30 okt. 2007

Hemliga Blogspot

Efter lite google-sökande har jag sent omsider förstått vilken som är min atom-feed-adress:

Uppdatering: Rss-feed (ännu bättre, eftersom man här kan klicka direkt på inlägget som man vill läsa): http://feeds.feedburner.com/blogspot/enklabloggen
eller: http://enklabloggen.blogspot.com/feeds/posts/default
Här kan man tydligen läsa början av mina senaste inlägg.
Har fått uppfattningen att Blogspot hemskt gärna vill dölja rss/feed-länkar etc. Varför är det så?.

Lägger man in sin atom.xml-adress som sidelement, får man alltså en "Senaste inläggen"-funktion. Ser man på. Knock yourselves out. Slit den med hälsan. :)

En motsvarande Senaste kommentarerna-feed, med hela det svenska alfabetet som spelrum, skulle sitta fint som en namnsdagspresent i förskott.
Och en annan fin grej: En orange rss-button för marginalen......saknar....... Någon som anar hur en blogspotare ska gå tillväga för att erövra konstverket?
.
Uppdatering: Kirrat med snygg rss-knapp. Vill ni veta hur man gör så gå in på http://www.feedburner.com/, och klicka er fram till en egen Rss-länk (genom att bränna atom.xml-länken), samt en egen rss-ikon.
Slut med namedroppingen för idag.

19 kommentarer:

Charlotte Therese sa...

Z,

Är atom-feed alltså detsamma som rss-feed?

Kan man lägga in en länk helt enkelt - motsvarande den du fick fram, och då ordna med rss-feed?

Och samtidigt få dit senaste inlägg?

Om det går att göra detta utan att använda den kod vi har lagt in så borde det gå att få svenska bokstäver - genom att hänvisa till den egna rubriken istället för till den automatiska utan åäö, som genereras av blogspot.

Tuve eller något annat datasnille kanske kan komma på exakt hur man gör detta?

Skumt det där att de hemlighåller detta!

Vill de inte ha besökare till bloggarna??

Knappen kan du få in om du kopierar den nånstans där den finns, och lägger in den som en klickbar bild. Har du en egen mall funkar det - men har du övergått till bloggers senaste version så vet jag inte om eller hur du kan ändra manuellt i mallen.

Men det borde ändå gå att lägga in
i ett av tillvalen - som en bildlänk i marginalen, tycker jag.

Prova att klistra in kod där när du har hittat en bild och gjort en länk av den.

Charlotte

Z sa...

Charlotte

Här har du en som inte vet hur man gör en klickbar länk av en bild....

Men tack för beskrivningen i alla fall :)
(undrar också vad som menas med Bloggers senaste version....3.0?

Den här länken verkar funka för atom-flöde:
http://charlotte-therese.blogspot.com/atom.xml

Vet inte den exakta skillnaden mellan rss och atom, men rss visar en snyggare layout än svart-vita atom

Charlotte Therese sa...

Z,

Det är inte så svårt att göra en klickbar bild. Har du ingen i närheten som kan hjälpa dig så kan du maila bilden till mig när du hittat den så kan jag göra en kod till dig att klistra in på lämpligt ställe. (Gör eventuellt en till min blogg på samma gång.)

Men då måste jag först veta vart bilden ska föra den som klickar på den.

Till ditt atom-feed?

Det leder i så fall inte till en automatisk prenumeration på det, utan man får klicka på länken varje gång man vill se "atom-feedet"...

Eller kanske det funkar för er som vet hur man använder rss - ifall man lägger till länken manuellt nånstans, i en "rss-läsare" av något slag - då funkar det förstås automatiskt.

Men jag har aldrig arbetat med rss så jag vet inte hur det funkar.

Jag hittade min atom-sida utifrån ditt mönster. Men den visar ju bara bloggens första sida - och i mitt fall hela inläggen, inte bara ett par rader. Vad är då vitsen? Då kan man ju lika gärna läsa i själva bloggen...???

Du undrar om du har Bloggers senaste version...

Det har du om du gick med på att övergå till deras uppdaterade mallar där man kan dra omkring olika sidelement, och lägga till saker i marginalen på ett enkelt sätt, få in etiketter etc (har själv inte lyckats med detta än, så jag inte hittar koden för det).

