21 dec. 2008

En hälsning så här i december....

Hej, vänner,
det har varit lite mycket att fixa och jobba med på sista tiden, samt att fantasin legat i ett undanskymt hörn och dammat. För att slippa bloggpaus, har jag plitat ner endast ett inlägg i veckan, och hoppas kunna utöka detta under Nådens År 2009 :)
Jag har absolut inte glömt er, speciellt har jag glatt mig åt alla offline-träffar med er; tror jag är uppe i sju-åtta detekterade bloggare, och hoppas kunna lokalisera fler mycket snart.

Ha en välsignad och skön julhelg samt ett fantastiskt år 2009



/Z

(& Doktorn hälsar)

8 dec. 2008

Unmistakeable?

....Om ni undrar om den låga bloggarfrekvensen från detta tangentbord, så beror den inte enbart på avsaknad av tid, utan även på avsaknad av fantasi, samt att jag använt bloggartiden till att förklara att det fanns kristna även före år 325, dvs före kejsar Konstantins tid; lite jobbigt har det varit, men samtidigt lärorikt; mitt googlande har lett mig fram till väldens äldsta fresker föreställande Jesus Kristus (svårt att ta fel på de bilderna, enligt min mening) :)


(man kan klicka på 230-tals-freskerna, för att se motiven bättre)
.
.
.
.

Återkommer så snart jag fått kläm på hur jag ska formulera Gödels ofullständighetsteorem på ett enkelt sätt; det kan vara bra att använda i Gudsdebatter.
.
.
.
Ps. Fresker från huskyrkan i ökenbyn Dura Europos

2 dec. 2008

Senaste mötesprotokollet

§1. Efter en lång dag blev det en mysig fika igår, på Viggos hamburgercafé, med humanisten och grannbloggaren Anders R. Han visade sig vara en riktigt sympatisk person, med en viss portion humor också.

§2. Han berättade bl om neurofysiologi, om sin familj, samt om planerna på att starta en division: Unga Humanister i Skåne. Intressant. Vi var rätt så överens om att religiöst förtryck inte är bra (en plattityd...) och så avhandlades fri vilja kombinerat med Guds allmakt, universums upphov, samt andra små detaljer, som statistik t ex.

§3. Och så anslöt Doktorn, efter en timme, så att vi kunde sitta och filosofera ännu mer.

Vi höll på att bli lite väl nördiga ett tag, när det handlade om resonemang kring Monty Hall-leken ("varför byta låda?"), men vi lyckades balansera det på en rimlig, social nivå.

Det här får vi göra om, Anders :)


§4. Ps. Det hjälpte också till att Viggos spelade rock n roll/rhythm n blues (Ray Charles bl a) hela tiden, i en hyfsat dämpad ljudnivå.

27 nov. 2008

Klimatinlägg hos grannen


Varning, här kommer länk till två av mina klimatposter i bloggen Uppsalainitiativet; säg till om de är opedagogiska:

* Introduktion till debatten om vattenångan

* En väderprognos är inte samma sak som en klimatförutsägelse

Vad tycker ni förresten om bloggbeskrivningen/underrubriken för Uppsalainitiativet?
Är den för fräck eller är den helt enkelt friskt polemiserande?

23 nov. 2008

En lite annorlunda bön

O Jesu, du som är saktmodig och
ödmjuk i hjärtat, hör min bön

Från begäret att bli älskad
Befria mig, o Jesu
Från begäret att vara eftersökt
Befria mig, o Jesu
Från begäret att vara omtyckt
Befria mig, o Jesu

Från ängslan att bli förlöjligad
Befria mig, o Jesu


(ur kardinal Rafael Merry del Vals litania för en själv som lever av tro)

20 nov. 2008

Balans i mina blog headlines?


Johan S ger en liten tankeställare med sitt inlägg om jämställdhet på tidningars hemsidor och bloggar. Jag räknade lite på min blog headlines-lista, dvs den som visar de senaste inläggen hos några frekvent uppdaterade bloggar jag länkar till.

Av 22 nuvarande element, är det......åtta....som har minst en kvinnlig écrivain. Hyfsat? Två tjejer till, kanske?

Värre är det med listan som har rubriken "Intressant", dvs min blogroll: Av 43 blogglänkar, går 13 st till kvinnliga skribenter.....hm.....

Har ni några tips på vassa kvinnliga bloggers? Gärna med följande teman: Kristendom, vetenskap, musik, humor, miljö- och klimat..... Kommer inte acceptera någon modeblogg, om man uttrycker det milt.... ;)

17 nov. 2008

Jantelagen är bara toppen på isberget....

Mackan blir ordentligt ledsen över att Lidl visst hällt frätande rengöringsmedel i matresterna (urk! är detta verkligen sant?), för att hålla luffarna borta från butikens sophögar. Nå, de varnade åtminstone med en skylt, och omständigheterna var säkert flera och besvärliga...

Men det hela får mig ändå att tänka på en grov missuppfattning många har, vad gäller begreppet missunnsamhet (och avundsjuka). Det är inte bara gentemot dem som har det bättre som vi blir avis, utan här kommer den sorgliga biten:

Vi människor har också en tendens att ibland inte ens orka med om någon kommer upp sig till att ha det 1/10 så bra som vi själva. T o m det kan irritera. Det är knappt så man tror det själv, men de reella mänskliga egenheterna övergår ens föreställningsförmåga.


Hur ska vi motverka detta?

13 nov. 2008

Rostar-filosofi

Tipsar så gärna om Séra Jónatans trevliga inlägg där han diskuterar disktrasors olika kvalitéer.

Och så tänkte jag helt fräckt och ogenomtänkt sno idén och fråga om en annan köksvän:

Brödrosten

Hurdan ska den vara, anser ni?

High-tech med en massa rattar och knappar? Avec le formidable fjärrkontroll?
Eller ett riktigt gammaldags gallerskelett?
Kromfärgad?
Som en dammsugare till formen?

11 nov. 2008

Blogmeet

Kära bloggvänner, jag vill meddela att jag inte är rädd för att ni ska visa er vara annorlunda än hur jag föreställt mig er. Åtminstone inte åt ena hållet.

När jag läser era bloggar, så får jag ofta ett superhoppigt och glatt energi-knippeintryck av er, massor med upptåg etc. Det är kanske därför jag blir nervös när jag ska träffa någon av er. "Åh, nej, nu måste man le brett en hel kväll. Undrar om h*n kommer att tycka att jag är tråkig"

Men så visar det sig, att ni är mycket mer avspända än jag trott, speciellt coole norrlänningen Johan S. Så skönt. Denna gång blev det Burger King istället för MC.

:)

10 nov. 2008

Vetenskaplig konsensus och debatt-nivå


Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat är "Missförstånd och känslor i debatter", som jag tidigare skrivit om vid flera tillfällen.

När man debatterar komplicerade saker på bloggar och på internetfora, så vill man gärna hänvisa till någon form av auktoritet inom aktuellt vetenskapligt fält.

