom det är litta regnigt och grått ute idag:

Vad sägs om att skriva ner lite roliga/mystiska anekdoter, myter och urban legends som ni hört?Som kan liva upp? Har en här.

Antingen på er egen blogg, eller i kommentarerna, så jag kan ta med dem i inlägget.
.

5 juli 2007

Fick några frågor om Gud o tid o rum.....

Fick några kluriga frågor från humanisten Anders, angående mitt förr-förr-förra inlägg Så tror jag om Gud och universum:

"Trevligt inlägg! En fråga dyker upp i huvudet på mig. Hur tänker du angående uppståndelsen. Skulle du inte hålla med om att om man följer dagens vetenskapliga teorier bara lite grann så verkar det extremt osannolikt att en död människa kan bli levande igen, hur menar du att det har gått till? Samma sak tänker jag med mirakel som ofta motsäger väldigt många fysiska krafter. Menar du att de inte stämmer eller att de delvis stämmer?
-
En annan fråga är om Guds väsen. Hur tror du att gud ser ut? Kan man se honom, lever han i tid och rum, och om inte, hur påverkar han då tid och rum? Vilket kön är Gud? Är ditt koncept av Gud samma som det man får om man läser gamla testamentet? Går det att svara på sådana frågor (jag har aldrig stält dem till någon förr). "

Får helt enkelt kavla upp ärmarna och försöka skriva en deklaration. Återigen: den kommer inte att tillfredsställa, eftersom den innehåller mirakel och "gaps" (jag ska komma till dessa) och dessutom kommer orden 'jag tror' att användas tröttsamt mycket, för jag kan inte veta om det finns någon kristen som helt håller med mig. (-;

Börjar med det som jag skrev i kommentarraderna.
Jag ser på bibelns två delar GT och NT (gamla & nya testamentet) på lite olika sätt.

Gamla testamentet
Kan tänka mig att en hel del av miraklen stämmer, men vad jag har svårt för är alltså människors (författarnas) beräkningar och mått. Tror inte att någon blev 750 bast (Noak), tror att endast Svarta havet översvämmades (syndafloden) och tror inte på släkttavlorna bakåt till Adam och 6000årsperspektivet.

Däremot ser jag GT som ett meddelande om att Gud steg ner i tiden för att börja föra dialog med människorna. Anders undrar om det är denna typ av Gud, den gammaltestamentliga, jag tror på. jag tror det är samma Gud, men att människorna tolkat honom delvis fel och att man kom närmre rätt Gudsbild på Jesu tid.

Nya testamentet
(den del som handlar om Jesus och info om den Treenige Guden):

Här kommer min tro in om historiska sanningar osv. därför att jag ser det som att man kommer nära Sanningen (tror att minst tre av fyra evangelieförfattare har träffat Jesus).
Jag har inga andra belägg för detta än dessa skrifter och vittnesmål, samt en känsla inom mig, speciellt då jag ber eller då jag känner kärlek bland människor jag möter. Klent?

Här följer ett skamfilat ord: 'gaps', mina stoppklossar, om ni så vill.
Jag har nämligen förstått vad som menas med dessa begrepp i debatten och jag vill inte hymla:

Ex. Jesus gick på vatten.
Jag tror att Han gjorde det på ett sätt som inte människan kan komma åt eller härma.

Anders undrar om Jesu uppståndelse från de döda:
Japp. Jag tror att Han dog och sedan levde igen. Hur det gick till? Jag har tyvärr samma fjuttiga svar som i föregående exempel. Jag tror inte att man kan finna Jesu kropp på jorden.

Fråga från stycke två:
"Hur tror du att gud ser ut? Kan man se honom, lever han i tid och rum, och om inte, hur påverkar han då tid och rum? Vilket kön är Gud?"

Det enda jag, som valt att vara troende, kan vara säker på, är att Gud inkarnerad som människa (Jesus Kristus) ser ut som en människa, närmare bestämt, en man. Kan man se honom (Fadern)?

