15 okt. 2007

Vi har olika förklaringar till fallande opinionssiffror

Börjar veckan med en messerschmidt.......

Kristdemokraternas partisekreterare har en förklaring till deras fallande opinionssiffror och undertecknad har en annan.

Lennart Sjögren, enligt Dagen.se:
"Våra pensionärer förväntade sig höjd garantipension. Men i höstbudgeten fanns inte utrymme för det, säger han.
Sjögren tror också att beslutet om fastighetsskatten haft betydelse.
- Det förslag som regeringen lagt är sämre än det vi gick till val på. Men vi har gjort vad vi kunnat."

Själv tror jag att väljarna är fullt medvetna om att detta är ett borgerligt parti, och att man av dem inte kan förvänta att de lägger störst vikt vid garantiinkomster och andra transfereringar.

Tror istället att det handlar om det som filosofen Torbjön Tännsjö har snackat en del om:
Nämligen:
I regeringen sitter bl a två partier som står i diametralt motsatt läger angående religion och s k konfessionella skolor, folkpartiet och kristdemokraterna.
Så är det.
Fattar inte hur de lyckas hålla skenet uppe, dessa två, om att de skulle vara överens i regeringen, för deras filosofier är ju rakt motsatta på detta område, en hjärtefråga för kd.

Socialdemokraterna vill visst att man skyndar på processen med att förbjuda vissa konfessionella skolor:
"Det handlar bland annat om sådana som drivs av sekter som tycker att mannen är överordnad kvinnan, att homosexualitet är synd och att man till exempel inte får äta tillsammans med andra barn som inte ingår i sekten"

Själv tycker jag att man ska ta upp detta fall för fall, skolförslag för skolförslag, och inte sätta upp en massa byråkratiska regler. Kort sagt, kolla vad det är för typer som vill starta skolor; barnen är värda denna koll.

Och snälla politiker: många sk konfessionella skolor och universitet här i världen producerar visst nobelpristagare. Det kan med andra ord inte vara fel på allihop.
.
Ps. Bilderna: University College, Dublin

8 kommentarer:

D sa...

Tror faktiskt Trinity är statligt, och Wikipedia instämmer, så det var kanske inte ett så bra exempel...

Z sa...

D
Det stämmer att Trinity är statligt idag, men var nog inte detta på James Joyces skoltid.

Kaplansgården sa...

Du har så rätt! Det är inte ateister som startat universitet och som drivit vetenskapen framåt i gångna tider, utan i Europa är det kyrkan. I Sverige är vi dock livrädda för allt som är religiöst, det gäller tyvärr även de som själva anser sig vara religiösa, som gång på gång ber om ursäkt för sin tro. Förmodligen är det som Dag Sandahl konstaterar på sin blogg att vi kristna idag inte är tillräkligt intellektuellt skärpta när det gäller vår tro och dess grund, utan i allt för stor utsträckning bygger den på känslor iställer för på en intellektuellt hållbar grund som kan vinna respekt och som också håller fundamentalismen på sin plats, men även den liberala teologin.

D sa...

Såvitt jag kan få fram nu har det alltid varit statligt; grundat av Elisabeth I. Däremot så tog de inte emot katoliker före 1793, men det drabbade ju knappast Joyce som inte föddes förrän 1882.

Dessutom så läste inte Joyce på Trinity, utan på University College, som däremot VAR ett konfessionellt katolskt college då det startades. Blir dock inte klok på om det var det på hans tid.

Hur som helst så håller jag naturligtvis med dig mer allmänt ang konfessionella skolor. Det är därför jag vill att du skall ha BRA exempel, och inte sådana som kritikerna kan slå sönder efter 2 minuter på Wikipedia. Det vinner man inga debatter med.

Z sa...

D

Jag får helt enkelt ändra till University College, för att vara på den säkra sidan ;)
Läste att University College är de som har examensrätten, även om man läst vid Trinity, så då låter det ju ännu bättre


Kaplansgården

Ja, nobelpristagarna förundras nog över vår religionsskräck här i Norden, samtidigt som det tydligen lussas för dem på hotellen, eftersom priset delas ut några dagar före Lucia.....
Men säg det land som inte är paradoxalt.

Gregor Mendel, som räknas som genetikens fader, var väl ändå munk, vilket humanisterna ofta glömmer att nämna.

D sa...

Jo du, jag håller just på att läsa Thomas Woods: How the Catholic Church Built Western Civilization. Där kan man lära sig många ämnesområden vars "fäder" var katolska präster: genetiken, geologin, egyptologin, atomteorin, den internationella rätten... Seismologin dominerade man länge så totalt att den kallades för "den jesuitiska vetenskapen". Det var en präst som först mätte accelerationshastigheten hos en fritt fallande kropp. Det finns ett 35-tal kratrar på månen namngivna efter jesuitiska vetenskapsmän. Osv

Z sa...

D

Precis. Humanisterna argumenterar att kyrkan var enda biljetten till vetenskaplig forskning för ungdomar förr i tiden.

Men då vill jag gärna höra om andra delar av världen, där Gudstron inte var lika utpräglad, och deras fantastiska vetenskapsmän ;)

Visst kommer man att hitta sådana, t ex i Kina, men alltså även här, och katolska kyrkan verkar onekligen ha presenterat en fin grogrund till utbildning och forskning :)

Z sa...

....anledningen till att jag först trodde att Trinity College är konfessionellt,
är att jag för några år sedan hörde irländare berätta skrönor kring "den obligatoriska morgonbönen" på Trinity.

Skicka en kommentar

Sjung ut