Motdebattören kan sedan svara med att länka till en undersökning/professor som säger annat. Och så gäller det att (för den som hinner och är intresserad) botanisera bland de olika undersökningarna, för att kolla vilka felkällor de kan tänkas ha. Ibland ter sig svaret tydligt, men ofta är det en hel härva att reda ut, bland alla påståenden.

Jag tänker mig vetenskaplig metod som ungefär följande:
Logik och förnuft tillämpad på empiriska observationer

Ju känsligare ett debattämne är, desto fler olika uttlanden och tolkningar av observationerna.

En riktigt het potatis blir det om det mest råder oenigheter utanför den vetenskapliga sfären, dvs bland folk som inte är forskare inom fältet ifråga, samtidigt som man är ganska överens inom akademierna.

Funderar lite på hur man ska lösa problemet med de överhettade diskussionerna som jag sett ute på nätet, där deltagarna inte tycks förstå vilket klurigt ämne de dividerar om (och det är ofta två väldigt smarta individer som stångar sina pannor blodiga) - även om detta inte betyder att den ene inte kan ha helt rätt. Här kommer några förslag:

1. Ta en fråga i taget, (eller kanske några få i punktform); det är ett sätt att ödmjukt erkänna ämnesområdets många parametrar.

2. Oavsett vilken ståndpunkt man har, kan det vara hederligt att informera om det som verkar vara konsensus inom de vetenskapliga akademierna ute i världen.
Man behöver absolut inte hålla med gänget, men det underlättar om man då nogrannt berättar varför.

3. Det kan vara en fördel om de undersökningar som stöder ens tes finns publicerade i en väl-renommerad tidskrift: T ex Nature, Science, etc....
(även dessa redaktioner har vid några tillfällen blivit lurade, men de har kontroller som gör det mindre sannolikt för bluffarna att slinka igenom)

4. När man kritiserar ett specifikt resonemang/undersökning, så bör man argumentera för på vilket sätt just den visar fel, eller vilka felkällor den har (man får gärna vara hur konkret som helst på denna punkt)

5. Man får extra guldstjärna om man även påpekar det som motståndaren har rätt i :)


Uppsala-initiativet: Vad är så bra med konsensus?

6 nov. 2008

Vilken bok....


Vilken bok tycker just du att man bör ha läst här i livet?


(Bibeln är här utom tävlan)
.
.
.
Photo description: Alan Alexander Milne, the author of Winnie-the-Pooh,
Source: Ilmari Karonen (Talk contribs) (recovered from the Wayback Machine)
License: Copyright Fair use, Image information tag

3 nov. 2008

Om att låta nyfikenheten om Gud få ha sin gång

En benediktinnunna som är god vän till familjen berättade för mig, under en skogspromenad, om sin barndom i Tyskland. Har aldrig frågat om hennes ålder, men gissar att det var ca 65 år sedan.

Hon förklarade att hennes mor var den religiösa och starkt gudstroende i familjen, men hon pratade nästan aldrig om detta. Nämnde knappt ordet Gud. Det fanns en del omständigheter kring det hela som gjorde syster A och hennes småsyskon nyfikna:

Mamman vandrade visst varje söndagmorgon en lång väg (var det t o m en mil)till närmsta kyrka, för att gå på högmässan. A mindes speciellt när modern drog på sig alla kläderna, flera lager, och pulsade ut i tjocka snön, på vintrarna.

Hon bad inte ens barnen att följa med. De fick göra som de ville, men de blev med åren otåligt nyfikna på hennes mysterium, och den frid hon tydligen utstrålade när hon bad. De ställde fler och fler frågor....

Det slutade med att två av syskonen blev nunnor.


Vad tror ni om att vara mystisk om Gud? Om att låta frågorna komma själva?


Photo: December frost in Sweden, Author: Sigurdas

29 okt. 2008

Vad man inte kan bevisa/motbevisa, men som ändå kan vara sant.

Den nystartade kristna tankesmedjan Clapham-institutet avslutar sin debattartikel i Borås Tidning, på följande sätt:
.
De andra pusselbitarna i den subatomära verkligheten förutsäger att Higgs partikel borde finnas där. Därför kan vi förvänta oss att den existerar även om ingen har sett den. Om denna slutsats gäller ”gudspartikeln”, torde den i än högre grad gälla Gud själv.

Jag tror att andemeningen är ungefär denna: "Det finns annat än Gudshypotesen som många människor anser är sant, och kan vara det, trots att inga bevis/motbevis finns, eller ens någonsin kan ges"

Synd att de i så fall använder Higgs-partikeln som liknelse.
(Förbundet Humanisterna tar fasta på detta och svarar direkt)

Tänker att Clapham-gänget missar en viktig poäng som de faktiskt kunde spela på om de resonerade lite mer kring begreppen och valde ett annat kort istället för Higgs-kortet. Här kommer mitt förslag:

Higgs-ets existens kan kanske motbevisas med någon metod, om det inte finns. Jag spånar och skojar lite här med följande scenario: man kan t ex kanske tänka sig att en helt ny typ av partikel kommer att hittas som med säkerhet fastställt inte kan existera samtidigt som ett Higgs-fält, eller nå't (kanske något för komiker, exempelvis Saturday Night Live, att skämta om i några sketcher (-: Skulle vara kul att se ).Med andra ord är Higgs-teorin med stor sannolikhet falsifierbar.

Men vad som INTE torde vara falsifierbart, om de vill jämföra med Guds-hypotesen, är att det kan finnas andra universa, som är oberoende av, och osynliga/oundersökningsbara från, vårt universum.

Även om det går hundratals år och man fortfarande inte kan se ett spår av något som i undersökningar tyder på ett multiversum, så kan vissa personer ändå hävda att det existerar, utan att de för den sakens skull måste ha fel. Forskare som är multiversum-anhängare kan hävda att det existerar enligt en matematisk/fysikalisk modell som vi ännu inte har tänkt på.

.
Image: Holmberg II / UGC 4305
Source:
http://gallery.spitzer.caltech.edu/Imagegallery/image.php?image_name=sig07-025
Author:NASA/JPL-Caltech/K. Gordon (Space Telescope Science Institute) and SINGS Team
This file is in the
public domain because it was created by NASA.

24 okt. 2008

En vagt memorerad anekdot

En dominikanbroder berättade för ett tag sedan om klostret i Frankrike som han hade bott i. På kvällarna brukade han klart föredra att ha tyst och lugnt omkring sig, för att kunna be vesper och kompletorium så fokuserat och meditativt som möjligt. Han ville sitta i godan ro och tala med Herren om dagen som gått, arbetet, om gemenskapen med de andra bröderna, samt kunna promenera i trädgården. Han visste dock inte alltid riktigt vad han skulle fokusera speciellt på, kontemplera, och tyckte sig behöva mer och mer tid för att lugna ner sig och komma i rätt stämning. Han viskade ofta bönerna, istället för att sjunga eller läsa upp dem, för att vara så diskret som möjligt.