Det ska man inte kunna, för att kunna tro istället, men man har alltså kunnat se honom gå här i tiden, universum, på jorden. Men enligt evangelietexten har vi människor numera istället den tredje Gudspersonen, den Helige Anden till vår hjälp.

Jag tror att Han (Gud) har skapat tid och rum.

Tror att Gud är könlös, men i Jesu mänskliga natur: en man.
-
(Har förresten hört en fin betraktelse av Anders Piltz om varför Han blev just man:

Presenterar en ny manlighet: en mild person som tar hand om gamla sjuka, ofta talar med kvinnor, bryr sig, etc....).

Den treenige Guden jag erkänner har alltså ett väsen men tre personer.
Lurigt? Ständigt mediteras över detta mysterium, t ex i olika kloster.
Vad är en person egentligen? Vad är ett väsen?
-
Sammanfattningsvis kan man säga att det jag tar på störst allvar bland texterna är de fyra evangelierna (Markus, Matteus, Lukas, Johannes), samt den niceanska trosbekännelsen, den som är gemensan för de klassiska kristna kyrkorna: anglikaner, katoliker, ortodoxa, kopter, lutheraner (bl a Svenska kyrkan) & pingstvänner.

Skriver ner den här nedan för säkerhets skull.

-
" Jag tror på en Gud, allsmäktig Fader, skapare av himmel och jord, av allt vad synligt och osynligt är;
-
och på en Herre, Jesus Kristus, Guds enfödde Son, född av Fadern före all tid, Gud av Gud, ljus av ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen som Fadern, på honom genom vilken allting är skapat; som för oss människor och för vår frälsnings skull har nedstigit från himmelen. Och Han har antagit kött, genom den Helige Ande av jungfrun Maria och blivit människa; Han har ock blivit korsfäst för oss, under Pontius Pilatus, lidit och blivit begraven; på tredje dagen har Han uppstått, efter skrifterna, och uppstigit till himmelen och sitter på Faderns högra sida; därifrån igenkommande i härlighet till att döma levande och döda, på Hans rike skall icke vara någon ände;
-
och på den Helige Ande, Herren och livgivaren, som utgår av Fadern och Sonen, som tillika med Fadern och Sonen, tillbedes och förhärligas, och som har talat genom profeterna;
-
och på en helig, katolsk/allmännelig och apostolisk kyrka.
Jag bekänner ett dop, till syndernas förlåtelse och förväntar de dödas uppståndelse och den kommande världens liv. Amen. "
-
Hur jag får ihop detta med vetenskapen?
-
Jag tror helt enkelt att naturlagar, evolution, entropilagar etc. är status quo och att Gud ibland ingriper för att att rädda någon i nöd, t ex efter bön. Har fortfarande inga bevis utan har valt att tro på människors skrifter och utsagor.
-
Nu kommer kanske följdfrågan:
Varför har då en god Gud skapat själva evolutionen som verkar vara kantad med diverse lidanden? (teodicéproblemet)
En förklaring/delförklaring har jag nog i detta gamla inlägg
-
"Går det att svara på sådana frågor (jag har aldrig ställt dem till någon förr)?. "
Nyttiga frågor för mig i alla fall: fick inventera en del inombords samt i hjärnkontoret.
Om det gick att svara på frågorna får ni läsare bedöma.
För en riktig djupdykning hänvisar jag till teologer/präster/filosofer.

4 juli 2007

Hyper-material?

.....oj oj....det var nära ögat.....

Jag var på väg att infoga ett fotografi på en handväska, men lugn i stormen, det är bara en lättportabel miniförstärkare av märket Roland.

Men det var alltså just handväskor jag kom att tänka på då jag såg den.
I debatten om dessa accessoarer har det vinklats mot jämställdhet: Killar pysslar med superdyr bilsport etc. Ska man börja protestera mot just tjejers konsumtion? Har hört om priser på mellan 10.000 och 60.000 för dessa klenoder.
Och sen har det visst handlat lite om piratkopior på de lyxigaste märkena. Huruvida dessa egentligen skiljer sig från originalen eller ej.

