13 okt. 2007

Motsatsen till avreglering?

Chicks & blokes.........Jag har lurat på en liten en......
.
.......man läser mycket om allsköns avregleringar, privatiseringar av statliga verk etc.....

Men denna process låter ganska så irreversibel; jag menar: hur går motsatsen till; när ett näringsområde ska förstatligas? Konfiskerar man då plötsligt de olika företagens egendomar?
Stänger dem? Med våld, eller? Tvingar dem att sälja till staten?

Hur gick det till från början; det är ju inte precis alla länder som har haft olika socialistiska revolutioner?

Kanske var de olika uppfinningarna/industrigrenarna i sin barndom på den tiden de förstatligades, t ex Televerket: Vet inte när det bildades men möjligen precis efter en viss uppfinnings lansering i Sverige. Kanske hade inte något företag råd just då att dra tele-ledningar genom hela Sverige.

Prästen Olof Abrahamsson radar i Dagen upp sju punkter med argument mot en alltför vild privatisering i Sverige. Han påpekar att han vill reflektera iställer för att ägna sig åt pajkastning

I Bolivia pågick visst våldsamma demonstrationer för ett par år sedan. Indianerna var visst trötta på att jobba under dåliga villkor i gasgruvorna under utländska ägare, som de menade sög ut landets naturtillgångar. Därför har jag för mig att Bolivias gasfyndigheter till stor del blev förstatligade. Hur i all sin dar gick det i så fall till?
.

2 kommentarer:

egon berglund sa...

Du kan läsa tex. hur Vattenfall eller SJ bildadesi Wikipedia.
Olidan (Trollhättan) var svenska statens första vattenkraftprojekt. 1905 köptes företaget "Nya Trollhätte Kanalbolag" och ombildades till ett statligt verk. Företaget ombildades på nytt 1909 och fick då namnet "Kungliga Vattenfallsstyrelsen", och ännu senare namnet Vattenfall. SJ:s fall tror jag man började från noll. Varför staten startade dessa företag berodde troligtvis (rätta mej om jag har fel ) ingen privat vågade satsa riskkapital i dessa osäkra investeringar.

Z sa...

Tack Egon!

Av en ren händelse såg jag en dokumentär om Bolivia igår, och förstatligandet av gasfyndigheterna gick till så att president Morales tog med sig soldater med gevär till gruvorna och fabrikerna och skötte förstatligandet på det viset, verkade det som. Med tvång antagligen.

Då gick det nog bättre till i de fall som du beskriver.

Skicka en kommentar

Sjung ut