På andra sidan gården såg han ofta att ljuset var tänt och att en av bröderna talade högljutt, och då och då inbjöd gäster till den delen av huset. Ibland lämnade de klostret precis före kvällsmaten; hur kan man då hinna förbereda sig för aftonbön, undrade vår vän. Emellanåt spelade denne granne på det gemensamma pianot och klinkade på ända till kompletoriet. Det lät en del.
Vår hjälte tyckte också om pianospel men inte på det här sättet.

En dag kom en provinsmästare (eller var det en biskop?) på besök, och då kände vår vän en stor lättnad. Nu skulle han kunna prata med någon som verkligen förstod. Hans egen abbot hade tidigare hållit med honom, men inte tyckt att problemet varit av den angivna.....magnituden.

Samma kväll hade han en glad pratsund på tu man han med denna gästande chef, om ditten och datten, världens tillstånd, politik, filosofi, musik, etc. Brodern såg sin chans och började beklaga sig över sin granne... Mästaren tänkte efter, han hade inte fått uppgifter om andras klagomål, eller ens abbotens:

"Hmm...menar du alltså att det är för mycket ljud som strömmar från rummet i fråga? För mycket ljus? Släcker han lampan för sent? För mycket glädje?

Kanske är det något annat som du egentligen oroar dig över? Att han funnit denna glädje i hjärtat som du själv också skulle vilja ha? Är det möjligen där som skon klämmer?"

Brodern började fundera och tog motvilligt till sig den överraskande reflektionen, men kände sig efteråt lättad, för någonstans inom sig visste han att denne grannbroder omöjligen skulle kunna göra honom nöjd, oavsett tystnad. Det var han själv som behövde bli lycklig i sin vardag, och med sina val.


Skrev ner detta från minnet av en liten liten berättelse; detaljerna stämmer nog ganska dåligt.

Fick inspirationen till inlägget från Johanna G, som skrev om avundsjuka.

photo & copy; MIROSLAV VAJDIĆ for openphoto.net CC:Attribution-ShareAlike

22 okt. 2008

Är det professorer som skrivit detta?

Angående den globala uppvärmningen: Jag säger inte att jag vet vart klimatet är på väg någonstans, men man blir ju lite...... putt & så över snitsiga felslut:

Från NyTeknik "Kyotoprotokollet bygger på ett falsarium"
[*teaterviskar* på ren svenska: falsarium = bluff]:

Hur stor är stegringen? Svar 0,6°C. Så noga kan vi inte avläsa våra termometrar och därför är knappast ökningen alarmerande.
Forskarna vet i dag alldeles för lite om hur klimatfaktorer påverkar eller motverkar varandra.
De kan inte säga om det blir varmare eller kallare om 14 dagar men påstår bestämt att det blir 2 eller 4°C varmare om 100 år.



Oj, oj Man vet inte var man ska börja...här var det förhastade slutsatser med mängdrabatt:

1. ....så noga kan inte den vanliga analoga hustermometern avläsas

(men väl forskares mätinstrument)

2. En medeltemperatur är något helt annat än t ex
"den omärkliga skillnanden mellan 20,0 C och 20,6 C under en viss eftermiddag". I en medeltemperatur ingår fluktuationer (t ex vissa års extra heta somrar) vars amplitud är större än denna medelhöjning. Det kan vara skillnaden mellan att stå ut och att krevera för en pensionär i Sydeuropa . Men det visste väl artikelförfattarna om redan? Empati med dem som inte bor just här?

3. Näst sista meningen kan inte bemötas förrän källa till påståendet anges.

4. Sista meningen i citatet är just så kort och snitsigt formulerad att jag förstår en av anledningarna till att irrläror påstås få bättre fäste bland människor, än krångliga seriösa förklaringar.

Att förutse vädret om 14 dagar är en sak. Om 14 dagar kan man analysera bokförd statistik från de senaste två veckorna. Idag har vi statistik på mer än de senaste hundra årens alla dagar. Att mäta trender och göra prognoser är två olika saker. Trots att man inte kan göra en riktigt god 14-dygnsprognos vad gäller temperatur, så kan man med stor precision (konfidensintervall) förutspå inom vilket intervall denna temperatur kommer att ligga. Ring SMHI och kolla.


Photo: Picture of milk thermometers taken by en:User:Tijuana Brass.
Licensed under the GFDL

21 okt. 2008

Träffande!

Josh om fikarums-samtal:

"....Det är smått obegripligt egentligen, för på tu man hand är många av dessa människor resonabla. I fikarummen uppstår någon slags lynchmobbsmentalitet där samtliga slutar tänka själva och låter sig ledas och eldas på av den som härjar mest....."

Pontus:

"....Många gånger har jag suttit i kyrkan och frestats att försöka verka lite mer from och övertygad än vad jag egentligen är. Kanske har jag stönat lite extra mycket när vi bett tillsammans, kanske har jag med munnen tackat för mer än vad mitt hjärta känner. Jesus varnade oss för just den typen av hyckleri (Matt 6:5)...."


Läs också med fördel en viss kommentar av Charlotte-Therese, hos Monica

Photo source: DocteurCosmos
Permission: GNU Free Documentation License

18 okt. 2008

En seglivad myt

Tänkte påpeka något självklart, men som inte alltid kommer fram i den heta debatten. En överväldigande del av läsarna kommer kanske tänka "ja, men det visste jag ju redan", men jag har inte sett någon bloggare eller tidning ta upp det hittills (Skönt, då finns det något kvar för mig att skriva om ;) )

Ofta sägs det i abortdebatten att motståndarna har religiösa skäl, men:

Alla ateister är inte automatiskt för dagens liberala abortlagstiftning.

Jag har träffat minst två starka ateister hittills som noggrannt påpekat sin ståndpunkt och varit lite modstulna av att klumpas ihop med den stora massan som inte delar deras åsikter. De har känt på fördomen från alla möjliga människor, både kristna och ateister.


Bloggtips: Johan S: Perspektiv på katolsk statistik, På vacklande ben: Fosterutveckling och abort

Photo: Tautropfen auf Spinnennetz, By user: Friedrich Böhringer (Talk contribs)
License: Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5

16 okt. 2008

Bloggare finns på riktigt

I förrgår eftermiddag var jag mäkta nervös, satt på Öresundståget mot Helsingborg, hade avtalat möte med en Skåneturistande bloggpolarinna jag aldrig hade träffat förut. Händerna skakade och hjärtat bankade. Kan inte riktigt förklara varför.

"Åh, nej, hon kommer tycka att jag är tråkig, pinsam, hon kommer inte att förstå min skånska dialekt.....de berömda guturala lätena.....vi kanske kommer att stressa iväg till klostret hon ska besöka....hon kanske vill äta en bit mat på ett riktigt dyrt ställe.....vill väl inte veta av Knutpunkten (centralen)....efter att man gjort ett första intryck kan man inte göra det igen....men egentligen är jag högst förväntansfull"

..."Mina damer och herrar, nu är vi framme i Helsingborg, hoppas ni som ska stiga av har haft en trevlig resa"....
Satt på en bänk ett tag och väntade, gick fram till en kvinna med blommig kjol enligt beskrivningen jag fått "Hej, ursäkta mig, heter du möjligen Charlotte?" "Ja, Ann-Charlotte!"
Nå, det verkade fel, vi fnissade och hon önskade mig lycka till med lokaliserandet.