Jag vägrade att gå över - eftersom det skulle ta bort precis allt i min mall - då den inte alls är en bloggermall. Bara texten skulle (förhoppningsvis, men inte säkert) bli kvar.

Ville inte ta risken att förlora allt - sitter alltså med en antik egendesign, som jag kan göra precis vad jag vill med.... Jättekul! :-)

Men det blir ju knepigt när man vill ha in saker som Blogger infört på senare tid - det måste man då hitta koden för, så man kan lägga in det manuellt i mallen. Det går inet bara att trycka på en knapp och få dit det, som man kan om man kan använda nya Blogger.

Som sagt, hittar du en bild och berättar vart du vill att den ska gå, så kan jag fixa så den blir klickbar och tar läsaren till en annan webbsida (jfr. länken till 100 kristna bloggar). Då lär du dig samtidigt principen för det om du tittar noga på koden, och kan göra andra egna klickbara bilder utifrån samma kod.

Nån som kan rss/atom kanske kan svara på hur man gör det hela prenumerbart för rss-feedare?

Är det någon här som prenumererar på min blogg, och i så fall, hur gjorde ni, eftersom den inte har någon länk till någon automatisk feed?

Charlotte

Z sa...

Charlotte

Jag prenumererar på din blogg genom Technorati. Längst ner i min marginal/sidebar, står det på en button, precis ovan för bloggtoppenloggan:

"Add this blog to my technorati favourites."
På den klickar jag och loggar in på mitt Technorati-konto.

Sedan slår jag upp Favourites i menun och läser av senaste inläggen bland de bloggar som jag registrerat på min lista.

Jag ser ett par rader i början av era inlägg. På detta sätt slipper jag gå in på din och andra favoriters blogg tio gånger per dag för att kolla vem som skrivit något nytt. Klickar bara på dem som plitet ner nya inlägg.

Fast jag går ändå in oftare, för att kolla in de nya kommentarerna.

Technorati är väl det man i dagligt tal kallar "en rss-läsare"

Atomfeed:
Vill du att din atom-sida ENDAST visar ett par rader i inledningen? 255 tecken? Gå in på Inställningar och sedan Kommentarer, så står där var du ska klicka (Välj "Kort"/"Korta")

Väntar spänt på en ny "länkbild" på din sida, så man kanske kan få reda på hur man gör ;)

Tuve sa...

Att få till en "senaste kommentar"-skript på det sätt som du hoppas är nog svårt, Z. Anledningen är att varje inlägg endast har sin egen feed (kolla längst ner efter kommentarerna så ser du "Prenumerera på: Kommentarer till inlägget (Atom)"). Men det är som sagt endast kommentarer till ett enskilt inlägg...

Vad gäller skriptet som du nu använder och orsaken till att åäö inte kommer med är det för att blogger plockar ut den unika delen till inlägget från webadressen.

Exempel:
webadress: http://enklabloggen.../hemliga-blogspot.html
inläggsunik del: hemliga-blogspot

Blogger använder inte annat än de engelska bokstäverna i den delen av adressen, trots att de flesta webläsare numera stöder unicode, dvs många fler tecken (inkl åäö).

Sedan har blogger även gjort en irriterande förändring sedan vi lade till våra skript. De har ändrat sökvägarna till kommentarerna, vilket är orsaken till att man inte kommer till kommentaren utan endast till inlägget. Om ni kontrollerar sökvägen till en kommentar (kolla datumstämpeln: den 30 oktober 2007 13:57) så ser ni hur adressen bör vara. Om ni sedan kollar hur adressen som skriptet skapar ser ut så ser ni att skriptet lägger till "comment-" innan kommentarens id. Om ni tar bort följnde rad i ert skript så kommer det att fungera:
ctlink = ctlink.replace("#", "#comment-");

Bara några små tips...

Z sa...

Tuve Tack!
Det ska jag ta bort.
(Du har rätt, förut hänvisade den direkt till kommentaren ifråga.)

Jo, jag misstänkte att det tyvärr inte finns någon sida som innehåller alla kommentarer, utan endast unika kommentarsidor för varje inlägg.

Nåja, man kan inte få allt.....

Tuve sa...

Jag kan rekommendera Firefox som webläsare. Dess hantering av feeds är helt överlägsen och i sig en tillräcklig orsak att byta!