Om man lägger ovanstående två problem åt sidan ett ögonblick:
Jag, som är ganska dålig på det här med handväskor - har inte ens kollat i affärer på dem - skulle vilja ställa lite amatörfrågor:

Är alla snygga handväskor dyra?
Finns det inget sätt att göra en vrålsnygg, svårutsliten och samtidigt billig? Det borde väl gå?

Om jag exempelvis vill att den liknar förstärkaren på bilden:
Ex. Material: Röd hårdplast, svarta papp- o läderhörn etc...
Ska det behöva stiga till över tusen spänn?

Jag fattar inte hur.
Man gnäller ofta över svenska arbetares höga löner som driver upp priserna, men detta kan ju inte ens jämföras med italienska Gucci-tillverkares? Eller är det materialet som är så fantastiskt?
Är det samma råvaror som till Christer Fuglesangs rymdraket? (-;

urban legend

Hej o så. I brist på fantasi kommer här en urban legend från Lund

-
När utbytesstudenter befinner sig i föreläsningssalen, måste läraren/professorn prata engelska, annars blir det svårt ;)

Hörde om en matematiklektion där den svenske läraren började med:

"Well, let us make an ansatz"
-
Ansats? tänkte en snabb student i sin bänk.

Nog för att föreläsarna ofta har en stark svensk brytning och det låter lite trögt, men någonstans går väl ändå gränsen? Eller?


Så han harklade sig:

"Excuse me, but isn't ansats a Swedish word?"
-
Läraren:

"Ah, but it's a German loanword, you see.
English has quite a few of those.
One other example is 'besserwisser' ".

3 juli 2007

så här tror jag om Gud och universum

Man kan ta till en del modiga knep för att få fler glada besökare till bloggen. Men det allra bästa är nog då någon annan länkar till ens blogg på ett debattforum.
Tack l-johan-k, för att du startade en ganska lång o tuff


Läs den om ni törs.
Den handlade om mitt gamla inlägg om intelligent design och Dawkins och huruvida dessa liknar varandra. Senast igår fick jag ännu en ball kommentar.

En person frågar mig hur jag kan få ihop Gudstron med tron på evolutionen. "Var kommer Gud in? "

Jag tänker mig att Gud har skapat hela världsalltet, för ca 13 miljarder år sedan (plus minus några veckor, skojar) universum, och alla naturlagar, evolutionen, etc...

-
På något sätt tror jag inte att Han vill skrämmas genom att systematiskt kila in en massa mirakel. Utan vi har blivit utrustade med förnuft och nyfikenhet för att kunna ta reda på så mycket vi förmår. Jag kan ha fel, men evolutionen känns på något sätt så naturlig och passande.
-
Dock tror jag på diverse ingripanden, mirakel, t ex tillfrisknanden, som står beskrivna i evangelierna, uppståndelsen, samt en del mirakel sedan dess också. Detta tror jag inte för att jag skulle kunnat forskat mig fram till ett under i laboratorium, utan helt pga de vittnesbörd jag fått läsa om och höra om.
-
Det kanske inte ger debattören ett tillfredställande svar, men möjligen ett litet godkännande för att jag helt har deklarerat min position och svarat på frågan.
-
ps.

Sommarbildgåta:
Vad heter byggnaden på bilden?
Vilken stad?

Ledning: bastion

2 juli 2007

Historien om våra siffror

Märkte att det var ganska smidigt att komma in i det här med att läsa grekiska skyltar. De har ju sina egna bokstäver, som våra delvis emanerar från. Man bara plockar fram sitt grekiska alfabete från en mattebok och börjar tolka. Blev så glad då jag kände igen "exodus" på utgångsskylten. Fysika betyder visst naturlig.
Sommarpyssel:
Kan ni lista ut vad som står på frimärket?
Med hjälp av grekiska alfabetet?
Apropå tecken:
Har ni också hört teorin om att siffrorna vi använder, de arabiska siffrorna, ursprungligen visar sitt eget värde:




På ettan finns en vinkel, på tvåan två stycken...osv. Kolla in hur krångligt sjuan skrivs för att stämma. Egentligen är visst siffrorna från Indien, hitförda av araberna.