Plötsligt såg jag några omega-3-kapsel-försäljare (ni vet sådana som prackar på folk prenumerationer, som man sedan aldrig kan säga upp) som hade klamrat sig fast i en tjej med blommig kjol. Aha, tänkte jag och gick fram för att rädda henne.
"Har ni vetenskapliga belägg för att omega-3-olja är bra för hälsan?" log jag brett.
Charlotte kände igen mig från ett foto och vi sprang ifrån prångel-månglarna.

Sedan blev det imperiet: maratonfika på McDonald's, med fin utsikt över oktobereftermiddagen, en del skratt, filosofi, berättelser om oss själva, bloggteknikaliteter osv.

Skoj!


Pga buskablygsel ville inte Charlotte vara med på foto, så det blev en amtörmässig utsiktsbild istället. Klickar man på den, syns solskenet bättre.

9 okt. 2008

Föräldrar/vuxna bör uppmana till empati

Jag blir berörd av en insändare i Dagen. Författaren Dag Öhrlund skriver om den skriande bristen på empati, bland olika grupper i samhället,

men han visar inte endast en nattsvart beskrivning av läget (mobbing, hänsynslöshet, våld) utan är hoppfull inför att ämnet etik finns på skolschemat

"Det är bra, ty någonstans på vår resa mot framtiden har en del av självklarheterna försvunnit."

Jag anser att det finns en ännu viktigare komponent, hos föräldrarna. Barn som har föräldrar som visar upp förakt för vissa grupper i samhället, samt inte aktivt uppmanar dem till medkänsla med kamrater och omgivning (och kollar upp emellanåt så att det följs), kommer inte att finna vägen till empati i första taget.

Inget skolschema i världen kan kompensera för det.


Photo: The mill "Vester Mølle" on Ærø Island, Denmark
By User:Erik Christensen Permission: GNU Free Documentation License

6 okt. 2008

Murphy ville bara varna för slarv

Mången individ har hört den slitna klyschan 'Murphys lag', som i vardagen mest verkar innebära att: "allt som kan gå fel, kommer att gå fel". Jag har själv en kassakö-magnet som gör att jag automatiskt väljer den långsammaste kön bland alternativen i affären.
När jag ska ta upp min nyckelknippa med fyra liknande nycklar på, blir den som passar i dörren "alltid" den sista.

Enligt Wikipedia var Murphys ursprungliga formulering:
"Om det finns två eller fler sätt att göra något på, och ett av dessa sätt leder till en katastrof, så kommer någon att göra det på det sättet".

Kanske har ni även hört om ursprunget till praxisen:
nämligen om att Edward A. Murphy (1918-1990) var en ingenjör inom det amerikanska flygvapnet. Hans specialité var säkerhetssystemen, och han ska visst ha varit en perfektionist som ville förebygga minsta tänkbara risk (en bra egenskap på hans position, thank you!)

För att förstå varifrån denna worst-case-lag emanerar, behöver man läsa några ord om raketsläden:
Det är helt enkelt en testplattform som glider fram och tillbaka på ett par skenor, och används för att studera acceleration av den flygutrustning som ansågs för farlig för att testas direkt i pilotbemannade flygplan (istället användes dummy-dockor).

Under testen ville man bl a mäta de sk g-krafterna så väl som möjligt, och mätintrumentet bestod, om jag förstått rätt, av 16 st tvåsidiga sensorer. Det räckte med att en enda av alla dessa sensorer var kopplad åt rätt håll för att arrangemanget skulle funka. Det fanns med andra ord ett stort utrymme för slarv och glömska.

Vid ett test med en riktig schimpans (antar att den klarade sig) i förarsätet missades mätning och gav noll-utslag. Tydligen hade varje sensor monterats åt fel håll.....

Murphy fick under påföljande presskonferens skylla på sin assistent:

"If that guy has any way of making a mistake, he will."


Berätta gärna om era egna tolkningar av lagen.


Photo description:
Daisy Track, a test track for an air-powered rocket sled used at Holloman Air Force Base. Now located at the New Mexico Museum of Space History at Alamogordo, New Mexico.
Author:
AllenS "I, the copyright holder of this work, hereby release it into the public domain. This applies worldwide."

3 okt. 2008

"Åh, nej, bussen åker till Norge!"

Ska försöka återge en liten episod som Doktorn berättade om igår. Han satt på bussen på vägen hem och bakom honom satt en liten, liten flicka med sin mor.

"Mamma! mamma! varför kör bussen en annan väg, för??"

"Jo, du förstår, det är ombyggnad och därför tar vi en omväg..."

Men då snyftade den lilla ordentligt

"Nej, nej! Det är inte sant mamma! Jag vet att den kör till Norge!
Bussen kör till Norge! Buhuhu....snyft....


Gulligt och dråpligt, men Doktorn kände inte att det var läge för at skratta i den situationen. Har ni några barn-anekdoter färskt i minnet?


Klicka på fotot om ni vill se något vackert.
Photo: View of Polar circle from Hurtigruten ship. Winter 2006-2007 Author: Janter
Permission: GNU Free Documentation License

29 sep. 2008

En lösning?

Hej igen efter några dagar. Pga tidsbrist och ebb i idé-kassan har det varit tunt med inlägg härhemma, och nu när man i godan ro äntligen slår upp tidningarna igen, så blir det lite rådvillt. Kan ni hjälpa mig att förstå vad finanskrisen i USA handlar om? Kanske ligger en sammanfattning i någon läsares jackficka?

Jag är för det första alldeles förbluffad över att kongressen relativt snabbt kommit överens om ett krispaket. What? Behövs det inte tusentals kalkyleringar till? Politiker är väl annars mästare på att inte nå kompromisser?

Har ni några idéer om hur man kommer ur krisen? Förbön?


Ps. Jag är medveten om att frågan är långt mer invecklad än den om Higgspartikeln
.


UPPDATERING 30/9:
Jodå, hade väl det på känn, ryktet om överenskommelse visade sig alltför bra för att vara sant. Hoppas nattmanglingarna ger resultat om några dagar.

Svd: Pelosi rodde hem krisplanen, Vi måste rädda 13 banker, Dagen: Bönemöten på Wallstreet


Photo: Cash register "National". Author: Audrius Meskauskas
Permission: GNU Free Documentation License, Version 1.2

27 sep. 2008

Vecka 39: sista rapporten??

Vad säger ni? Tror ni Sveriges riksdag kommer överens om att anta integritetstilläggen till FRA-lagen?

Min favorit är den om att man ska få reda på om man blivit avlyssnad, respektive intressanta paragrafen om när "collected information" ska kasseras.

:)

Dagen, Svd,

23 sep. 2008

Nykterism p g a solidaritet eller medkänsla?