Varje feed fungerar som en mapp av bokmärken. Man kan markera en feed så visas alla inlägg för den feeden, på exakt samma sätt som om man markerar en mapp med bokmärken. Dessutom så kommer det upp en symbol vid sidan om webadressen för (nästan) alla sidor som har en feed. Enklare kan det inte bli... Man behöver inga andra verktyg för att hantera feeds.

Dessutom finns det tusentals tillägg för alla möjliga vettiga och ovettiga funktioner som man kan önska sig...

Jag märker att jag nästan låter som Johan ;)

Hämta Firefox nu :)

Z sa...

Tuve
Kan inte hålla med mer, angående Firefox, Godzilla (skojar, menar Mozilla).

När jag sitter med denna webbläsare (hemma har jag inget internät, tyvärr, får bli då man får en bra bredbands-deal) känns det hela mycket enklare.

Gimp och Firefox låter lockande.

Johan Stenberg sa...

Bra jobbat Tuve! ;-)

Charlotte Therese sa...

Tuve,

Tack för tipset - har ändrat så man kommer direkt till kommentaren nu.

Klurar på detta med åäö - borde det inte gå att ändra genom att byta ut en bit av det följande så att det inte byts ut till "feed" utan visar blogginläggets namn?

Har mixtrat men inte hittat de exakta orden att byta till - tycker att det borde funka den vägen - så att man kommer förbi bloggerautomatiken därigenom.

var pttitle = txtlink.replace(/-/g," ");
pttitle = pttitle.link(ptlink);

Undrar också om du vet vilken kod man ska klistra in för att få "Etiketter"?

Jag hittar den inte - men det verkar vara ett automatiskt feed som finns lagrat nånstans i blogger och som man borde kunna få in manuellt.

Hur?

Charlotte

Tuve sa...

Charlotte-Therese
Tyvärr är jag nog inte riktigt med på vad du menar. Du får försöka vara tydligare...

Z sa...

Charlotte

Blogspot har tyvärr ingen eenhetlig sida där alla kommentarerna är samlade. Alltså det finns ingen enskild sida som man kan göra en feed av. :(

Z sa...

Aha Firefox gav mig min rätta feed-adress.

Skönt

Charlotte Therese sa...

Tuve,

Jag menar etiketterna, de där listorna ni har i marginalen i era bloggar.

"Labels" i Blogger alltså.

Jag hittar dem i en spalt på samma sida som alla mina inlägg (de finns bredvid stället där man redigerar inlägg) - men dit går det inte att länka, för bara jag kommer ju in där. Och jag får inte upp någon ruta när jag försöker se html-koden för den sidan för att hitta var etikettlistan får sin "feed" ifrån. Ingen alls händer.

Så det är alltså label-funktionen jag vill ha in manuellt eftersom jag inte kan använda den automatiska utan att förstöra min blogg.

Vet du hur man gör?

Har försökt klistra in kod ur en testblogg jag startade för att kolla in nya Bloggers funktioner, men har inte hittat rätt delar av koden än.

Z - vilket feed menar du i de senaste inläggen?

Charlotte

Z sa...

Har hittat kommentars-feeden, Charlotte!

http://charlotte-therese.blogspot.com/feeds/comments/default

Om du länkar till den sidan från din blogg eller lägger in den som sid-element, så kan man se de senaste kommentarerna, MED åäö!

Fast här kommer kruxet:
Inläggsrubrikerna står inte med. Man får klicka på kommentaren för att se var den står.

Charlotte Therese sa...

Z,

Menade inte kommentarerna utan etiketterna - de ord som beskriver vad inlägget handlar om...

Men kanske de finns på något motsvarande ställe. Med "labels" på slutet?

Charlotte

Z sa...

Charlotte: Med 'classic html' -läge inställt, i stället för 'sidelemenet'/'page elements', så hittar du det nog. Fast jag vet inte var i koden du ska leta. jag tror du är mer expert än jag.

Jag kan inte kolla koden och ställa in på classi html, för då går det inte att komma tillbaka till sidelement-versionen igen.

Sök gärna på "labels widget for blogger/blogspot" på google, om du törs (virusvarning)

Anonym sa...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Anonym sa...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

Skicka en kommentar

Sjung ut