Rättelse: Skrev först att nollan är arabisk, men har fått kommentar-bud av nihonshu på att den är vedisk, från indiska Veda-skrifter.

Blog reactions to this post:
Vinklade siffror (Brygubben)

Pythagoras & Johannes - två som tvingades bo i grottor


(kommer föhoppningsvis snart att lägga upp egna bilder)

Förra veckan var vi på grekiska ön Samos, Pythagoras´ födelseö. Det var lite väl hett, 45 grader en dag , men spännande och vackert, med ett ganska så gröntklätt bergsmassiv i mitten. Upplevelserna gav mig inspiration till flera inlägg, men jag börjar med detta:

Har ofta medvetet undvikit att läsa om kvinnoöden i historien, för att att jag känt en viss frustration över deras livssituation och hårda villkor, men på denna resa fick jag upp ögonen för att inte heller männen haft det så lätt.

Pythagoras

Jag börjar med matematikens och musikens fader, Pythagoras....
Om man för ett par veckor sedan hade nämt Pythagoras sats, (jag pysslar nästan dagligen med matte) hade jag bara muttrat något töntigt, i stil med: "ja, den är ett specialfall av cosinussatsen..." men nu känner jag mer respekt,



speciellt då jag vandrat i de trakter där han fick gömma sig från tyrannen Polykrates, som tydligen hade ön i sitt grepp under en del av Pythagoras liv.
För att komma till Pythagoras grotta fick vi vandra länge i solgasset, som tur var varvat med bergsmassivets skuggiga sidor. Och med så mycket flaskvatten i packningen som man mäktade med. En trappa hade de byggt på bergsväggen upp till grottan och när man väl hade dragit rumpan uppför hela vägen såg man att det stod ett helt litet kapell framför grottan. Oj, då måste folk ha släpat upp cement o annat. Hejohå.
När vi klättrade ner och såg den tjusiga utsikten mötte vi en gubbe som var på väg upp med en stor cementsäck på ryggen....

Tänker att eftersom Pythagoras var så fantastisk på geometri, gick det förmodligen som en dans att hitta ett ställe, en vinkel dit inte förföljarna tittade.
Fast han gick alltså långt för att gömma sig.


Varför kallas han även musikens fader? Jo, jag läste en gång att han tillskrivs upptäckten av de sju grundtonerna och förståelsen av oktavhöjning: om man först knäpper på en sträng får man en ton; om man sedan halverar stränglängden och knäpper igen hör man samma ton, fast en oktav högre.

-

Evangelisten Johannes
Uppenbarelseboken, Johannes uppenbareleser, Visionen, Apokalypsen, kärt barn har fyra namn; Bibelns allra sista del är det i alla fall och är förmodligen en av de skrifter som har flest träffar på google, flest konspirationsteorier, som genererar flest fantasydrömmar osv...
-
Den ska ha skrivits av samme författare som till ett av evangelierna. Johannes var en av Jesu lärjungar och ska ha levat väldigt länge, över 90 år, och den enda av lärjungarna som tydligen inte behövde lida martyrdöden (blev inte avrättad).
Däremot fick han, pga sin kristna tro, sitta fängslad ett tag i en grotta på ön Patmos, som jag fick nöjet att besöka i fredags. Han nämner sin position i början av Uppenbarelseboken:
"...jag befann mig på den ö som heter Patmos, för Guds ords och Jesu vittnesbörds skull. Jag kom i andehänryckning på Herrens dag..."

"Kontoret", som jag kallar det, var alltså denna grotta och han skrev i brevform till de olika församlingarna som fanns redan då.


Sjysta bananer av fångvaktarna att åtminstone ge en gammal man lite respekt, genom att låta honom få tillgång till penna o papyrus och att sedan faktiskt låta leverera hans brev.

Historikerna gissar på det enda fängelset på Patmos, så traditionen säger att det är grottan på bilden till vänster. Numera är där inte speciellt grått och mörkt utan smyckat med altare, ikonostas och ortodoxt kapell.

Jag fick också nöjet att besöka det tusenårgamla Johhanesklostret, byggt som en fästning, pga ständiga piratangrepp.