Kära bloggare och andra läsare.
Har tänkt på det här med frikyrkornas budskap om nykterhet: Vad tycker ni om absolutism (eller i oss katolikers fall: absolutism, utom vid nattvarden)?

Visst står det i evangeliet om att Jesus gjorde vatten av vin, och dessutom finaste vin, till bröllopsgästerna,
men jag har, handen på hjärtat, i allmänhet mindre och mindre emot nykterism: kanske har man en vän eller flera som har problem med alkoholen, man har kanske varit med om det värsta, misshandel och dylikt.

Hur långt anser ni att man kan gå med denna sympati?


Dagen: Vita satsar på "tvärkristen" nykterhet

19 sep. 2008

Vecka 38....you know what's coming....

....fortfarande inga rapporter om tilläggspropositioner till FRA-lagen, nähä, nänä, men jag har lurat lite på det här, och man behöver kanske inte vara så orolig för våra privatliv, redan nu. Trodde förut att FRA-avlyssning utan krav på domstolsutslag redan trädde i kraft 1 juli i år, men det visar sig inte bli av förrän 1 januari 2009. Om några månader alltså. Utan tilläggen får man väl inte klubba igenom lagen?

Fast jag undrar.....tror ni att dessa integritetstillägg kommer att bli så bra om de hafsas ihop efter Lucia, eller så?


Photo info: lussebullar (lussebuns) Uploaded by Pieter Kuiper Author: Per Ola Wiberg from Ekerö, Sweden. License: Creative Commons Attribution 2.0

Twingly: SvD,

Bloggtips: Josh: Sextonde september


17 sep. 2008

Lite lagom kristen.....


I lördags fick Doktorn och jag möjlighet att träffa bloggpolaren Excelsis, som var på Skåne-besök. Toppen! Vi körde lång-fika på McDonald's (*duckar*) och berättade lite om oss själva i godan ro.

Hoppas vi ses snart igen, Excelsis, i mer ordnade former :). Vi har tyvärr inget alibi, dvs bildbevis, för vi hade inga kameror på oss, men next time, kanske.

Under senare delen av sejouren kom vi in på frågan om tron i vardagen. Hur mycket ska man offra för sina principer egentligen? Vem är en god kristen?

Märkte senare att Johanna G hade funderat kring denna känsliga fråga:

Skulle jag verkligen vara beredd att utstå förföljelse och tortyr, ja till och med vara beredd att lida martyrdöden för min bekännelses skull? Självklart skulle jag vilja säga "Javisst!" på den frågan, men sen har jag ju redan i dagens situation - där bekännelsen på sin höjd innebär att jag blir förlöjligad och att folk ser ner på mig - svårt att rakryggad bekänna allt.

Intressant inlägg. Visst har man läst artiklar och notiser om diskussioner mellan den som tycker religion är löjligt och den som är djupt religiös, men dessa debatter utspelar sig framför tv-kamerorna, vanligen mellan professorer (en ateist mot en kristen, t ex), mellan professorer och pastorer, etc.

Jag har ofta undrat hur dessa personer gör i vardagen. Det är sällan jag själv yttrar något om min tro på dagarna, förutom med kyrkfolk

Grubblat massor på detta med att alla egentligen är kallade till att bli helgon, etc, och skulle så gärna vilja tillföra någonting.....hmmmm......kanske kan jag se det från ett annat håll:

Många kristna har inget val. De måste utstå förföljelse och förlöjligande ute i världen. På många håll blir man fängslad och avrättad enbart för att man är präst/biskop/nunna.

När man tänker på det skäms man lite....eller...ja, mycket.

Vissas vardag är det vi härborta funderar på om vi kanske möjligen skulle smutta på lite grann.

Vad tycker ni förresten om folk som ger bort sin egen säng till en hemlös för att själv sova på det kalla golvet? Ett stort knippe helgonförklarade har gjort så i historien.

Jag menar att detta är överkurs, och väldigt annorlunda,
men det ska definitivt inte förlöjligas eller pekas finger åt, för då åker min puls upp off the scale.

Ska inte en människa få lov att ge bort vad hon vill?


På VoF: Jesu offer

Bloggtips: Närvaroattacker (Excelsis): Martyrium

Dagen, Dagen,

Photo info: An almost burnt-down lit candle on a candle holder, Author: J. Samuel Burner
Permission: Creative Commons Attribution 2.0

15 sep. 2008

Enkel sammanfattning om Higgs-fältet

"In essence, this field is analogous to a pool of molasses [sirap] that “sticks” to the otherwise massless fundamental particles which travel through the field,

converting them into particles with mass which form, for example, the components of atoms."



För övrigt så har jag nu lagt upp den distanserade och kanske t o m smått roliga enkäten om Higgs-partikeln, i marginalen.


Min gissning är att ju mer tiden lider, desto mer skeptiska blir folk till att just Higgs-et återfinnes.
.


Photo: Organically produced blackstrap molasses produced in Paraguay By: Badagnani

12 sep. 2008

Weather report vecka 37: inga integritets-tillägg


Snart trippar yttrandefriheten på en tråd tjock som en ångström, eller som.....en virtuell supersträng.

Nu ska visst även webbläsar-programmen (t ex Google Chrome, samt nya Internet Explorer) vara "interaktiva" genom att registrera de sidor vi surfat på, samt tiden per besökt sida.
Seriöst: I konsekvensens namn bör man då inte ta ut någon "media-avgift" (nya tv-licensen) från alla dator-/tv-ägare, för de som har interaktiv webb-läsare bör kunna kollas minut för minut så de inte till äventyrs surfar in på svt-program-klipp-sidorna.

Lägg därtill den föreslagna bloggregistreringen, från EU-håll.

Jag ska sluta blogga och, precis som Josh och Opassande, börja med en uppdaterad hemsida istället ;). Eller vänta: ett forum för åsikter bland kommentarerna!

Senaste nytt från riksdagen:
Nope ännu inga propositioner om integritets-förbehåll till FRAs spanings-möjligheter. De förslag som var två riksdagsledamöters krav för att rösta "ja", om de kommer ihåg.
.
Photo info: By user Fg2 Description: Umbrellas at a temple in Japan.
.
Twingly:
Dagen, Dagen, Svd, Svd, DN, DN,

8 sep. 2008

Ville bara ge er hopp


I marginalen har jag haft en viss enkät uppe ett tag nu:

"Har du fått bönesvar, någon gång?"

.
Av 200 som svarat ser det ut som följer:

* Ja, det tror jag nog att jag har: 18 % (36 st?)

* Ja, verkligen!: 46 % (92 st?)

* Ja, det kanske kan tyckas så, men jag tror inte på Gud idag: 2 % (4 st)

* Nej, inte vad jag kommer ihåg: 4 % (7 eller 8 st, beroende på avrundning till hela procent)

* Nej, men jag tror på Gud ändå: 2 % (4 st)

* Nej, och jag tror inte på Gud: 27 % (54 st)


Redan från början förstod man att frågan inte skulle ge något adekvat statistiskt resultat. Jag har emellertid en hel del icke-troende läsare, så svaren blev ändå spridda. Hoppas att många kände sig peppade av frågan, och kan se mer positivt på tillvaron, efter att ha erinrat sig sina välsignelser :)

Intressantaste svarsalternativet var kanske:

"Ja, det kanske kan tyckas så, men jag tror inte på Gud idag"
.
.

