9 okt. 2007

Skyddande vatten gör saker och ting lite lättare

Här kommer en plattityd-lavin:

Kinesiska muren är lång. Den behövdes nog för att förhindra invasioner från mongolskt och annat håll (kom att tänka på detta då jag läste i Svd om anti-kines-vågen i Mongoliet).

Men seriöst:
När vi här i väst slår oss för bröstet och talar om vår välutvecklade demokrati, samt den relativa vardagstrygghet vi känner, vill jag gärna påpeka en liten sak; visserligen har vi haft duktiga uppfinnare, upptäckare, filosofer, teologer, tänkare, men vi har också haft hjälp av vårt läge.....

......Asien är en stooooor landmassa. Det är inte lika lätt att bevara freden därborta, nej.
Har man många landgränser mot andra länder kan man vara ganska säker på att olika klanar, stammar och imperium kommer att pocka på och putta på, för att inta nationen.
Många kulturyttingar som låter smått bisarra, handlar om nomadmentalitet: Man ville ha kontroll på hur många barn som föddes (kontroll av kvinnor etc) så att man inte skulle behöva ta hand om fler än nödvändigt, samt att det skulle finnas en man som försörjde hennes barn.
Det är svårt att stoppa ridande stammar, tror jag.
Därav den stora etniska variationen i olika länder i Mellanöstern, t ex.

En annan sak:
Det där med att klä sig i en massa guld och många olika färger på en gång; vi kanske har svårt att relatera till det, men jag tror att även detta beror på att man inte är bofast: om man inte har ett stort hus att visa upp, behöver man andra markörer för sin status. Dessa markörer får man helt enkelt bära med sig vart man än går, tror jag.

Undrar vad som behöver göras för att Asien ska kunna känna fred: Murar runt varje land? Fast då skulle man nog bli häftiga ovänner om var dessa skulle dras.
Kineserna har haft det tufft: De har kanske lyckats skydda sig från mongoler, men blev isolerade och utsattes för sina egna "herrar".
Nej, jag avundas inte den som bor i Asien.
Lite lättare för japaner, kanske.

Vi i Europa har både fördelen av mindre landmassa + att vi har tillräckligt mycket folk för att sprida uppfinningar, något att vara tacksam över.

6 kommentarer:

Tuve sa...

En viktig aspekt är nog också att många länder i europa har antingen sina gränser längs stora floder, berg eller öppet vatten, vilket utgjort mer naturliga gränser som varit lättare att försvara och definiera.

Vidare så har historiskt sett vattenvägarna utgjort den naturliga kommunikationsvägen eftersom det var betydligt lättare att färdas med båt än över land. Jag tror att mängden vatten runt södra euroasien/norra afrika har varit en väldigt viktig faktor i korsbefruktningen av idéer som nog till stora delar förklarar varför vi haft så förhallandevis många "stora" uppfinnare, filosofer etc.

Bara några tankar...

Anonym sa...

Tuve
jo, tunga argument :)

Dag Selander sa...

OK, jag ser. Vår VATTEN-fråga, Z, kräver ingen eadress :-)
//Dag Sr

Anonym sa...

Dag
off topic
Emelie MÅSTE inte vara med på 100 kristna bloggar; om du nu behöver skicka email. Hon verkar inte ha rört sin blogg på ett bra tag, men det jag sett hittills har varit BRA :)

Anonym sa...

Hmm...Kina har haft mycket långa perioder av fred, liksom många andra länder i Asien. Europa har krigat konstant så länge någon kan minnas. Alltså behövde vi uppfinna saker som gav en fördel under konstanta stridigheter. Kina gjorde sina upptäckter långt innan Europa utvecklades men var sedan lite för nöjda med sig själva och hamnade slutligen efter. Precis som vi kommer att göra nu. Europa är dömt.

Z sa...

jag tror delvis att det är pga muren som de hade fred under långa perioder

Skicka en kommentar

Sjung ut