23 okt. 2007

reformationen?.....

Anekdot nederst....
.
....japp, det är andra gången jag har med lille geysern Blesi (yta max 3 kvadratmeter), blev såld på den då jag var på Island ett par dagar i juli 2005, bl a för att sjunga i katolska kyrkan på Hávallsgatan i Reykjavik...

Tror att huvudstaden fått sitt namn från 'rök', för det ryker hela tiden från vulkanen, varma källor etc. Kul, lite disigt på vissa delar av himlen. Fint ljus var där också.
Isländskan är ett lagom klurigt språk för mig som gillar korsord och etymologi; spenderade de fyra dagarna i stort sett med att utreda varifrån orden kom.

På mässan i kyrkan hade vi programblad, med evangelierna, bönerna och till och med predikan nedskriven. Tack :) :)
Då kunde man ju i princip hänga med; man fick plocka fram god vilja + en massa gammal-nordiska ord för att förstå.
'Drottinn' är visst 'Herren' ('drotten')
Trodde först de talade om drottningen Jungfru Maria.

Fick följa med i jeepen som resten av sångarna hyrt, fastän jag inte kände att jag hade råd; jag var den enda som hade körkort. Lyx. Så då kunde vi kolla in geysrar och klättra lite på vulkaner, hälsa på i fina växthus....Fast vi fick snabba oss för att hinna med.

* Jag noterade att det i kyrkan fanns kommunionbänk, som man knäböjer vid då man får nattvarden (även i gamla svenska kyrkor), från tiden före Andra Vatikankonciliet (ett stormöte i Rom på 1960-talet, a biiiig pow-wow). Kyrkan är visserligen av betong, men vacker ändå, och säkert från 50-talet (ja, i varje fall från före VII)

Och så hade jag hört från en isländsk arbetskamrat att man alltid haft katolsk församling på Island (till skillnad från t ex Sverige), eftersom man hade stor respekt för de besökande sjömännen. Vissa av sjömännen som dog på Island var katoliker, och de fick katolsk begravning. Eftersom island i princip bestod av sjömän, kände man samhörighet. Låter hedervärt.

Vi läste lite på skyltarna, om påvens besök år 2000, vilket var tusenårsjubileet på landets kristnande.

Plötsligt så utbrast jag:
"Ja, här tänker de kanske: "Andra vatikankonciliet, vad är det?" Haha!"
Mina sångarvänner från Svenska kyrkan skrattade gott :) :)

....och så kom jag (eller någon annan av oss) på att:

"Annars kanske de rent av säger: "Reformationen, vad är det?""

håhåjaja, vilken annorlunda humor man har......

4 kommentarer:

Johan Stenberg sa...

Du nämner ofta att du sjunger. Kan du inte lägga ut några mp3:s med lite smakprov? Har din församling inspelningar av mässor på nätet där du medverkar med sång?

Z sa...

Inspelningar är vi inte så bra på inom KK, tror jag.
Men visst kan jag försöka lägga upp från någon mässa jag minns med inspelning. I värsta fall skickar jag en cd, för en sådan har jag nog ;)
Ok, nu till anekdotskrivandet.

séra Jónatan sa...

Det lustiga är att Ísland utifrån folklagren sett aldrig ville ha reformationen; det var danskarna som tvingade dem. Därför är också isländskan folkkyrkan (Þjóðkirkjan) väldigt katolsk i sin gudstjänst: Sursum corda och prefationen är i stort sett kopior på det katolska Missalet.

Z sa...

Jónatan

Aha
Minns att vi fick stora oblater, hade aldrig sett sådana förut.
Och så var där vitklädda nunnor, från Filippinerna eller Vietnam, kommer inte ihåg. Men de talade helst engelska, kanske nyanlända.

Och ja, domkyrkorna påminde om varandra, både invändigt och utvändigt, (den isländska folkkyrkans samt den katolska)

Skicka en kommentar

Sjung ut