1 sep. 2008

Fördelar med gudstro?


....kan man tänka sig några evolutionära fördelar med att tro på Gud/det övernaturliga?

.
.
.
Twingly: SvD, SvD
Photo: "A lady beetle perches on barley." Author: Thomas Voekler
Permission: GNU Free Documentation License

28 aug. 2008

Varför finns bevisbördor, tror ni?

Jag har en fundering kring det som diskuteras i kommentarerna till Doktorns inlägg Bevisbördan i frågan om Guds existens. Varför blir blir debatten mellan Anonym och Doktorn komplicerad? Ämnet verkar klurigt, och jag vill gärna utreda vad vi redan ser som självklart när vi börjar diskutera: är det samma saker?

1. Vad är bevisbörda för någonting? Definiera gärna.

2. Vilken är den ursprungliga idén med bevisbörda? Vad tror ni?

3. Kan man utifrån själva definitionen av bevisbörda/argumentbörda, sluta sig till vilken av parterna som har densamma?


I nästa inlägg lovar jag att förklara varför jag ställer dessa frågor. UPPDATERING: Jag kanske redan förklarar i kommentarerna nedan.
.

Photo: "Autumn colors vs evergreen", By user: Fir0002 Licence: GNU Free Documentation

Behöver inte ha rätt på alla.....

Jag testade två olika svar på den ena av de åtta quiz-frågorna, och omdömet blev sjysst nog likadant:

You Are Incredibly Logical
Move over Spock - you're the new master of logic
You think rationally, clearly, and quickly.
A seasoned problem solver, your mind is like a computer!



Tipset kommer från Orsakverkan

22 aug. 2008

Vad var det som började för 13,7 miljarder vårar sedan?


Ibland funderar jag på följande oklarheter. De är kanske inga paradoxer, men det känns som om några led i argumentationen kan ha hoppats över:

Om forskarna bestämt hävdar att vi inte vet vad 'tid' är för någonting: Hur vet man då att tiden inte alltid funnits? Vad var det för entitet som började existera vid Big bang?

Och om man nu anser att det finns många universa (många 'alltihop'?), hur kan man då fastslå att tiden har en början? Vilken tid lever/levde de många okända 'grannarna' i?

21 aug. 2008

Den där sköna biten...

.....alltså, en annan är ju för dålig på att (vilja) anta utmaningar - ni vet de här kedjebreven oss bloggare emellan. Har knappt klarat någon uppgift som grannbloggare hittills har ålagt mig. Öken. Men den här gången får jag skärpa mig eftersom det tydligen handlar om att sprida kärlek genom musik TheRealMymlan startade kalaset och Emma Opassande hängde på. Mackan var den som länkade hit och gav mig huvudbry... ;)

Nåväl, jag får börja. Minnet är speciellt, även om det kanske låter alldagligt. Jag hade bestämt mig för att sörja efter någon olycklig kärlek och åkte till vackra Helsingborg för att ensam uppleva en solig söndagseftermiddag. Jag minns att jag stod på en utsiktsplats, Terrasstrapporna nedanför den medeltida borgen Kärnan, och blickade nedåt, ut mot havet, mot färjorna, mot Helsingör.
.....hade tagit med mig något band (farsans?) i min gamla Walkman, och i hörlurarna hördes Jeff Lynnes (Electric Light Orchestra) fina stämma, tonsäkerhet, och genialiska arrangemang.

Får ibland tårar av glädje, inte av sorg, då jag hör hans version av den klassiska gamla balladen Stormy Weather. Exquisite.

Trots titeln tänker jag på blå himmel, solnedgång och trevliga människor, goda vänner, samt på dagar som går från sorgliga till glada. Kanske på grund av det lunkande, coola tempot. Lyssna och njut, vänner. Stormy Weather blir inte bättre än så här:

http://www.youtube.com/watch?v=sv48OwxXOTs


Ps. Mackan, du undrade om det möjligen skulle handla om bluesharmonier, som brukligt i min blogg, och jodå, visst hör man spåren av de berömda ackorden E7, A7 och H7, någonstans.

Jag önskar förresten att Hosanna, Pekka, samt Charlotte-Therese ville dela med sig av lite musik som får dem att tänka på kärlek :), gärna med ett par rader som förklarar.

Två aktuella citat jag får svårt att glömma....

....speciellt detta första, som jag inte minns exakt. Imorse på tv-nyheterna visades ett inslag om den tragiska flygkraschen i Spanien igår, där ungefär 150 människor dog. Jag tänker på en samlad sörjande pappa, på flygplatsen, som försökte förklara för reportern:

Reportern: "Det måste kännas fruktansvärt?"

Pappan: "Ja, tänk dig att du ska hämta din son som fyller 23 år idag, på flygplatsen, och så får du reda på att han inte finns mer...."

Detta ska jag komma ihåg.


Det andra citatet kommer från debaclet om den pekande handen vid tryckknappen på styrlådorna vid övergångsställena (handen pekar mot Jesus, enligt tillverkaren Prisma Teknik). De har fått en hel del reaktioner efter tidningen dagens artikel. VDn berättar:

"-Det var en som skrev till mig att han skulle sluta trycka och då skulle jag bli ansvarig för om han blev ihjälkörd. Jag svarade att jag önskade att han skulle vara noga med att se sig för, men att han har kvar ett problem:
"Varje gång du skriver dagens datum så bekräftar du att den du kallar sagofiguren Jesus är utgångspunkt för vår tideräkning, då får du sluta skriva datum också!""

19 aug. 2008

Busschaufförer undrar om de berömda okynnes-knapp-tryckningarna


Tjoflöjt. Johan S har tydligen åkt med en guldklimp till bussförare, som log mot alla, hälsade vänligt, körde försiktigt, etc.. Yes, sådana finns också. Man minns dem dessutom till utseendet, och blir lite glad då just de kör. Good for you, Johan.

Jag har en spaning och ett underlättande tips till busschaufförer, angående de besvärliga Stanna-knapparna. Man har varit med om del otrevliga stunder och spänningar då chaffisen stått och skrikit bakåt:

"Någon envisas med att trycka på knapparna och sabotera. Nu har jag stannat vid hållplatsen; vill någon stiga av eller inte?" "Vem är det som vill av?" "Nå??" "Nå??". Resenärerna blir på något sätt kollektivt anklagade. Gnh. Vi står och glor på varandra i den pinsamma tystnaden "Var det du?" "Eller jag?" Varje gång chauffören startar låter det "Pling! Pling! Pling!" (Märk väl: Inte bara det normala ensamma "Pling"), utan att det betyder att någon vill gå av vid nästa hållplats. Hmmm......

Efter ett par sådana bråk-färder har jag upptäckt problemet; det är INGEN ALLS som står och busar.

Utan vad som händer är att de sk touch-knapparna är överkänsliga, ni vet....de platta runda knapparna för barnvagns-/handikapp-avstigning. De där lirarna sitter på bussväggen och inte på någon stång. En gång stod jag nära en sådan och råkade nudda den: "Pling! Pling! Pling!" lät det högljutt och markerat. Tog en stund innan jag insåg vad jag hade gjort! Som tur är, hade aktuell förare inte ätit vrål-flingor till frukost just den morgonen, men jag började smått lägga ihop två och två....

Kära busschaufförer: De som busar och sabbar på bussarna sitter i regel allra längst bak och står inte vid "rullstols-knapparna". Var brukar klottret vara någonstans, t ex? De är alltså oskyldiga som lamm i dessa fall.

Nästa gång ni hör energiska "Pling Pling Pling!" vid varje start, så kan ni kanske tänka på dessa hi-tech-touch-buttons med häftiga lysdioder på (lyser i två färger dessutom, om jag minns rätt). Någon råkar förmodligen, utan att själv vara medveten om det, röra vid en sådan överkänslig en, med en kavaj-knapp, en väsk-flärp, kanten på en barnvagn, eller med ett hårstrå.....

Tack på förhand. Vi ses :)




Någon annan som har ett brinnande viktigt meddelande till lokaltrafiken?


Ps. Google translate har gjort en obetalbar översättning på detta inlägg.

Twinglar järnet för att ha skuggan av en chans att locka hit någon läsare med nämnda yrke, men jag betvivlar starkt att följande artiklar är frekventerade: Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Svd, Svd, Svd, DN, DN

Image source 1: Skånetrafiken, Image source 2: Västtrafik

13 aug. 2008

Vad var idén med de olympiska spelen?

På högmässan i Mariavalls kloster i söndags, bad nunnorna bl a för de olympiska spelen.

...& mitt i all hype, medial uppmärksamhet, proffsträning, politik, superdräkter och stress, kan man lugnt fråga sig:

Vad var tanken med de första antika olympiska spelen ?

Vad tror ni?
.

OS-bevakning: SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN (Johan Esk: "Nu petar Phelps ner Federer från tronen")

Photo description: Palaestra at Olympia, Author:
mdoege@compuserve.com Permission: GNU Free Documentation License

12 aug. 2008

Psaltaren 102:7


Jag liknar en uggla i öknen, är som en uv bland ruiner.







.
Photo description: Tawny owl [kattuggla], Strix aluco
By: User:Akumiszcza, Licence: GNU

11 aug. 2008

"Argument" om politisk korrekthet....

"Jag tycker si och så, för jag vill inte vara politiskt korrekt. Jag är trött på politisk korrekthet"

.....är inget argument i sig, för ens ståndpunkt.

Bättre kan man väl allt?

Andra uttalanden som är släkt med ovanstående:

"I Sverige finns det visst bara plats för en åsikt åt gången"
"Alla måste inte tycka likadant, så jag anser minsann följande:......"

Hoppas folk motiverar sina åsikter med lite mer substans än bara trots-argumentet. Eller vad säger ni?


Photo description: A group of puffins (lunnefåglar), one with spread wings (photo taken n. Farne Islands, England) Author: Matthias Meckel, Permission(Reusing this image): GNU FDL

8 aug. 2008

Skenande blodtryck i nätdebatter....

.....börjar helt oskyldigt med att man känner att "någon har fel, ute på internet". Jag måste rätta personen, så att inte andra läsare får fel uppfattning om hur saker och ting verkligen förhåller sig! Nu med en gång!

Men när det hettar till och man börjar anklaga varandra(s argument) för att vara knäppa/idiotiska, så sker en liten sak som påminner om speldjävulen, har jag märkt..... man kan kalla fenomenet prestige-trollet. Det kommer smygande....

Den ena parten märker inte att skrupler lyser med sin frånvaro hos den andra, samt att den andra verkar ha hur mycket tid som helst. Ingen syssla på dagarna?

Och så ödslar man onödig tiddeli-tid på denna omogna individ, för man vill inte att h*n får sista ordet inför andra läsare..... men vakna lite här, kära vänner:

Den jobbigaste typen kommer alltid att skriva sista ordet. Inse. Även i en fysikdiskussion på nätet mellan en fysikprofessor och en omogen troublemaker, så kommer troublemakern att 'vinna', det vill säga: fläka upp sista kommentaren, för h*n har förmodligen inget annat för sig.

Ju snabbare man inser detta, och ger den andre sista ordet, desto bättre för en själv: man sparar tid till arbete/studier/familj/livet, samt återfår normalt blodtryck.

En gång för ett år sedan skrev någon
"Ja, men du är ju en idiot som säger...." Jag svarade ungefär
"Vet nu inte vad jag ska säga. Jag blev lite tyst ett tag. Tack för dina synpunkter"
därför att jag omedelbart förstod att häftiga debatter inte var något för mig, inget jag var bra på. Jag är inte kvick nog, inte smart nog, dessutom har jag principer om vilka ord jag använder. Dessa principer och spärrar har uppenbarligen inte motparten.
Dessutom är erfarenheten att påpekar man den andres glåpord, får man "vadå, har jag inte rätt att säga vad jag vill?", och mer maraton-tjafs, tillbaka.

Och det är en grov missuppfattning att anta att troublemakern är av tuffare virke/mer hårdhudad, än man själv är:
skulle h*n inte känna sig sårad/förolämpad, etc, så skulle h*n aldrig använda glåpord, eller vara så energisk med att svara tillbaks hela tiden. Har ni tänkt på det?

Det är skrupler h*n saknar. Inte känslor.

Nästa gång ni tappar tålamodet och känner "system overloaded", pröva med att ge den andre sista ordet, och tänk för er själv "Tja, h*n har nog ändå inget annat att pyssla med i livet än detta bråk"

:)

Ps. Helgardering: Långa intressanta diskussioner är däremot spännande. Lite polemik ska man väl tåla, bara man låter hälsan få leva ifred.


Photo Description: American Pipit / Anthus rubescens På svenska: Hedpiplärka
Author:
Wolfgang Wander, Licensing: GNU Free Documentation license,

5 aug. 2008

Får en känsla av att det inte är städerskor det handlar om.....

.....när frikyrkopredikanten John Bevere talar om att vissa får en högre position i Himmelriket än andra, och att det är hierarkier som gäller.

Tidningen Dagen skriver ofta om nya glada hoppfulla predikant-talanger, och man vill gärna glädjas med dem, men det är något som ofta skaver med det intryck man får. Ett intryck om framgångsteologi. Låt mig försöka sätta fingret på det....lite...originella.....i deras budskap.

Jesus säger att de som räknas lägst här på jorden, kommer först i Himlen. Ju.

Och man måste i det här sammanhanget komma ihåg att han ger auktoritet till en ledare för att betjäna, inte för att härska över andra.
säger Bevere

Så långt allt väl...men stopp och belägg i alla fall:
....här sker ett litet omärkligt, men ändå underförstått hoppeli-hopp: är ledarna på jorden de samma som står högst i Himlen?

Och hela artikeln verkar handla om hur ledare ska vara och inget om resterande 95% av befolkningen. Man får en känsla av att detta utspel om hierarkier i Himlen, har med ledarskapet här på jorden att göra.

Han och många andra predikanter verkar glömma bort de verkliga tjänarna, som inte har/strävar efter, titlar, kändisskap eller bekräftelse i form av en massa människor som berättar hur bra de är hela tiden, samt står och lyssnar på dem minst en gång i veckan.


Synpunkter på följande evangelieord, mottages tacksamt:

Matt 19:30
"Många som är sist skall bli först, och många som är först skall bli sist."


Dagens bloggtips: Vad är ett helgon? (Närvaroattacker) ,
samt få ett fniss hos Mackan: Intervjuer, vigslar och Göran Skytte

Photo source: freefoto.com

31 juli 2008

Om att plocka upp sitt eget skräp

Förrförra veckan skrev jag ett litet inlägg inspirerat av mamma. Gissa vem som nu också har blogg-förslag: farsan, så här kommer en miljö-fråga från honom

Under de senaste åren har man funnit en hel del gamla icke-briserade bomber från världskrigen, ute i Europas storstäder. Nu senast handlade det visst om en halv-tons-bjässe, som hittades av byggarbetare i Budapest; ca 10 000 personer fick evakueras, för säkerhets skull. Bortforsling och sanering är ingen lätt eller billig historia.

Eftersom vi människor - speciellt politiker av alla kulörer - ofta och varmt talar om att vara miljövänliga, samt att göra rent efter oss:

Kan inte de som släppt bomberna i fråga (t ex allierade och ryssar) själva pallra sig iväg till platserna ifråga och plocka upp skräpet de släppt? Jag talar även om alla farliga landminor ute i världen.

Eller: helt enkelt betala för saneringen? Kan det va' så svårt?

Ska bomber och granater undantas från regeln om att plocka upp sina egna miljögifter?


Photo description: Geological museum, Budapest, Source: Made by user Gvarady

22 juli 2008

Spela blues med glädje och rytm

Kan vi vara överens om att blues är trist?
undrar en röst i debatten

Undertecknad får en klump i halsen, svarar, och stoppar till och med in ett gudsbevis på köpet:

På ett sätt, ja: om den är lååååångsam och "billig" dvs om utövaren inte har ansträngt sig utan bara tänkt:

"Ja men, jag kör väl lite långsamma komp i ackorden E7, A7, och B7; det är ju ändå rätt harmoni...."
(inga namn nämnda). Detta händer tyvärr alltsom oftast i bluestältet på Malmöfestivalen.

Analogi: De flesta vaniljglass-typer smakar ingenting, T ex: GB, med ursäkten "Men det är ju bara vaniljglass" Vilken skymf mot den aromrika vaniljstången!

Eller någon som vräker på med sin ensamma gitarr och inte sjunger fint. Keyboard/piano är viktigt i ljudbilden, anser jag. Såvida man inte spelar asbra, tight och perfekt synkat, som ZZ Top, t ex. Då kanske man kommer undan utan vacker sång eller piano.

Sonny Boy Williamson gör många rätt enligt undertecknads humbla mening!
http://youtube.com/watch?v=EZKjm2kUBgc - "All My Love In Vain" - rena Gudsbeviset.
Han sjunger med en behaglig mjuk låg manlig, stark ton, spelar kunglig piano, etc

Hellre bara piano än bara gitarr, säger jag, och hellre lite snabbare, nämligen rhythm n blues

John Mayall lyckas med ett underbart sound med sitt elpiano.
(Han befäster min övertygelse om blues som världens bästa musikgenre)
http://youtube.com/watch?v=u5e0hwbxtrE
http://youtube.com/watch?v=a9lxHeqPkeE
.

Photo by: Andreas Sichelstiel
for Wikipedia.org, Licence: CC Attribution Share Alike
Description: Gibson Les Paul Guitar, detail

17 juli 2008

"Saliga är de som är fattiga i anden....


....ty dem hör Himmelriket till" säger Jesus i evangeliet.

Hur får man ihop detta med alla uppmaningar om förkovring, saklighet, skepticism, noggrannhet, studier, etc?
.
.
Idén till detta inlägg kommer från mamma.
.

15 juli 2008

Lite foton från Bulgarien/Varna


Dormition of the Theotokos, heter staden Varnas katedral, på engelska. Ungefär: "Gudaföderskans insomnande" på svenska. Ännu finare inuti, med massor av väggmålningar (och stor ikonostas).

Det var lite för varmt att gå omkring i Varna, så man fick i princip hålla sig till området runt kyrkan.



Vi besökte ruinerna efter munkklostret Aladzha (mellan Varna och Golden Sands).

Förutom den sköna gröna omgivande skogen, fanns ett minimuseum med foton på upphittade ikoner, samt några pedagogiska bilder, som den här. Så här bodde alltså munkarna. (Klicka gärna på bilderna, för förstoring)




Teckningen på grotthålans vägg i berget visar att detta var matsalen för flera hundra år sedan.









Hotell-receptionisten upplyste om att det ju faktiskt finns en kyrka i charter-byn Golden Sands: "Johannes Döparens födelse".
Kyrkan nådde inte ens "upp till knäna" på hotellen och casinona... men fin och gullig var den allt.










Bilderna är uppladdade från Doktorns dator. Jag tror att de två översta är tagna av Doktorn, och de två nedersta av undertecknad.

Ja, det var ju ett märkligt agerande....

......av just kristdemokraterna, att allesamman i riksdagsgruppen röstade för en lag som underminerar religionsfrihet;
nämligen förslaget om att få avlyssna och spana på någon utan minsta misstanke, bara på måfå, inga domstolsutslag.
Nu visar det sig, föga förvånande, att FRA avlyssnat Livets ord.
Intressant att notera är också det faktum att många av dessa riksdagsmän är från frikyrkan/Pingstkyrkan/Livets Ord.

Hrmpf...& dubbel-hrmpf....
Är Ulf Ekman och Livets ord ett hot mot rikets säkerhet, kanske? Var de det på 90-talet, för att de bedrev mission i Ryssland?

Många fördomar hade jag (liksom större delen av Sveriges befolkning) gentemot Livets ord, men inte att de hotade Sverige i alla fall.

Så här skrev jag förut:
"Tror ni att vi kommer kunna behålla den religionsfrihet och åsiktsfrihet vi har i landet (klassiska kännetecken för liberalism), om vi inte kan gå säkra för avlyssning?"



Nä, nu får en väl sluta gnälla, och gå på lunch....

Svd,

Ps. Många svenska bloggande FRA-motståndare är väldigt skeptiska till religion överhuvudtaget, men utan att ha spanat in en enda av bloggarna, kan jag i detta fallet redan gissa att de INTE samtycker med avlyssningen av livets Ord.

Uppdatering: Mackan tar det som vanligt med lite humor

Photo source: http://en.wikipedia.org/wiki/Parliament_of_Sweden